szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról 3. rész

Szépzöld, 2010. nov. 30.


Előzmény: Tudósítás egy házfelújításról 2. rész

Egy építkezés során minden esetben érdemes az építési sorrend betartása, viszont egy régi lakás felújításánál, amelyre 1-2 hónapos határidőt szánunk, ez nem mindig sikerül.

Tudósítás egy házfelújításról 3. rész

A felújítási feladatokat sorra véve listát készítettem, hogy melyek azok a munkálatok, melyeket magam végzek el és melyek azok, amelyekhez szakemberre van szükség. Majd a szakemberek felkutatása és időpont egyeztetés következett. Mivel nyári időszakban kezdtem el a felújítást arra számítottam, hogy nem lesz könnyű azonnali munkakezdéssel jó szakemberre szert tennem. Az előző tulajdonos már elkezdte a lakás felújítását, amikor megvásároltam azt, ezért praktikus megoldásként adódott azoknak a szakembereknek a felkeresése, akik előtte pár hónappal elkezdték például a parketta újra lerakását, vagy esetleg tisztában vannak a központi fűtési rendszer kiépítésének módjával az újabb radiátor bekötéséhez.

 

Szerencsémre az eladó volt olyan kedves, hogy a házban különböző szakipari munkákat végző mesterembernek az elérhetőségével ellátott, így elsősorban őket kérdeztem meg. A villanyszerelő pár napos határidővel tudta vállalni a feladatot, ami meglepett de örömmel töltött el. Már csak azt kellett megszerveznem, hogy a szobát kettéválasztó gipszkarton fal is elkészüljön addigra, hogy el lehessen benne vezetni a két szoba megvilágításához szükséges vezetékeket. Hívtam a vízvezeték szerelőt is, ki szintén készségesen pár napon belül megérkezett helyzetfelmérésre, hogy valójában mit is szeretnék elvégeztetni, és megoldható-e a fürdőszobában a WC áthelyezése a szemközti falra. Úgy gondoltam fafödémes az a helyiség is, mint a többi, és ha szerencsénk van, akkor a födémben ez talán meg is oldható. Mivel a lakás víz és központi szerelését pár évvel ezelőtt a megkért szakember végezte, azt hittem egy gyors felmérés elég számára ahhoz, hogy választ tudjon arra adni, hogy kivitelezhető-e az elképzelésem és az mennyibe is fog kerülni. A szemrevételezés után közölte velem, hogy megoldható, a napokban elkészíti az árajánlatot.

 

A parketta olyan állapotban volt a visszarakását követően, hogy nem vállalkoztam a felcsiszolására házilagosan, ezért azt is szakemberre bíztam. A parkettás egy héten belül vállalta a felcsiszolást, de a lakkozásra már nem jutott ideje, ezért azt szintén magamra vállaltam. Gondoltam, ha ez ilyen frappánsan megy, akkor tényleg be tudok költözni a szűkre szabott határidőt követően. Lelki nyugalomban nekiláttam egy ismerőssel a gipszkarton fal felállításának, hogy mire jön a parkettás, az is készen legyen és tudjon szegélyezni.

 

A gipszkarton fal készítése:

Mondhatnánk egyszerű, gyors, tiszta és száraz építést eredményező feladatnak néztünk elébe. Igen ám, csak a számításból azt hagytuk ki, hogy egyik fal sem volt derékszögű, sőt 5 méteren belül a belmagasság is vagy 6-10 cm különbséggel készült és a falak találkozása a mennyezettel sem derékszögű, sőt íves.
 

 A régi falak és a derékszögek

A régi falak és a derékszögek

 

Rendelkeztünk fa alapanyaggal a szerkezetének elkészítéséhez, ezért gazdaságossági szempontból nem választottuk a fém vázra szerelt gipszkartonozást. A faanyag rögzítése az aljzathoz sikerült, és nagy szerencsénkre nem fúrtuk át a központi fűtés parketta alatt elvezetett csöveit. Később derült ugyanis csak ki, hogy pont a szoba közepén és az elkészített faltól pár centiméterre húzódtak ezek a csövek. De jó lett volna, ha készült volna akár egy skicc arról, hogy melyik vezeték hol húzódik. Ennek hiányában egy régi ház felújításakor bizony sok meglepetésben és szerencsében vagy szerencsétlenségben lehet részünk. Nekünk sikerült megúszni a "szobai szökőkutat".

 

Nem is gondolná az ember, hogy mekkora rumli vár rá, még ha csak egy szobát szeretne ketté választani! Természetesen, ha csak derékszögeket kellett volna vágnunk a gipszkarton táblákból és nem egyedi alakzatokat, melynek minden oldala más-más méretű, akkor nem kellett volna a felhelyezéskor farigcsálni itt -ott egy kicsit az oldalaiból.
 

 Felfordulás a gipszkartonozáskor

Felfordulás a gipszkartonozáskor

 

Az egyik szobából nyíló, gardrób felett elhelyezett galériát, - amely csak fekvőkuckóul szolgál - zártra készítettük szintén gipszkartonozással, középen egy kis rést hagyva, ahová ablak kerül elhelyezésre. Kicsinyke légtér és a fénnyel történő ellátása miatt célszerűnek tűnt egy 60*60-as ablak elhelyezése. A gardrób mennyezetéül szolgáló galéria aljzatát kilógatva az elhelyezni kívánt ablak elé 20 cm-es kis erkély került kialakításra, mindenféle apró díszek és az ünnepi díszletek majdani helyéül. 
Zárt galéria készítése gipszkartonból  

Zárt galéria készítése gipszkartonból

 

A saját kivitelezés anyagi vonzatán kívüli nagy előnye, hogy közben ezernyi ötlet jut az ember eszébe, mely tervezéskor még nem egyértelmű, viszont néha a helyzet ad különböző lehetőségeket, melyek által egyedi ötletekkel gazdagíthatjuk a leendő otthonunkat.

 

A gipszkarton polc készítését is a két szoba elválasztásának lehetősége adta, hiszen a villanykapcsoló miatt kellett a falat ezzel a 25 cm-es mérettel beljebb tennünk. A gipszkarton polc készítéséhez nagy türelem és pontosság szükségeltetik, de egy kis gletteléssel sok minden hiba helyrehozható. És egy régi hepehupás falu házhoz nem is biztos, hogy a tökéletesen tükörsima gipszkarton fal dukál! A saját kivitelezésben nem a tökéletesség a szép, hanem a munka, az alkotás öröme. 
 Gipszkarton polc készítése

Gipszkarton polc készítése

 

A parketta csiszolása

Olyan precíz, munkájára igényes szakemberre tettem szert, aki az előre kiszemelt napon és a megállapodott összegért csodálatosan felcsiszolta, majd körbeszegélyezte a szobákat. Egy nap alatt háromszori csiszolást végzett, 3 géppel megállás nélkül dolgozva. Nem ismertem rá a szobákra a munka elvégzését követően és annak örültem, hogy nem álltam neki házilagosan ennek a nagy feladatnak. A parkettás szakembernek a precízsége úgy lenyűgözött, hogy a helyi médiánál javaslatot tettem egy új rovat indítására, mégpedig a "Bátran ajánlom" címmel, szakember ajánlólevélként, melynek indításakor az első közt szerepeltettem a parkettás szakember elérhetőségét, mint ajánló. 
 Íme, a gyönyörűre csiszolt és később lakkozott felület

Íme, a gyönyörűre csiszolt és később lakkozott felület

 

Vízvezeték szerelő elillanása

Vártam a vízvezeték szerelő ajánlatát, majd a többszöri nem fogadott telefonhívást követően kezdtem aggódni. Gondoltam csak szólna, ha nem tudja vállalni a megbeszélt határidőre a feladatot. Eljött a nap, amikor meg kellett volna kezdeni a munkát és még az ajánlat sem érkezett meg. Sokadik telefonhívásra egyszer csak sikerült egy kollégájával beszélnem, aki közölte, hogy egy hónap múlva tudnának csak jönni. Kissé elkeseredtem, és dühöt éreztem, hogy miért nem lehetett ezt két héttel előbb közölni, hogy keressek más kivitelezőt. Aztán elgondolkodva a történteken rájöttem, hogy csak magamat okolhatom, hiszen már a helyzetfelméréskor világossá kellett volna válnia annak, hogy komolytalan a hitegetés, mert ez nem ajánlatkészítéshez elegendő felmérés, csupán ránézés volt.

 

A véletleneknek köszönhetően kaptam egy újabb vízvezeték szerelő ajánlást, aki még aznap eljött, és vagy 3 órán át mérte fel a terepet az elképzeléseim szerint, írta össze a szükséges anyagot a leendő munkához, annak ellenére, hogy még nem tudhatta, hogy az anyagi keretem mit enged majd meg a megvalósításkor az elképzeléseimből. Már az első látásra közölte velem, hogy nagy munka lesz, és ha megoldható, akkor magas összegre kell számítanom.

 

Ismerem az építőipari árakat, így hozzávetőlegesen megszabtam egy maximum határt, amely összegig a munka és az anyagköltség számomra elfogadható lesz. Másnapra megkaptam az ajánlatot és majdnem egyezett az általam erre a feladatra szánt összeggel, ezért még aznap meg is egyeztünk a kezdés időpontjában, ami két nap múlva meg is történt. Bíztam ebben a szakemberben is, mivel minden igényemet megpróbált szem előtt tartva - természetesen a lehetőségekhez mérten - tervezni és logikus ötletekkel megvalósítani vagy módosítani.

 

Segítőkészségének, tudásának és hasznos tanácsainak köszönhetően sikerült a fürdőszobát teljesen felújítanom és mindezt hihetetlen áron. Miként oldottuk meg gyorsan, praktikusan, és olcsón? Mit rejtett a fürdőszoba burkolata? Hogyan sikerült egyben megszabadulnunk a régi burkolattól és miért púposodott fel a kád mellett a régi burkolat? A sorozatom következő részében bővebben olvashatnak a képekkel illusztrált fürdőszoba felújításomról. Forrás: www.epitinfo.hu  

Folytatása: Tudósítás egy házfelújításról 4. rész


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!