szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról 5. rész

Szépzöld, 2011. febr. 28.


Előzménye: Tudósítás egy házfelújításról 4. rész

Felújításom menetrendjét vagy két hónapig tervezgettem, hogyha majd végre a hitelhez jutás feledhetetlen 2 hónapja után bejuthatok a lakásba, minél előbb neki tudjak látni a munkálatoknak. Be kellett látnom, hogy nehéz úgy tervezgetni, hogy nem jutok be a helyszínre, hiszen csupán addig kétszer tekinthettem meg a leendő lakásomat. Hogyan szervezzek addig parkettacsiszolót, festőt és villanyszerelőt, ha még a jelenlegi állapotot magam sem tudom pontosan körülírni, és megmutatni sincs még jogom.

Tudósítás egy házfelújításról 5. rész

Ahhoz azonban, hogy a hiteltörlesztéssel párhuzamosan minél kevesebb albérleti lakbért fizessek, gyorsan el kellett készítenem valamilyen szintű beköltözhető és lakható állapotba a lakást. Ilyen körülmények között művészet jól megszervezni a munkálatokat, főképpen nyáron a szezonban, amikor a szakemberek általában két hónapos határidővel tudnak csak munkát vállalni. Mindent elkövettem, hogy pár héten belül szakemberekre tegyek szert és csodával határos módon nagyszerű szakembereket sikerült megkérnem.

 

Ennek ellenére mégsem lett tökéletes a szervezés, ugyanis a parkettás volt az, akinek egy napja volt csupán az elkövetkező hónapokban szabad, így nem volt más lehetőség, parkettacsiszolással kezdtük a felújítást. Hátra volt még a villanyszerelés két utólag kialakított szobában, de úgy véltem ott nagy felfordulás nélkül a gipszkarton falba el lehet vezetni a vezetékeket. Persze ha nem két napja lett volna a segítőmnek a gipszkartonozásra egy hétvégén, akkor esetleg egyik oldalát nyitva hagyva könnyebb dolga lett volna a villaszerelőnek. Így is megoldotta a feladatot az én kiváló szakemberem.
 

 

 Villanyszerelés a gipszkarton falba

 

Ami kimaradt a számításomból az a nagyszobában való vésés, ugyanis ez a 35 négyzetméteres helyiség egy mennyezetlámpával és két falikar csatlakozóval volt ellátva, ami kissé kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a konyha-étkező-nappali funkciót ellássa.
 

 

Villanyszerelés a leendő konyhába

 

A konyhai gépekhez és villanytűzhelyhez még külön dugaszoló aljzatokat is el kellett helyezni a falban, sőt még bővítésre is szükség volt. Szomorúan konstatáltam, hogy a frissen csiszolt parkettámon fognak vésni, ezért megpróbáltam védeni erősített fóliával letakarva és leragasztva.
 

 

Lefóliázott szoba

 

A dolgozószobámban gipszkarton fal készítése közben egy olyan dugaszolóaljzatra leltünk, melyre nem volt szükség a későbbiekben és akadályozta a lécváz készítését, ezért áramtalanítottuk a lakást - mivel nem vagyunk szakemberek - és próbáltuk megszüntetni dugaszolóaljzatot. Csodálkozva fedeztük fel, hogy a lakás áramtalanítását követően van egy olyan villamos áramvételi forrásunk, amelyik nem a lakáshoz tartozik, de akkor vajon eddig a gázkazánt is működtető aljzat honnét kapja az áramot? Nem panaszkodhatok, ez a régi ház is telis-tele van megfejtendő titokkal.

 

A munka minden helyiségben minden szakiparral folyt. A nem mindennapi szervezés következtében dolgozott egyik helyiségben a villanyszerelő, a másikban a vízvezeték szerelő, én gletteltem a gipszkarton falat, a segítőtársam pedig festette a régi öreg ajtólapokat.. A gipszkarton glettelést követően lecsiszoltuk a falakat, melynek során kis sem láttunk a porból, majd azt követte a villanyszerelő falvésése, mindezek után pedig következő az szörnyű kép tárult elém.
 

 

 Villanyszerelés közben

 

 

Romhalmaz falvésés közben

 

Már csak abban bizakodhattam, hogy a rombolás után csak építés következhet. Eljött az a pillanat, amikor már kezdtem fáradni, ezerfelé kellett figyelnem, kitalálni, hogy hol lesz a villanytűzhely, a vízvezeték szerelőnek a mosogató helyét kellett megjelölnöm, hogy át tudja törni a főfalat a fürdőszobából és az alapszerelését el tudja végezni. A festék nem úgy kenődött az ajtólapon, mint azt elképzeltük, a gipszkarton falak pedig nem akartak simák lenni. Ez volt a felújításom mélypontja, de erőt gyűjtve sorra megválaszoltam a kérdéseket.

 

Mivel még mindezek mellett még dolgoznom is kellett, az éjszakákat szenteltem annak, hogy kitaláljam a másnapi munkamenetet, megválaszoljam a kérdéseket. Soha sem sikerült tökéletesen megtervezni a következő napot, hiszen minden nap újabb problémák vetődtek fel. A fürdőszobában kémény bukkant elő a radiátor helyén, a villanyszerelés közbeni véséskor egy kéménybe sikerült behatolnunk, a fűtéselvezetésekor is döntenem kellett, hogy a külső elvezetés megfelel-e vagy esetleg véssünk a gyermekszobában is. Számos nem várt, a munkálatok közben felmerült problémákra újabb megoldásokat kellett kitalálnunk közösen a szakemberekkel, és persze mindig hiányzott egy csavar, egy dugaszoló vagy esetleg újabb kapcsolóra volt szükség, melyhez rengeteg időbe került, míg a szaküzletekbe elmentem, parkoltam, sorba álltam, vásároltam és újra megérkeztem. Egy régi háznál nem lehet kiszámolni a pontos anyagszükségletet szinte semmiből sem, mert sohasem lehet tudni, hogy egy bontás során mi vár ránk. Példának okául mondom el azt a történetet, amikor a felújítás végeztével egy polc került a válaszfalra tökéletes rögzítéssel, úgy ahogy azt kell, majd pár nap múlva a műanyag dübel csavarral együtt kifordult a falból egy jó tenyérnyi vakolattal együtt, pedig még a polc terheletlen volt. A falszerkezet állagát vásárláskor nem szokás megvizsgálni, pedig nem ártana tisztában lenni azzal, hogy mi van a festés alatt!

 

Amiben biztos voltam, hogy a zárt galéria alatti mennyezetbe spotlámpákat helyeztetek el, hogy az alatta lévő gardróbot kellően meg tudjam világítani.
 

 

 A spotlámpák elhelyezése a gardróbba

 

Nem volt egyszerű a véséseket követően sima felületet varázsolnia ismét a falakon. Ezeket a kőműves munkálatokat magunk végeztük el. Én a kisebb vésésnyomokat tüntettem el, a segítőm pedig nekilátott annak a hatalmas nyílásnak, amely a fürdőszoba és a konyha között tátongott a mosogató kialakításnál.
 

 

 A mosogatónál lévő faláttörés

Miért fontos ennek a megemlítése? Laikus emberként a segítőtársam úgy gondolta, hogy tégladarabok befalazásával egyszerűbbé teszi ennek a hatalmas lyuknak az eltüntetését, ezért gondolván, ha beáztatja a téglákat, azokat könnyebben tudja majd a habarcsba helyezni. Hogy ez mekkora galibát okozott a későbbiekben! Erről a műveletről csak Ő tudott, én pedig azt láttam, hogy mindenhol kiszáradt a fal, viszont ezen a bizonyos helyen nem. Hívtam elkeseredésemben a vízvezeték szerelőt, hogy befalaztuk a csöveket, de valami szivárog, jöjjön, nézze meg és derítse ki a hiba okát.. Mivel nem figyeltem, hogy a vizesedés növekszik-e, nem tudhattam, hogy az honnét eredhet. Kedves szerelőm megérkezett kellően megijedve, hogy nem érti, mi lehet a probléma, viszont abból, hogy nem terjed a vizesedés, - amiről a segítőm tájékoztatta- arra következtetett, hogy nem szerelési hiba, hanem a fal még nem tudott kiszáradni azon a helyen valamiért. Ekkor derült csak ki a beáztatott tégla története. Megnyugodtunk, és jót kacagtunk a szerelővel.

 

Elérkezett a várva várt idő, a falak simák lettek, végre kitakaríthattam a lakást, a fóliát felszedhettem a padlózatról. Bizonyossá vált, hogy jó betartani az építési sorrendet amennyiben csak lehet, mert azért a parketta a fóliázás ellenére kicsit megsérült.

 

Festési munkálatok

 

Szabadidőmben gyakran festegetek kedvemre és a színek világában szeretek elmélyülni. Ezért gondoltam kipróbálom magamat a falak színezésében is. A ház régi tulajdonosa már elkezdte a felújítást, és egy festővel már elkészítette a falakat festés előtti állapotúra, ezért nekünk csak a vésések nyomait kellett eltüntetni, illetve az új gipszkarton falait simára készíteni. Olyan egyszerűnek tűnt a falak színezése, hiszen tudom a kedvenc színeimet, ismerem a színek hatásait, vannak konkrét elképzeléseim, akkor már csak ki kell kevertetnek a festéket szaküzletben és már hengerezhetem is, gondoltam. Rá kellett jönnöm, hogy mégsem ilyen egyszerű. Nagyon sokszor festettem már lakást házilagosan és kevertem színeket is festékkeverő géppel, kitaláltam új lakások falszínét, de nem gondoltam volna, hogyha a saját, stílusában polgári lakásomat kell festenem a meglévő bútoraimhoz igazítva, ilyen nehezen boldogulok. Milyen is legyen az előszoba, ahová egy fafödémes, falépcsős fehérre meszelt lépcsőházból belépek? Átmenetet kell képeznie a külvilág és a lakásom között, ráadásul csak a lépcsőházból kap megvilágítást az ajtón lévő üvegfelületeken keresztül.
 

 

 A bejárati ajtó bevilágítása

 

Tehát világos, de mégis meleg színt kellett adnom, hiszen barátságossá kellett tennem ezt a teret, amelyből nyílik a modern, harsány színűre tervezett dolgozószoba, a fürdőszoba, mely ugyan régi bútorokkal berendezett, mégis narancsos árnyalatot kapott. Az előszobából egy ablakrésen be lehet tekinteni a konyha-étkezőbe, melynek mindenképpen zöldes árnyalatot szerettem volna adni. Még a meglévő bútorzathoz, és az adott magas belmagassághoz is kellett alakítanom a falak színét. Ennyi mindent figyelembe véve, kisebb vívódást követően úgy határoztam, hogy a sárga és a zöld közötti pasztell színt választom a lakás majd minden helyiségébe. 

A falak színei

 

Ekkor jött az én kamaszodó kislányom, hogy Ő csíkos, barna-lila szobafalat szeretne, mert olyat látott egy katalógusban. Elmentünk együtt színt kevertetni egy kereskedőhöz, ahol próbálgattam irányítani a falszínek választásakor, hogy ne legyen annyira diszharmonikus az a szoba a többi helyiséghez. Az ovis fiam kijelentette, hogy Ő sárgát szeretne. Az érdekessége ennek a határozott kijelentésnek, hogy a horoszkópja szerint a fiam kedvenc színe a sárga, úgy látszik ezt még kicsi korban ösztönösen érezzük.

 

Sikerült a festékeket kikevertetni, a hozzá szükséges szerszámokat, ragasztókat beszerezni, majd nekiláttunk a festésnek. Az első észrevételünk az volt, hogy némely helyen a régi festéket leszedi a hengerünk a mennyezetről, tehát nem lesz egyszerű feladatunk. Jó minőségű festéket vettünk, amely egy rétegben is szinte takart, igaz alatta fehér színű alapozót használtunk, hogy még erőteljesebben kiemeljük a színeket. Erős fizikai munka a falfestés, de amikor már látványosan szépül a lakás a fáradtságot észre sem vesszük, csak amikor éjszaka sajog a kezünk, és másnap izomlázzal küzdünk.
 

Készül a nappali

 

A nagy belmagasság miatt a mennyezet festésével volt egy kis gondunk, különösen a nappali díszítésénél, ahol a mennyezet középső részét is színesre, sárgára gondoltam festeni. A festésre vállalkozó rokonságom közül senki nem vállalkozott arra, hogy létrán állva ragasztgasson nekem csíkokat a sarkoktól 15 cm-re, így más megoldást kellett kitalálnom.
 

 

A mennyezeti festés előkészületei

 

A kitalált módszer 3 embert kívánt: ketten egy-egy léccel alátámasztottuk azt a hosszú egyenes deszkát a két végénél és nyomtuk a mennyezetre, melynek belső éle mellett a harmadik személy hengerrel befestette a mennyezetet egy csíkban. Ezt addig ismételtük, míg körbe nem értük a hatalmas szobát, közben pedig jókat derültünk, amikor több mint 3 méter magasságban egyensúlyoztunk a lécünkön lévő deszkával. Amikor a mennyezet szegélyének széleivel végeztünk, a közepének a festése már nem jelentett problémát. A nappali így hamar elkészült, és lekerülhetett a még meg sem száradt falról a védőszegély.


A mennyezet színesben - A ragasztócsík leszedése festést követően

 

Amikor már kezdtünk belejönni a festésbe, arra vállalkoztam, hogy a maradék színekből csíkokat készítsek a pár négyzetméteres és kellően magas, és emiatt kissé barátságtalannak tűnő dolgozószobámba. Mivel északi fekvésű, ezért meleg színt választottam, és hozzá egy világos zöldet csíkozásként, valamint a mennyezetet is zöldre festettem, hogy tompítsam egy kicsit a nagyon nagynak tűnő magasságot. A dolgozószoba egyik részében készítettem egy tároló galériát, így csökkentettem egyrészt a belmagasságát, másrész nagyszerű helye lett így a bedobozolt téli ruháknak és cipőknek. A dolgozószoba csíkozását úgy készítettem el, hogy a narancs árnyalattal az egész felületet átkentem, majd egyenként azonos távolságra. Ragasztottam a csíkokat megfelelő magasságig úgy, hogy a meglévő narancs színre kerüljön a belső fele a ragasztószalagnak és a zöldre festendő részre pedig az éle. Ezt követően egy kicsi hengerrel óvatosan festettem a kihagyott felületet zöldre, majd leszedtem a ragasztószalagokat.
 

 

A csíkozás készítése

Amikor elkészült a dolgozóm büszke voltam magamra, mert ebből a kicsi helyiségből viszonylag kedves kis barátságos dolgozószobát sikerült kihoznom.
 

 

 Az elkészült dolgozószoba

 

A csíkos lányszoba

 

Bátorság kell ahhoz, hogy egy anyuka vállalkozzon a kamaszodó lányának a szobájába színt kiválasztani, de hogy még azt csíkozva fel is fesse, az pedig mindent felülmúló feladat.

Elég bátornak éreztem magamat, és nekiláttam a 3,4 méter belmagasságú, galériával tűzdelt szoba csíkosra festésének. Bevallom ezt csak szeretetből lehet csinálni, mert hatalmas munka vízszintesen méregetni, ragasztóval csíkozgatni, hogy minden oldalon egyforma legyen, meg párhuzamos is, és még a beépített szekrény is jól mutasson. Ne tűnjön szűknek a helyiség, és ne legyen irritáló, no meg a kamaszodó lánynak is tessen, ami talán a legfontosabb volt ebben a feladatban. Első lépésként itt is az alapszínt festettem fel, mégpedig a világosat, ami a lila helyett lett kiválasztva. A leendő ablak helyét a lányom kérésére kihagytam, majd pedig következett a sötétebb, barnás árnyalat felfestése kishengerrel az előre elkészített ragasztó csíkok között.
 

 

A leendő ablak helye

 

A galéria alacsony magasságú fekvőgaléria, ezért ott hagytuk a világos színt csíkozás nélkül, és még a mennyezetet is ezzel festettük le ami egy kicsit tágítja a teret.
 

 

 A galéria színe

 

Elkészült a csíkozással készített festés, azonban kisebb javításokat a végén kellett végeznünk, mert akárhogy is vigyáztunk a festéskor, a világos árnyalatba cseppent itt-ott egy sötét szín. Nem készítettük el a csíkozást - nagy örömömre - a teljes magasságig, így tompítottuk a viszonylag nagy belmagasságot egy kicsit. A beépített szekrény fala sötét lett, kellemesen kiemelkedik így a fal síkjából.
 

 

Íme a csíkos fal készen

 

Sikerült a lányom vágyát is teljesítenem, miszerint kedves, egyedi, modern kis szobája legyen végre. Én pedig boldogan konstatáltam - igaz kissé elfáradva - , hogy nem fognak felkerülni a poszterek a falra, vagyis ha fel is kerülnek, akkor csak a galéria részre, ahol egyáltalán nem zavaróak. Arról nem is szólván, hogy még a fal színe is harmonizál a lakás többi helyiségével.

Mire a falak megszépültek, az ajtók is ismét fehér pompában tündököltek, mintha kicserélték volna ezt a lakást, melybe majd egy hónapja még félve mertünk bejönni, olyan állapotokban volt felújítás előtt.

 

Sorozatom utolsó részében bemutatom részletesen, hogy miként csinosodott és készült el a lakásom, milyen volt és milyen lett, egészen a befejezésig és a költözésig. Készítek egy számvetést arról is, hogy mennyibe került volna ez a felújítás, ha nem áldozzuk fel a szabadidőnket és végzünk el saját magunk ennyi munkálatot, és mennyi lett a tényleges költségvetése. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Házak növényköntösben

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!