Túrós béles
Sulyok Józsefné, 2009. jan. 09.
A híres kemencében is elkészítheő klasszikus! A lisztet dagasztó tálba készítjük, teszünk bele sót, 2-3 tojást, kb. 10 dkg vajat vagy margarint. Cukros tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és hozzáöntjük. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható masszát kapjunk.

Mikor jól összedolgoztuk, liszttel meghintjük a tetejét, lefedve meleg helyre tesszük, hogy jól megkeljen. Majd lisztezett gyúródeszkára kiöntjük, kicsit széthúzzuk, és mint a fánkot pohárral kiszaggatjuk.
Hagyjuk egy kicsit ismét kelni a deszkán. Közben túrót cukorral, vaníliacukorral, reszelt citromhéjjal, mazsolával ízesítjük, ízlés szerint. Minden kiszaggatott tésztát egy kicsit széthúzzuk, és bőven teszünk mindegyikbe a túrómasszából.
A tészta négy sarkát egymásra hajtogatjuk, és a tepsibe rajuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, majd meleg sütőben megsütjük.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikk:
Kapcsolódó rovatok
Hobbi
Receptek
Tudja-e, hogy
Facebook Twitter GoogleStartlap
Szia Ági!
Én eddig csak túróval és szilvalekvárral készítettem el. De valószínűnek tartom, hogy nagyon finom lehet almás töltelékkel is. Mindenképpen azt javasolnám, hogy a meghámozott almát vágd apró cikkekre, cukorral, vaniliacukorral, őrölt fahéjjel, ha szeretitek mazsolát is tehetsz bele és együtt dinszteld addig, mig nagyjából elfőtte a levét. Hagyd a masszát kihűlni, mert ha melegen teszed a tésztára nagyon ellágyul és nem fogsz vele boldogulni. De ezt a tölteléket előző este is elkészitheted.
Sok sikert hozzá, én is kipróbálom. Üdv.: Sulyok Józsefné