szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Új tavasz, új tervekkel a kertben

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. márc. 13.


Alig köszöntött be a tél, én már a következő tavaszon gondolkodtam. Ezzel igyekeztem a szürke egyhangúságot, a lassan múló időt túlélni. Amikor az első vetőmagokat megláttam egy üzlet polcain, üdítő szín kavalkádként hatottak rám, és felidéződött bennem az a megfogalmazhatatlan érzés, amely minden porcikámat átjárta. A kertészkedés öröme.

Új tavasz, új tervekkel a kertben

Izgatottan vettem kézbe a kis tasakokat, és rácsodálkoztam azokra az ismeretlen vetőmagokra, melyekkel még nem volt dolgom. Fantasztikus választék volt. Emiatt lelkesedtem fel leginkább.
Eddig is szerettem kipróbálni új dolgokat, de legtöbbször a család által kedvelt zöldségféléket ültettem. Érdekel a gasztronómia, és télen volt időm ezzel is további ismeretséget kötni. A világ konyhája, a konyhák világa érdekes, és lenyűgöző. Ismert és ismeretlen alapanyagokból egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételek, saláta kreációk lehetősége lebegett a szemem előtt.

 

Ezért villanyozódott fel a fantáziám, és csak kapkodtam a fejem, a sok, eddig számomra csak könyvben vagy a tv-ben látott új zöldségféle láttán. A bőség zavarával küszködtem. Legszívesebben mindegyikből vásároltam volna. A korlát 2-szer 100 négyzetméter. Igaz viszonylag nagy a kert, de a veteményes mérete rákényszerített az erőteljes szelektálásra. Aztán a másik dolog, hogy mit tudok elsütni a családnak. Mármint ételt majdan, amit az új terményekből szeretnék megalkotni. Szerencsére a friss saláták minden mennyiségben elfogynak, a többi majd kiderül. Én mindenevő vagyok, de ez nem csak rólam szól…

 

Tehát válogattam. Vásároltam is néhány, eddig nem termelt zöldségfélét. Ilyen volt például a zöldhüvelyű vajbab. Köret és saláta, sőt savanyúság készítésére alkalmas. A padlizsán sem tartozott korábban a repertoárba, most ez is újdonság lesz. Kerti grillezés egyik lehetséges alapanyagaként jöhet számításba. A fekete paradicsom, a fekete sárgarépa, a vörös levelű fodros saláta, a szárzeller, a koriander levél, a színes sonkahagymák a nyári étkezéseket teszik majd változatossá, ízletes, színes saláták formájában.

 

Újdonság lesz még a feketegyökér, ami a spárgához hasonló módon készíthető el Kíváncsi leszek a leveles kelre, aminek gyönyörű sötét, fodros levelei még a késő őszi hidegeket is tűri.
Mindezeket vegyítem a szokványos zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel és remélem, hogy új, izgalmas étkekkel tudom majd elvarázsolni az asztalhoz ülőket.
Előtte azonban kitartó, türelmes munkával kell töltenem az időmet, hogy a kívánt eredményt elérhessem.

 

Ez nem csak rajtam múlik, a természet kíméletlen tud lenni. Ezért új fejezetet nyitok a kertészkedésemben. Segítségül hívom a Holdat, melyről a következőkben részletesen beszámolok. Folytatása: Új tavasz, új tervekkel  a kertben 2.

 

Kapcsolódó cikk:

Karalébétörténelem

Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval

Kerti Hírmondó 2. Életképek egy kert mindennapjaiból

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!