szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról 2. rész

Szépzöld, 2010. nov. 09.


Előzménye: Tudósítás egy házfelújításról 1. rész

Újból felkelt a nap, és a felújítás folytatódott tovább. A lakás áttervezése csak akkor következhetett, amikor már boldog tulajdonosként méregethettem a helyiségekben.

Tudósítás egy házfelújításról 2. rész

Igaz volt a kezemben tervrajz, de gyakorlatlan lakberendezőként csak akkor láttam valójában a méreteket, amikor egy-egy helyiségben benne voltam és ott próbáltam elképzelni, hogy a meglévő bútoraimat- melyből van bőven - hogyan tudom az új otthonomat majd berendezni.

 Eredeti alaprajz

 Új, gipszkarton fallal kialakított szobákat tartalmazó alaprajz

Miért is volt erre szükség? Mivel a bútorok mérete adott, hát a gombhoz kellett a kabátot készíteni, azaz a gyermekszoba kialakításakor a gipszkarton falat legalább olyan távolságra kellett a szemközti faltól építeni, hogy oda az ágy beférjen, majd szemben a két polcos szekrény is helyet tudjon kapni. Viszont a gipszkarton falba a két szoba kialakítása miatt két ajtót is el kellett úgy helyezni, hogy mindkét szoba a gardrób részről megközelíthető legyen.

 

A legkisebb méretű ajtóval lehetett ezt a problémát megoldani, az viszont általában tömör kivitelben kapható, mivel a mellékhelyiségekre készülnek ezek az un. 75-ös méretű ajtók. Így olyan megoldandó feladat várt rám, hogy az elképzelt üvegezett ajtón átszűrődő fényt valamilyen megoldással helyettesítsem, hogy a válaszfalazással kialakult zárt gardrób részbe is elegendő fény jusson. Az egyik gyermekszobának a hatalmas ablak általi fényáradatát találtam megfelelőnek ahhoz, hogy a gipszkarton falba egy rés üveges fényáteresztő falat alakítsak ki, melyen keresztül elegendő fény szűrődik majd át a gardróbba. 
 Üveges rész kialakítása a gipszkarton falban

Ennek a helyiségnek a nagy belmagasságát használtam ki a másik gyermekszoba méretének növelése érdekében galéria elkészítésére, melynek alsó részében, ami a gardrob mennyezetét is jelenti egyben spotlámpák elhelyezését tartottam a legmegfelelőbbnek, amelyekkel az alatta elhelyezett szekrényt tökéletesen meg tudom világítani. A zárt galéria kialakítása fa szerkezettel, gipszkarton burkolattal készült, melyben könnyen elvezethette a villanyszerelő a vezetékeket a két szoba kialakításához. 
 Galéria készítése

Vetődött fel közben az a kérdés, hogy ha a már készül a galéria, miért ne nyújtsuk meg egy kicsit a méretét, hogy beérjen a gyermekszobába, és alatta készítsünk egy beépített szekrényt? A nagylány rendkívül örült a kezdeményezésnek, hogy az ő kis birodalmában lesznek a ruhái is és azokat a kedvére rakosgathatja, sőt ha annak ajtaját tükörrel borítjuk, még a divatbemutató is a saját szobájában zajlik. 
 Beépített szekrény készítése házilagosan

A nagylány szobájának kialakítása a polgári lakás meglévő 25 négyzetméteres szobájának gipszkarton fallal való kettészelésével történt, melynek következtében ennek a szobarésznek nem volt ablaka. Úgy döntöttem, az udvarrész felé utólagosan falnyílást alakítok ki, és a ház jellegének, stílusának megfelelően egy két részből álló, alul bukó-nyíló és felül bukó fa ablak elhelyezésével megoldom a kialakított szoba fénnyel és levegővel való ellátását. Mivel ezen az udvari homlokzaton fölöttünk lévő tetőtér beépítéses lakásnak is található ablaka, úgy véltem ez a homlokzat képét csak javítaná, és számunkra is hasznos lenne.

 

Tisztában voltam azzal, hogy minden külső főfalba utólagosan elhelyezett ablaknyitás engedélyköteles, melynek kb. 3 hónap az átfutása és nem kis anyagi vonzata van a tervezés miatt, ezért úgy gondoltam, ha a ház többi tulajdonosa beleegyezik, megoldom anélkül, hogy minél előbb tudjunk költözni. Természetesen szakember igénybevételével és szakszerű bontással, beépítéssel terveztem ezt az ablakelhelyezést. Ezért tájékoztattam a ház lakóit elképzelésemről, a leendő ablak méretéről, annak helyéről, és a kialakítás módjáról. A ház többi tulajdonosa részéről nem érkezett negatív visszajelzés a tervemmel kapcsolatosan, ezért nem láttam akadályát annak, hogy ezt megvalósítsam.

 

Gyorsan kerestem egy kőművest, aki a nyári főszezonban megpróbált időt szakítani erre a kis munkára és egy meghatározott napon felvonult, berajzolta az ablak helyét és már fogta is a vésőt, mikor az egyik szomszéd fia- kinek igazából beleszólása nem igazán lenne - megérkezett, hogy mutassam meg az engedélyemet. Honnét tudta, hogy azon a napon szándékozunk ablaknyílást kialakítani, azt nem tudom. Mivel nem rendelkeztem engedéllyel, csak arra tudtam hivatkozni, hogy a szülei is a többi lakóval együtt beleegyeztek, hogy a felújítás során ezt a feladatot is elvégezzük ez alatt a tervezett egy hónap alatt.

 

Felháborodva közölte velem, hogy ez engedélyköteles és ő tenni fog arról, hogy a szülei feljelentsenek, ha mégis megteszem. Felindultságát ma sem értem, hiszen a szülei nem gördítettek akadályt. Azt viszont végképpen nem értem, hogy miért nem lehetett előbb ezt jelezni, hiszen pár hete csak erről az ablaknyitásról beszélgettünk a kedves szomszéd szülőkkel. Mit volt mit tenni, a munkálatokat leállítottam, mert kinek hiányzik egy rossz szomszédi viszony és egy feljelentés általi pénzbírság. Szerencsére a kőművesnek találtam aznapra más elfoglaltságot, mivel a dolgozószobának kiszemelt helyiségben egy új ablakra akartam kicserélni a régit, ami tönkrement. 
 Ablakcsere

Hát így új ablak kialakítás helyett ablakcsere történt. Azt természetesen elfogadtam volna, ha a kedves szomszéd kér statikai véleményt a régi ház falának megbontásakor, de hogy a feladat elvégzésének napján a fia beront a lakásomba, és feljelentéssel fenyeget? Erre igazán nem számítottam.

 

Így hát maradt a szoba ablak nélkül átmenetileg, amíg az engedélyezés meg nem történik. Igaz ezek után már abban sem reménykedek, hogy sikerül azt 3 hónapon belül megkapnom. Már csak abban reménykedek, hogy mire iskolakezdés lesz és a nyári nyaralásból hazatér a leányzó, lesz ablaka az íróasztala fölött. Előrelátóként ezért a gipszkarton fal készítésekor a két gyermekszoba közé elhelyeztem egy kis ablakot, hogy addig is legyen egy kis fény és levegő abban a szobában is. Forrás: www.epitinfo.hu

Folytatása: Tudósítás egy házfelújításról 3. rész

Ablakelhelyezés a gipszkarton falba

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!