szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Tudósítás egy házfelújításról - Bevezető

Szépzöld, 2010. okt. 12.


Temérdek cikk és szakkönyv foglalkozik a lakásfelújítással, de konkrétan egyik sem nyújt olyan életszerű segítséget, mint amit egy-egy eset tanulságából lehet kiaknázni.

Tudósítás egy házfelújításról - Bevezető

Építettem már családi házat, kiviteleztem társasházat, segítettem számtalan esetben aggályokkal küzdő építkezőknek a legideálisabb építőanyag kiválasztásában, de a legnagyobb kihívást úgy érzem a jelenlegi régi hetvenéves ház felújítása jelentette.

 

"Ahány ház annyi szokás", szokták mondani, úgy a lakásfelújítás is rendre más-más. Míg az új házak építésénél megvannak a szabályok, kialakult szokások, előírások, korszerű anyagok használatának lehetősége, addig egy régen épült háznál szinte minden lépést külön-külön kell megtervezni és a lehetőségekhez alakítani.

 

Különlegessége ennek a felújítási történetnek, hogy a munkálatok zömét saját kivitelezésben végeztem, így bátran merem állítani, hogy nőként is neki lehet állni a felújítási feladatoknak. Nemcsak a bizonyítási vágy vezérelt, amikor belevágtam a saját kivitelezésbe, hanem a felújításra szánt anyagi lehetőségeim korlátai is. Mivel a régi lakásomat eladni még nem tudtam, egy kis önerővel belevágtam a lakáscsere hitelből történő újabb vásárlásba. Gyakorlatilag a hitelhez szükséges önerőhöz majd minden megtakarításomat fel kellett használnom, így nem volt más lehetőségem azokat a munkálatokat melyeket könnyen el lehet sajátítani, saját magam végeztem el. Nem vállalkoztam villanyszerelésre és központi fűtés átalakításra, de szívesen vakoltam, gletteltem, gipszkartonoztam és festettem a falakat. A jól megfontolt és kompromisszumok árán meghozott döntéseket követően, hogy a lehető leggazdaságosabban és praktikusan megoldható legyen az elképzelésem, azokra a feladatokra, melyekre nem vállalkoztam szakemberek segítségét kértem.

 

Mivel teljesen ismeretlen területen kellett megvalósítani az előre nehezen tervezhető feladatokat, nem volt könnyű úgy megszervezni a felújítást, hogy az a falbontástól a takarításon át a költözésig flottul menjen. Ha a meglévő lakásunkat kell átalakítanunk vagy felújítanunk kissé egyszerűbb a feladat, de az újonnan vett régi lakás felújításakor bizony megdöbbentő eseményeknek lehetünk a szemtanúi.

 

Úgy gondoltam ennek a közel 70 évvel ezelőtt épült polgári lakásnak a felújítása során szerzett tapasztalataimat, a szűkös anyagi lehetőségek által kiötlött megoldásokat és a saját kivitelezésből eredő alkotás örömével átszőtt napjaim történéseit megosztom önökkel.

 

Bevezetésképpen egy kis ízelítő a történetekből, melyekről bővebben e sorozat további részeiben írok tudósítást.

- Hurrá, megkaptuk a lakáskulcsot, pár hét és költözünk... vagy mégse?
- Vajon honnan jön az áram a dolgozóba, amikor kikapcsoltuk a főkapcsolót?
- A fürdőszoba a titkok kamrája: többrétegű burkolat a háromrétegű gipszkarton falon, de vajon mi tartja? A kémény vajon honnan indul, és mit keres nálam a szomszéd tisztítóajtaja? Miért púposodik a járólap a kád alatt? Bontani tudni kell, akár egy négyzetméter csempeburkolat egyben!
- Végre szereztünk kőművest az utólagos falnyílás kialakításhoz, és akkor jött a szomszéd, hogy feljelent.
- Megérkezett az első zápor és befolyt a víz az ablakon. Az esőcsatorna miért ellenkező irányba vezeti a vizet, mint ahol a lefolyó van?
- Villanyszereléskor sikerült átlátni a falon és még egy kéményre is leltünk a páraelszívónak.
- Lefúrtuk a gipszkarton fal vázát az aljzatba, de csak a szerencsén múlott, hogy pár centiméterre sikerült a központi fűtés csövétől, így nem lett szökőkőt a szobában.
- Falak, merőlegesek, vízszint - ugyan, az mire jó?
- De jó, hogy a fürdőszoba a mosókonyha fölé esik, így még a fürdőszoba ajtóban lévő WC is átkerülhet egy másik falra.
- Ma jön a vízvezeték szerelő! Vagy mégsem jön?
- Ki, mikor tudja vállalni a szakipari munkákat, egyáltalán lehet sorrendet tartani, ha rövid a határidő? Parkettacsiszolás után következi k a falvésés?
- Hogy cseréljünk bontandó lemezkádat egyedi méretű akryl sarokkádra egy nap alatt?
- Téralakítás, galériaépítés, beépített szekrények és polcok készítése: saját kezűleg.
- Mit, honnant szerezzünk be, ha jól akarunk járni?

 

A tudósításokhoz készítettem fotókat, hogy aki hozzám hasonlóan régi ház felújítására készül, hű képet lásson, és ne ringassa magát olyan illúziókban, hogy felfordulás és kosz és rendeget megoldásra váró feladat nélkül megússza a történetet. Abban pedig biztos lehet, hogy élményben lesz része minden tekintetben. Forrás: www.epitinfo.hu   

Folytatása: Tudósítás egy házfelújításról 1.

 

Kapcsolódó könyvek:

Tapétázás lépésről lépésre

Gipszkarton lapok felhasználása

Villanyszerelés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!