szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Új trend: Termessz gyógynövényt!

Topor Erika, 2014. szept. 15.


Az egészséges életmód alappillérét képező gyógy- és fűszernövények manapság igen felkapottak. A rohamosan növekvő gyógynövény keresletre hamar válaszoltak a kereskedők és a szupermarketek és kertészetek polcai roskadoznak a szebbnél szebb fűszernövényektől.

Új trend: Termessz gyógynövényt!

De vajon mi kell ahhoz, hogy otthon magunk is gyógynövényeket termeszthessük, akár erkélyen, balkonon, ablakpárkányon?

Sokfelé hallom ismerősöktől, barátoktól, hogy „Könnyen beszélsz, hiszen kerted van!” Valójában ez csak részben igaz. Kertesházban élők természetesen előnyben vannak, de termesztettem már kicsi erkélyen is zöldséget, fűszernövényeket, sőt, még gyümölcsöt is! A gyümölcstermesztésbe elsősorban az eper és a málnatermesztő mini-üzem volt a jellemző, de a fűszernövények széles kavalkádját ültettem ládákba, dézsákba.

Vajon mi számít gyógynövénynek? Minden olyan növény gyógynövénynek számít, mely megfelelő felhasználás mellett képes megelőzni, vagy éppen meggyógyítani bizonyos betegségeket. Maria Treben óta szinte minden háztartásban ismert a gyógynövényekkel való gyógyítás még a városi népek számára is. Bizonyos gyógynövények viszont fűszernövényként is funkcionálnak, ilyen például a petrezselyem, a citromfű, a zsálya, zsázsa, bazsalikom, kakukkfű és még sorolhatnánk a hosszú listát.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Elegendő néhány balkonláda, vagy nagyobb virágcserép és a jó minőségű vetőmag, illetve gyógynövényekhez való virágföld. A fűszernövények többnyire a napos helyet kedvelik, így déli, dél-keleti erkélyeken a legideálisabb a termesztésük. A gyógynövények ültetésekor előnyösebb az agyag virágcserép, mivel a gyógynövények kedvelik a rendesen átlevegőzött közeget. A műanyag cserép meggátolja a gyökerek körüli talaj megfelelő légzését. Emellett a felesleges nedvesség is el tud távozni a talajból az agyagcserép pórusain keresztül.

A talaj milyenségénél fontos szempont a jó szellőzöttség, a laza szerkezet, a megfelelően magas tápanyagszint, a szervestrágya-tartalom, a jó nedvszívó képesség. A legtöbb gyógynövény-talajkeverék tartalmaz homokot, ez a jó vízelvezetés nyitja.

Egyes gyártók már teljes kínálattal örvendeztetnek meg minket, kész fűszerkerti talajkeveréktől, a tápoldatokon át a jeltáblákig, bármit megvehetünk, amivel még színesebbé tehetjük fűszerkertünket.

Mivel a fűszernövények kényesebbek általában, mint a többi dísznövény, ezért az ültetésnél, magvetésnél gondosan járjunk el. A vetőmagok csomagolásán nézzük meg a lejárati időt, és az ültetés módját (fészkesvetés, fényen csírázás, hideg vagy melegigény, stb..). Egyes gyógynövények kifejezetten csak fényen csíráznak, így elég csak a talajfelszínre rászórni. A csírázást segíti továbbá, ha letakarjuk üveglappal vagy búrával (befőttesüveg, PET-palack félbevágva).

Az otthon termesztett gyógynövények amellett, hogy megörvendeztetnek minket, nagyon hasznosak is, így mindenki kedvére válhat. Az otthon termesztés további előnye, hogy magunk szabályozhatjuk a növényvédelmet, így ha teljesen bio körülmények között akarunk termelni, akkor ezt is megtehetjük. A házilag termesztett fűszernövények sokszor strapabíróbbak, mint a boltok polcain állók, így hosszabb távra tervezőknek ajánlottabb a saját termesztés, mint a készen vásárlás.  

Kapcsolódó cikk: Ghí: a vaj csodálatos formája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!