szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Túra az Olymposon!

Scheftsik Tamás, 2014. jún. 26.


Az Olympos természeti képződményei mellett nem szabad megfeledkezni azokról az úti célokról sem, melyeket autóval el tudunk érni, de azok sem maradnak hoppon, akik nem kevesebbre vállalkoznak, mint arra, hogy a főisten trónusát pillanthassák meg a saját két szemükkel!

Túra az Olymposon!

Litohoro

Litohororól már esett szó, hiszen ezen a városon mindenképpen keresztül kell haladnia annak, aki meg szeretné nézni Zeusz fürdőkádját. Ám ha a természeti képződménnyel már elteltünk, akkor a város falai közé visszatérve szánjunk erre is néhány percet, akár órát. Hiszen látnivaló itt is akad bőven. Először is itt van rögtön a panoráma, hiszen Litohoro a hely oldalában fekszik, ennél fogva egyes részeiről csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Természetesen ezeken a helyeken tavernákkal is találkozhatunk, ahol egy frappe, esetleg egy ebéd kíséretében gyönyörködhetünk a tájban.

A görög emberek mélyen vallásosak, így minden településnek van legalább egy temploma, de a legtöbb esetben többel is találkozhatunk. Litohoroban az egyik legszebb, és legnagyobb vallási épülete az Agios Nikolas, mely ugyan kívülről nem olyan díszes, ám belülről a kép gyorsan megváltozik. Aki szeretne bemenni ezekbe a templomokba, készüljön legalább egy kendővel. Bár sok helyen már nincs kiírva, de azért nem árt, ha a vállunk és a combunk takarva van, mert a helyiek nem örülnek a pőre templomlátogatóknak. Minden kegyhelyen lehetőségünk van vékony gyertyákat gyújtani, melyek ára becsületkasszába dobott, szabadon választott összeg, így legalább egyet megéri fellobbantani, biztos, ami fix, hiszen a közben elmormolt ima vagy kérés megértő „fülekre” lelhet.

Az Olympos és a kilátói, menedékházai

Akinek olyan szerencséje van, hogy eljuthat az istenek lakhelyéhez, az mindenképpen túrázzon egy kicsit. Nem kell megijedni, ez sok esetben csak amolyan kényelmes, városi túra, amit autóval is meg lehet tenni, vagy szervezetten, busszal. Így azonban eljuthatunk a helyen felfelé haladva az első kilátóig, illetve menedékházig, amely a Stavros névre hallgat.

Történt egyszer, hogy egy Stavros nevű embernek volt egy gyönyörű felesége, akire nagyon féltékeny volt. A faluban, ahol éltek az asszony tette a mindennapi dolgát, és szerette a férjét. Egyszer azonban Stavros arra ért haza, hogy egy másik férfi van a házban. A felesége hiába mondta neki, hogy semmi sem történt, csak segíteni jött az ember, a férj olyan haragra gerjedt, hogy megölte az asszonyt. Mikor tettére rádöbbent mély depresszióba esett, és könyörgött az isteneknek, hogy adják vissza neki kedvesét. Mivel ez nem történt meg, Stavros felment az Olymposra – egész pontosan 1000 méter magasra – és ott házat épített, hogy közelebb legyen az istenekhez, hátha, ha látják szenvedését, megkönyörülnek rajta, és visszakapja kedvesét.

A kilátó egyébként egy étteremmel is büszkélkedhet, meg persze rengeteg macskával. A panoráma lélegzetelállító az épület mögötti kopasz dombról, így néhány fotót mindenképpen érdemes ellőni itt. Aki tovább is szeretne menni, esetleg valóban túrázni, hegyet mászni vágyik, annak előbb a Thessaloniki-i hegymászó egyesülettel kell egyeztetnie, és a menedékházakba is előre időpontot kell foglalnia. a legmagasabb csúcs, a Mytikas, mely 2919 méteres magasságba nyúlik fel, és tökéletesen kopár. A rajta látható fehér foltokat nem a hó, hanem a kövek színe adja. Itt található Zeusz trónja, melyet azonban a turisták nem láthatnak, ha csak nem hajlandóak túrabakancsot kötni, és nekiállni mászni.

Kapcsolódó cikk: Tulln, az álmok kertje!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!