szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról 1. rész

Szépzöld, 2010. okt. 28.


Előzmény: Tudósítás egy házfelújításról - Bevezteő

Boldogságtól röpdösve vettem át a kulcsot a lakás eladójától a banki procedúra megpróbáltatásai után. Gondoltam nincs ennél nagyobb öröm, mikor az ember újra lakástulajdonossá válik hosszú éve albérletben töltött időt követően.

Tudósítás egy házfelújításról 1. rész

Semmi okom nincs panaszra az albérlettel kapcsolatosan, hiszen elmondhatom, hogy csodás panorámával rendelkező tökéletesen kivitelezett 4 éves erkélyes lakásban laktam, de hát mégsem volt a sajátom.


Most, hogy ismét lakás birtokába kerültem alig vártam, hogy egyedül is átléphessem a küszöbét és elkezdhessem megálmodni a saját ízlésvilágomra való formálását egy meglévő épületnek. Eddig az életem során új házat építettem, amiről persze igaz az a mondás, hogy csak a harmadik az, amelyet tényleg lehet lakni. Akadt hibája annak is, igaz nem a kivitelezés során, hanem a gyakorlatiasság hiányából eredően kissé nagy lett a nappali, kicsi a háló, viszont megtapasztaltam a mindent elrejtő háztartási helyiség és a beépített szekrények pozitívumát.

 

Visszatérve a régi lakás megszerzésének örömmámorára, a boldogság után jött a tervezgetés és annak a költségvetéshez való idomítása. Mivel a lakást lakáscsere hitelből vásároltam, amiről azt kell tudni, hogy egy kis önerővel a régi lakás jelzálogul való bevonásával a bank meghitelezi az új lakás önerő nélküli részét mindaddig havi törlesztő rész nélkül, míg el nem adom a régi lakást, melyből a hitelt kiegyenlítem. Tehát két évig nincs gondom a lakáscsere hitel konstrukciós hitelem törlesztésére, viszont a felújításhoz így rendkívül kevés pénzösszeggel rendelkeztem.

 

Ebben az esetben két lehetőség közül választhattam. Beköltözök egy tisztító festést követően a lakható lakásba és majd amikor összerakosgattam a felújításhoz szükséges pénzt, akkor látok neki lakottan a felújításnak. Ettől kissé féltem, hiszen két gyermekkel kell mindezt végigcsinálnom és nem mindegy, hogy iskolaidő alatt válik szükségessé egy felújítás elkezdése. A másik lehetőségem az volt, hogy veszek fel hitelt és belevágok a titkokkal és meglepetésekkel teli lakásfelújításnak. A legnehezebb lépést megtettem, úgy döntöttem, hogy ami a legszükségesebb és a későbbiekben lakottan már csak nagy felfordulással végezhető felújítási munka azt most elvégzem, még ha egy kis hitelfelvételhez is kell miatta folyamodnom.

 

A két nagy korkülönbségű, különböző nemű gyermekem természetesen külön szobát igényelt, én pedig az otthoni munkám miatt egy külön dolgozót. A gyermekek részére a polgári lakás egyik nagy szobáját szemeltem ki kettéosztásra, viszont így nemcsak a két szobát elválasztó gipszkarton fal megépítése váratott magára, hanem az egyik szobarésznek az udvar felöli házoldalra való utólagos falnyílás kialakítása is, hogy legyen mindkét szobában fény és megfelelő világosság. Ez ugyan engedélyköteles, viszont úgy gondoltam, ha a ház lakói elfogadják az építést és egy statikussal véleményeztetem, nem lehet gond. Az engedély kérés bárhogy is számolom legjobb esetben is 3 hónap, amit nem kívántam albérletben tölteni, amikor saját lakásom van. Minden lakástulajdonost megkérdeztem, hogy az általam elgondolt falnyílás kialakítással és a ház homlokzatához méretben és anyagban illő faablak elhelyezésének az oldalfalon van-e akadálya. Mindenkit betessékeltem a lakásba, megmutattam az elképzelésemet és olyan visszajelzést kaptam, hogy nincs akadálya. Gondoltam merész leszek, ha belefér a költségvetésembe elkészítem engedély nélkül.

 

A keskeny fürdőszobában pedig az ajtóba helyezték el átlósan a WC-t tehát aki oda belép az beleesik ebbe a berendezésbe. A hosszú keskeny kád is irritáló volt, annak ellenére, hogy 4 éve helyezték oda egy kisebb felújítás során, mert mellette vagy 50 cm hely maradt, ahová még a mosógép sem fért el.

 

A saját kis dolgozószobámat pedig a régi kis konyhába tudtam csak elképzelni, de akkor a konyhát is át kell valahová helyezni. Mivel a gyermekek általában körülöttem szeretnek lenni a házimunka és a főzés során, úgy döntöttem, egy légtérbe oldom meg a konyha-étkező-nappali három egység elhelyezését, melyre az öreg ház hatalmas 35 négyzetméteres nappalija ideális helyül kínálkozott.

 

A konyha mellet a kis kamrában helyezte el a régi tulajdonos a kazánt nagy örömömre, hiszen nem csúfoskodik sem a fürdőben sem pedig más helyiségben. E kis, egy négyzetméteres helyiség láttán egyből az jutott az eszembe, hogy lesz hely a tisztítószereiknek, amolyan háztartási helyiséggé kinevezve. De nem csak ezeknek a feladatoknak a helyéül szolgál, hanem a mosógépem elhelyezése is megoldódott, hiszen a mellette lévő régi kis konyhából át lehetett vezetni a vizet és a lefolyó csatlakozót is.

 

Ezen gondolataim és terveim megfogalmazását követően kezdtem el a kalkulációt, hogy ez vajon mivel is jár és mennyibe fog kerülni. Az csak ezután derült ki, hogy a villanyszerelés átreformálását sem úszom meg, hiszen egy helyiségből, ahol egy csillár volt eredetileg, ott három megvilágítást kell kialakítani, és a nappaliban pedig az új konyhában dugaszolóaljzatok is kellenek és még a villanytűzhely miatt bővítés is célszerű.

 

A vizes helyiség kialakításánál pedig úgy gondoltam, ha már a WC-t áthelyeztetem egy másik falra, ahol ideálisabb helye lenne, akkor már egy bidét is szereltetek mellé. A kádat úgy gondoltam egyelőre nem kellene kicserélni, mert a helyiségbe a mérete alapján úgysem tudnék sarokkádat tenni, tehát marad a hosszú keskeny kád. Nem maradt, de ennek okáról majd a következő részekben számolok be részletesen. 
 


Ezzel a kívánságlista elkészült, az anyagi vonzata ennek az átalakításnak majd duplája az általam elfogadottnak, ezért olyan elhatározásra jutottam, hogy rászánom magamat és egy feltétel nélküli segítőkész édesapámat bevonva nekilátunk azoknak a feladatoknak, melyeket el tudunk magunk is végezni.

 

Így a költségvetésből kikerült a gipszkartonfal-készítés, a glettelés, a csiszolás, a festés-mázolás- parketta lakkozás munkái, ezzel már megközelítőleg elértem a rendelkezésre álló anyagi források mértékét. Az anyagkigyűjtésem beárazásán is faragtam egy kicsit, mivel mindenből kevés négyzetméterre volt szükségem, eldöntöttem, hogy vásárláskor törekszem az akciós, un. maradék mennyiségek közül választani. Majd mindezek után döbbentem rá, hogy nem fogok egy hónapon belül költözni, mert ennyi mindent lehetetlen saját erőből ennyi idő alatt elvégezni, de a szakiparosok szervezése sem lenne egyszerűbb feladat.

 

Sorozatom első részében bemutatom a lakás régi állapotát, majd azt követően sorra veszem az elvégzett munkálatokat képekkel illusztrálva és annak kisebb-nagyobb hibáiról, meglepetéseiről beszámolok. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Folytatása: Tudósítás egy házfelújításról 2.

 

Kapcsoldó könyvek:

Műszaki és Barkács könyvek - Webáruház

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia