szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Trendi vagy? – Egy légterű lakásrajongóknak

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 09.


A lakások belső tereinek kialakításakor mindig is voltak trendek. Ezek közül az egyik, amelyik a legrégebbiek között van a stúdió jellegű megoldások, vagy stúdiólakások. Ezek népszerűsége az utóbbi években is egyre nagyobb, dacára annak, hogy nem csak jó tulajdonságaik vannak.

 

Trendi vagy? – Egy légterű lakásrajongóknak

Stúdió jellegű, vagy stúdiólakás

 

Nem egészen mindegy, hogy miről is van szó. az első esetben egy nagyon tágas, jó elrendezésű, de alapjaiban egylégterű lakásról van szó, míg a másik kategóriába az is belefér, hogy egy aprócska, akár 20 négyzetméteres lakásról van szó, melynek egyetlen, falakkal elválasztott területe a fürdő. Éppen ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a hirdetéseket, ha ilyen típusú lakásra fáj a fogunk.

 

Egy légtér

 

Az olyan megoldások, ahol a falakat nem, vagy csak nagyon minimálisan használják elképesztően képesek növelni a teret. Hiszen amikor az ember belép egy ilyen lakásba, akkor egyszerűen nincs semmi, ami megfogja a pillantását, a ház falain kívül. Ez pedig hirtelen annyira sokat mutat meg a lakásból, hogy hodálynak érzékeljük a teret. Ez tökéletes kivitelezési technika lehet abban az esetben, ha alapvetően kicsi a lakás. A nagyobb helyekkel azonban lehetnek problémák. Egy gyárlakás stílusban kialakított helyiség már sok lehet, hiszen a tér akkora, amivel már nem igazán lehet mit kezdeni. A gond nem azzal van, hogy sok a hely, hanem azzal, hogy ezt a teret már bajos úgy berendezni, hogy az otthonos, és barátságos legyen. Persze a vállalkozás nem lehetetlen, de nem is egyszerű.

 

Szagok

 

Egy lakás illatosítása nem egyszerű feladat, főleg nem akkor, amikor ezt hatalmas terekben kell megtenni. Hiszen a konyhából, esetleg a szemetesből áradó illatok nem minden esetben kellemesek. Az aromamécsesek pedig egy nagyobb térrel csak akkor küzdenek meg, ha egy kisebb csapatnyit állítunk csatasorba. Igaz, a nagy térben sokkal nehezebb a szagoknak telíteni a helyiséget, tehát kevésbé érezzük őket.

 

Fűtés

 

Talán ez a legnagyobb hátránya az ilyen lakásoknak. A nagy tereket ugyanis ki is kell fűteni, hiszen hazánkban nem olyan enyhék a telek, hogy ezzel ne lennének gondjaink. A falak pedig igencsak erősen csökkentik a fűtésre fordított energiát, és természetesen ezáltal a pénzt is.

 

Előnyös?

 

Ezt a kérdést így magában nem is igazán érdemes feltenni. Ez attól függ, hol, és milyen lakásról van szó, illetve a kedves tulajdonos mit szeretne. A hátrányok mellett nagyon sok érdekes megoldásra ad teret a hatalmas terület, illetve olyan egyedi kialakításokat tesz lehetővé, amit a tagolt lakásokban egyszerűen nem lehet megcsinálni. A hibák kiküszöbölésére is vannak lehetőségek, de azzal is számolni kell, hogy ez sok esetben nem kevés pénzbe kerülhet. De valamit valamiért, így a szép külsőért a zsebünkbe kell nyúlni. Cserébe viszont a család folyamatosan együtt lehet, még akkor is, ha eredetileg mindenki egy másik helyiségben tartózkodna. Az intimitással sem lehetnek különösebb gondok, hiszen ha már többen vagyunk, akkor azt meg lehet oldani, hogy a hálók elkülönítve legyenek, és csak a mindennapi életterünket készítjük el úgy, hogy közös térbe tartózkodhassunk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!