szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültess házipatikát!

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 12.


Ha szeretnénk élvezni a gyógynövények hatását, akkor ültessünk magunknak a kedvencekből. 

Ültess házipatikát!

Leginkább olyan növényeket válogassunk össze, amelyeket jól ismerünk, és rendszeresen használunk. A fűszer és gyógynövények nem igényelnek sok gondozást, de van, hogy elkövetünk egy-két hibát, ami megakadályozza a fejlődésüket. Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak egészséges növényeket válasszunk.

Tápanyagszegény talajban csak kínlódnak a növények, nem fejlődnek kellőképpen. Ha cserépben tartjuk őket, akkor tavasszal mindenképpen ültessük át, és rendszeresen tápoldatozzuk, a szabadföldiek talaját komposzttal és műtrágyával javíthatjuk. Az apró palánták megnőnek, ezért ne ültessük őket szorosan egymás mellé, hogy elegendő helyük legyen a fejlődéshez.

A gyógynövényeket nem elég hetente egyszer öntözni, öntözése 2-3 naponta ideális. Inkább többször öntözzük, mert nem viselik jól, ha vízben tocsognak. A vízelvezetés érdekében az a biztos, ha drén-réteget alkalmazunk, ami lehet kavics is, a cserép alja pedig feltétlenül legyen lyukas. Ha szabadföldbe ültetjük a gyógynövényeket, akkor is kerüljük a pangó vizes területet.

Ha nem csípjük le rendszeresen a szár végeit, akkor virágozni fog. Azokat, amelyeket virágjukért tartunk, pl. a levendulát, csak tavasszal csípjük vissza, hogy bokrosodjon, majd virágozzon, amelyiket lombjáért, pl. a citromfű, azt év közben is visszacsíphetjük, mert ilyenkor a növény a lombfelületét fejleszti vissza, és nem a virágzásra összpontosít.

Nem minden gyógynövényt gondozunk egyformán. Az egyik több vizet igényel, a másik szárazabb talajt kedveli, vagy éppen a meleget kedveli, a másik pedig tönkremegy az árnyékban. Mielőtt kiültetnénk a töveket a kertbe, tervezzük meg a helyüket, hogy minden növény a megfelelő helyre kerüljön.

Szinte biztos, hogy minden gyógynövényünket nem tudjuk frissen felhasználni, gondoljunk a téli időszakra és tegyünk el belőlük erre az időre is. Az a legegyszerűbb, ha kiszárítjuk őket. Kössük csokorba és szellős, száraz helyre akasszunk fel lógatva, majd morzsoljuk össze, és tegyük jól zárható üvegbe. Ha frissen szeretnénk őket megtartani, akkor pedig tasakoljuk ki, és tegyük a mélyhűtőbe. Mindkét formában tárolt gyógynövény egy évig felhasználható. 

Kapcsolódó cikk: A zöldellő páfrány titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia