Uborka ruszli
Mayerné Borics Erzsébet, 2010. aug. 09.
Aki szereti a ruszlit, hasonló élményben lehet része, ha elkészíti ezt a különleges savanyúságot. Uborkából és hagymából.

2,5 l üveghez a felöntő lé az alábbi mennyiségekből áll:
1 l víz, 2 evőkanál só, 5 evőkanál cukor. 10 szem feketebors, 1 kávéskanál mustármag, 2 db babérlevél, 2,5 dl 10%-os ecet, 1 teáskanál szalicil.
Ezeket összeforraljuk.
Hagymából fél kg kell szeletelve. Uborkából, amennyivel az üveg megtelik.
Az uborkát hámozás után hasábokra vágjuk. Lehetőleg azonos nagyságúakat válasszunk, vagy vágjuk le. Az üveg aljára terítünk a szeletelt hagymából, majd az uborkákkal hosszában (állítva) megtöltjük az üveg belsejét. Rétegezve ezt addig folytatjuk, amíg megtelik. Tetejére hagyma kerüljön.
A forró lével felöntjük. A tetején hagyjunk helyet a szójaolajnak. Ha ez nincs, természetesen más olaj is megfelel.
Lezárjuk. Kb. 3-4 hét múlva már fogyasztható. Tekintettel arra, hogy nincs benne kén, hajlamos a barnulásra. Érdemes elfogyasztani mielőtt ez megtörténne.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.február 12., péntek / 12:08