szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Üdvözöljük az őszben

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 23.


A hideg éjszakák és a napsütéses nappalok hatására a fák és bokrok lombjai sárgában, narancsban és pirosban ragyog. A kerttulajdonosok többnyire szeretik az októbert. Ilyenkor még elég gyakoriak a napsütéses napok, az őszirózsa és a krizantém csúcsformáját hozza, a fák és a bokrok színpompás levelekkel büszkélkednek.

Üdvözöljük az őszben

Az esedékes őszi munkák végzése közben lábunk alatt még zörög az avar, az első ködfoltok és az alacsonyan álló nap pedig szinte elvarázsoltnak látatja a tarka kerti pompát.


Az őszi lombszín fontos kritérium a fák és a bokrok megválasztásánál. A fás szárú növények egész évben megadják a kert struktúráját, de az igazi arcukat akkor mutatják meg, amikor az éjszakák lehűlnek, és a lombjuk megszínesedik. Az ecetfa skarlátpirosba hajló sárgás-narancsos színjátékot kínál, miközben versenyt ragyog a juharral, sommal és a vadszőlővel.


Az indián nyár fogalmához hozzátartozik az ámbrafa is, intenzív sárga narancs és vöröses árnyalataival. A hangsúlyos bogyódísszel a madaraknak is jót teszünk: a fagyal, a bangita vagy a csipkebogyós rózsafajták, ilyenkor még egyszer megszínesítik a kertet, ugyanakkor fontos táplálékforrásként is szolgálnak.


A késői virágok szép látványt nyújtanak az ágyásban, és nélkülözhetetlenek a méhek, dongók és lepkék számára, amelyek a meleg őszi napokon még úton vannak. A rovarok szívesen látogatják az egyszerű virágú, nektárt kínáló dáliákat, a varjúhájat és az őszirózsát. A díszfüvekkel és a színes levelű évelőkkel, mint például a tűzgyöngyvirág, együtt ők az ágyás főszereplői. 
 

Zajlanak az őszi munkák. Ha a kertből hiányzik még néhány látványosság, használjuk ki az ültetési időt: fák és bokrok jól begyökeresednek. A fagyra érzékeny és az örökzöld fajok kivételével ez az időszak ideális az ültetésre. Évelőket is ültethetünk, de vigyázat, mert éppen a késői virágzók között vannak kivételek. Ha biztosra akarunk menni, az őszirózsát, a krizantémot, az ólomvirágot és az őszi szellőrózsát tavasszal ültessük el. A lehullott faleveleket gereblyézzük össze, a növényeknél végezzünk tőosztást, alakítsuk ki az új ágyásokat, a cserepeket vagy virágládákat még ültessük be a növényekkel.


Ennek az időszaknak örvendeznek az állatok. A későn virágzó varjúháj, a kúpvirág, aranyvessző, parlagi pereszlény szívesen látott nektárforrás. Az elvirágzott terméstokokat hagyjuk az ágyásban. A madaraknak táplálékként szolgálnak, a szárak között pedig menedéket találnak a kisebb állatok. Egy levélrakás a kertben számos állatfajnak szolgál búvóhelyként. Legjobb egész évben ott hagyni. A mókusok etetéséhez gyűjthetünk magokban gazdag fenyőtobozt, bükkmakkot és cseremakkot. A kerti mogyoróbokor szintén jól jön.


A lomb komposztálása


A lehullott levél nitrogénben szegény. Ezért legjobb nitrogénben gazdag fűnyesedékkel vagy zöldséghulladékkal összevegyíteni. Komposztálás előtt a leveleket aprítsuk össze, ez meggyorsítja a lebomlást. Tipp: a leveleket egyszerűen gyűjtsük össze fűnyíróval. Jó komposztba a gyümölcsfák, a berkenye, a gyertyán, a kőris, a hárs és a juhar lombja. Lassan bomlik le a gesztenye, a tölgy, a diófa és a nyárfa levele, mivel ezek sok csersavat tartalmaznak. E fák lombját csakis aprítva és kis mennyiségben szabad a komposztba tenni. Kőliszt hozzáadásával semlegesíteni lehet a csersavat. 
 

Tippek:


Az elöregedett és megcsúnyult ágyásokat most kilehet takarítani és újraültetni. A túl nagyra nőtt évelőknél végezzünk tőosztást.


A díszcseresznye és az ujjas juhar őszi lombbal díszíti magát, a japán díszfű ezüstkalászokkal, a magyal piros bogyókkal tagadhatatlanul színpompás együttes.


Tarka virágcsokrot az első fagyig vághatunk a kertből. Az őszirózsa és a dália még gazdagon ontja virágdíszét.


A teraszon a ház bejáratánál jól mutatnak a krizantémmal, árvácskával, hangával és pénzlevelű lizinkával beültetett cserepek.


Az őszirózsa fontos késői virágzó. Hosszú száraival a léckerítésnek támaszkodva árasztja régimódi báját.


A fészert nem kell elrejteni. A faépítmény, előtte paddal és rusztikus dekorációval, csinos vidéki hangulatú kialakítási elem.


A szuszogó süni ilyenkor zsírpárnát növeszt. A halomba rakott falevél és gally téli menedékként szolgál számára.

 

Kapcsolódó cikk:

Egy kis faiskola

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia