szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültess kúszónövényt a balkonra is

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 18.


A kúszónövények csaknem mindenütt megtalálják a helyüket. A homlokzatok, falak, obeliszkek támasztékul szolgálnak a kapaszkodó növények számára a teraszon, erkélyen vagy a kertben. 

Ültess kúszónövényt a balkonra is

Minél nagyobbra nő a kúszónövény, annál nagyobb és stabilabb tám-rendszert igényel. A lilaakác akár a 15 méteres magasságot is elérheti, míg egyes kerti iszalagfajták olyan kicsik maradnak, hogy kisebb erkélyen, dézsás növényként is érvényesülnek. Vásárláskor érdeklődjünk a kiválasztott faj, fajtanövekedési sajátosságai felől, és gondosan válasszuk ki számára a megfelelő termőhelyet.
A szakkereskedésekben ízlésünknek megfelelő típust beszerezhetjük, minden méretben.

A tám-berendezések tényleges szépsége csak akkor érvényesül, amikor már benőtték a kúszónövények. Ahhoz, hogy a növények ne szenvedjenek károsodást, ne nőjék ki a rendelkezésükre álló teret, mérlegeljük a helyi viszonyokat. Néhány kúszónövény fiatalon, hosszabb időn át lassabban nő, például a japán hortenzia és a borostyán. Körülbelül öt év elteltével a magasba törnek, és nem tűrnek meg magok körül semmilyen más növényt. Méretükkel a tömegük is gyarapszik, ezért a tám-rendszernek stabilnak kell lenni.

A falak és a homlokzatok kifejezetten a futónövények számára alkalmas felületek. A kacsokkal és léggyökerekkel kapaszkodó növények a gyengébb minőségű falfelületeken súlyos károkat okozhatnak. Kapaszkodó szerveik behatolnak a résekbe, fellazítják a sérült vakolatot, benyomulnak a cserepek alá. Ha a falfelület erős, nyugodtan vezethetjük rá a növényeket. Vegyük figyelembe a növények kapaszkodási magasságát, és válasszunk megfelelő fajt a bezöldítő felülethez.

A futónövények feltűnő látványt nyújtva kúsznak fel a szabadban álló rácsszerkezeten. Erre 2-3 méter magasra kapaszkodó fajok alkalmasak. Az alacsonyabbra kúszó fotórózsák, iszalagok vagy az egynyári kúszónövények a virágzás időtartamának szempontjából felülmúlják a legszebb évelőket is.
Kertészeti áruházak a rácsszerkezetek nagy választékát kínálják, de magunk is barkácsolhatunk ilyeneket falécből vagy fűzvesszőből. Az állványzatnak megfelelően erősnek, stabilnak kell lennie, figyelembe véve a felfuttatandó növény várható magasságát és tömegét.

A balkonkertészek örömére számos kúszónövény nevelhető dézsában is. Az egyéves kúszónövények például pillanatok alatt bezöldíthetik az erkélyeket, megakadályozzák a belátást. A dézsás növények, így a murvafélék a délvidék hangulatát idézik, de fagymentes teleltetést kívánnak.

Tipp:

A lilaakác futtatásánál először felvezetjük a vezérhajtást a tartószerkezet oszlopára, csavarodási irányának megfelelően. A dúsvirágú, japán lilaakác jobbról balra, a kínai lilaakác balról jobbra csavarodik. Az oldalhajtásokat vágjuk vissza. Ha a vezérhajtás elérte a kívánt magasságot, az oldalhajtásokat vízszintesen rögzítsük a tám-rendszerhez. Amint a fiatal hajtások dús ágrendszert alkotnak, metszéssel elősegíthetjük a virágzást. 

Kapcsolódó cikk: Így viselkedika akardvirág fólia alatt
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!