szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Trükkök a sárga csekkek ellen

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 07.


Hogyan spóroljuk a rezsin?

Minden család életében fontos tényező a saját lakás. Ettől érezzük magunkat függetlennek, tudjuk, hogy képesek vagyunk elérni a céljainkat. De a jó érzésekkel együtt bizony egy olyan havi terhet is veszünk a nyakunkba, mely sokszor erősen megterheli a pénztárcánkat. A sárga csekkek végtelen sorozata gubbaszt hónapról-hónapra a levélszekrényben, határozott keretek közé szorítva a havi büdzsét.
 

Trükkök a sárga csekkek ellen

Szerencsére vannak trükkök, melyekkel a gonosz csekkek inváziója visszaszorítható, sőt, egyes esetekben meg is állítható. Ahhoz, hogy spórolhassunk egy keveset, nem kell mást tenni, csak odafigyelni azokra a dolgokra, melyek apróságnak tűnnek.

 

Fűtés-hűtés

 

Elsődleges szempont a szigetelés. Mindegy hogy a téli vagy a nyári szezonról beszélünk, ahhoz hogy a kinti hőmérséklet eltérjen a bentitől, rengeteg energiát kell elhasználni. Ennek ára jelentősen csökkenthető, ha nem hagyjuk, hogy az ablakok és az ajtók szivárogtassák az elért eredményt. Ennek egyik legelterjedtebb módszere a nyílászárók cseréje. Sajnos ezek az alkalmatosságok az idővel megvetemednek, nem zárnak tökéletesen. Ha lecseréltetjük őket, bizony tetemes mennyiségű energiát, és ezzel pénzt is spórolunk. Ha nem fér bele egy ekkora kiadás a költségvetésünkbe, akkor sem kell feladni a harcot. Csupán egy tekercs szigetelő szivacsra, és némi kézügyességre lesz szükségünk. A puha szalagot ragasszuk a keretnek arra a részére, ahol az ajtó vagy az ablak becsukáskor illeszkedik. Ezzel a módszerrel egy kicsit megnehezítjük az adott nyílászáró becsukását, de garantáltan szigeteljük is. Vigyázzunk, hogy ne vegyünk túl vastag szalagot, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy az ablak bezárását sem tudjuk megtenni.

 

Ha szabályozni tudjuk a hőfokot a lakásban, akkor sokat tehetünk az egészségünkért és a pénztárcánkért, ha este nem fűtünk ugyanolyan intenzitással, mint nappal. Az alváshoz nyugodtan engedjük a termosztátot húsz fok alá. Ezzel nem csak spórolunk, hanem az alvás is pihentetőbb lesz. A magyar családokra jellemző, hogy „túlfűtik” a lakásukat. Ha hajlandóak vagyunk pulóver viselni a házban, akkor 1-2 fokkal lejjebb engedhetjük a hőmérsékletet, ezzel akár 5-10% is megtakaríthatunk a számlából.

 

Áram

 

Sokszor halottuk, hogy az úgynevezett stand by - vagyis készenléti üzemmód- kész kis energiafaló. Önmagában sem a tv, sem a hifi, sem pedig az egyéb elektromos készülékek nem fogyasztanak sokat ebben az üzemmódban. De ha ezeket összeadjuk, akkor bizony meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy nem kevés energia csorog át rajtuk feleslegesen. Persze kinek van kedve egyenként kihúzogatni a készülékeket a konnektorból? A boltok polcain illegetik magukat azok a hosszabbítók, melyek árammegszakítóval rendelkeznek. Ennek a kicsi gombnak a segítségével, egyetlen mozdulattal áramtalaníthatunk, így megakadályozva, hogy a készenléti üzemmód a tárcánkat apassza.

 

Víz

 

Sokszor folyatjuk feleslegesen a vizet. Az olyan WC-k, melyek nem rendelkeznek víztakarékos öblítő-rendszerrel, kisdolog után is hatalmas mennyiségű vizet ontanak a lefolyóba, ez a kiegészítő pedig néhány száz forintért beszerezhető, és a felszerelése sem igényel különösebb erőfeszítést. A fogmosásnál is érdemes visszaállni a poharas megoldásra, mert bár itt nem tudunk tetemes mennyiséget spórolni, de sok kicsi sokra megy. A legjobban azonban a fürdéssel tudunk segíteni a tárcánkon. A zuhanyzás sokkal kevesebb vizet fogyaszt, mint ha elfekszünk egy kád vízben. Persze nem kell lemondani róla, csupán egy héten egy- maximum két alkalomra minimalizálni.

 

Megújuló energia

 

Amennyiben a házunkat magunk tudjuk megépíteni, érdemes elgondolkodni azon, hogy megújuló energiaforrásokat alkalmazzunk. Ezzel nem csak, hogy csökkenteni lehet a rezsit, ideális esetben teljesen meg is szüntethető. A napelem, a földenergia, a házi szélerőmű, mind olyan kellékek, melyek napjainkban már könnyedén elérhetőek. Igaz, az áruk még elég borsos, de hosszútávon mindenképpen kifizetődő.
 

Kapcsolódó cikk:

Lépcső módi




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!