szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tréningezd növényeidet a télre!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 26.


Nem lehetünk elég körültekintőek, ha kedvenc növényeinket szeretnénk a télre felkészíteni. Legyünk nyugodtak, ha ezt a 7 lépést betartjuk, akkor jövőre is gyönyörű virágsarkunk és kertünk lesz.

Tréningezd növényeidet a télre!
  1. A virágoskertből az egynyáriakat már felszedtük, a gumós és hagymás növények közül, csak a most ősszel kiültetett tulipán és jácint marad kint. Hasznos, ha az ágyásokat lombbal takarjuk, vagy komposztot szórunk vékonyan a sorok közé.
  2. Van még tennivaló az évelők, a cserjék és az örökzöldek körül. Telepíthetünk díszcserjéket, évelőket, vagy utóbbiakat szétszedhetjük, ha ásás közben túl sűrűnek találjuk. Az új telepítésű díszfák és cserjék számára a gyümölcsfákéhoz hasonlóan készítsünk ültető gödröt.
  3. A dudvás szárú évelők legtöbbje csak akkor igényel fagyvédelmet, ha késő ősszel telepítjük őket. Hótakaró nélküli télen azonban ajánlatos a hagymásokat, a primulaféléket is laza lombtakaróval védeni. Ugyanilyen védelembe részesítjük a tavasszal nyíló kétnyáriakat, így az árvácskát, nefelejcset, habszegfűt is.
  4. Az ősszel nyíló krizantémok – a többi növénytől eltérően – jól tűrik a gyökérbolygatást. Ezt az előnyüket használjuk ki: a fagyok előtt szedjük fel a virágzó töveket, és cserépbe, ládába ültetve vigyük a lakás hűvös helyiségébe.
  5. Az örökzöldek, lomb és tűlevelűek egyaránt védelmet igényelnek. Takaróként lombot, évelőszárat, rőzsét használhatunk, lényeges, hogy laza és levegős legyen.
  6. A rózsák és kúszó növényfajták kivételével takarásra szorulnak. A legjobb védelmet a földtakaró nyújtja. Előzőleg a töveket kissé metsszük vissza, hogy könnyebben dolgozhassunk. A bokorrózsákra húzzuk fel a földet, a magas törzsű fácskákat pedig ív alakban meghajlítva óvatosan húzzuk a talajban kapával előre elkészített gödörbe, majd földeljük le.
  7. A tél a növények pihenési ideje, a szabadban élőket ebben nem zavarja semmi. A lakásban tartott növényeket se serkentsük túlzottan plusz tápanyaggal vagy több öntözéssel a hajtás és a levél képzésére. A téli csökkentett vegetációs időszak után tavasszal következik majd az erőteljes fejlődés.

Kapcsolódó cikk:

Amit a szabadgyökerű bokrok ültetéséről tudni kell

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia