szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültess rózsát és nem tudsz hibázni!

Sulyok Józsefné, 2014. júl. 29.


A kerti virágok közül legjobban a rózsát szeretik világszerte. Alkalmazási lehetősége szinte korlátlan, ültethetjük tömegesen vagy szoliterként. Ma már minden célra találunk megfelelő rózsát: lakásdíszítésre, vágott virágként, ünnepélyes alkalmakra, falak befuttatására.

Ültess rózsát és nem tudsz hibázni!

A rózsa a csészelevelek kipattanásától a szirmok lehullásáig gyönyörködtet szépségével, a virágzás minden szakaszában más és más. A virágok színe igen változatos, a kék kivételével a színskála valamennyi színét megtaláljuk. Megnyerő szépsége miatt sokan szertik.

Ősszel sok rózsa egészen a fagyokig virít, az egyszer virágzók pedig piros csipkebogyóikkal díszítik kertünket. Ma már úgy hozzátartozik a kerthez, mint a gyep vagy az árnyékadó fa.

Kiültetésre másképpen alkalmazzák házi kertekben, mint parkokban. Az ültetésnél néhány szempontot figyelembe kell venni. A rózsának nyáron legalább hat órai napsütésre van szüksége, amit lehetőleg délelőtt kapja. A délutáni árnyék nyári időben kedvező, mert a virágok így színtartóbbak. A fák és cserjék közvetlen szomszédságába ne telepítsünk rózsaágyakat. A fák gyökerei elszívják a nedvességet és a táplálékot. Ha több ágyást kívánunk elhelyezni, az ágyásokat egymástól gyepszalaggal válasszuk el, a szegélyes is lehetnek gyepből. Az ágyások szintje mindig a gyepszint alá kerüljön, így a lehulló csapadék az ágyásokba kerül és folyik el.Ültetésnél legyünk tekintettel az egyes fajták növekedésére. Az erősebben növő fajták mindig hátrább kerüljenek, mert ellenkező esetben kedvezőtlen a térhatás. Ügyeljünk a színcsoportosításra is, a nem összehangzó színek közé lehetőleg fehér virágú választósávot ültessünk. Ha fő célunk, hogy a rózsák minél nagyobb tömegben díszítsék kertünket, futónövényként és sövénynek is rózsát alkalmazzunk. Parkrózsákat házi-kertbe ne ültessünk, mert ezek csak ott érvényesülnek, ahol térhatást tudunk biztosítani számukra.

A rózsát lehetőleg ne ültessük más virágokkal keverve. De ha mégis, a rózsa mindig magasabb legyen, mint a többi virág, ne ültesse dáliával vagy szarkalábbal keverve. Legmegfelelőbb, ha tulipánnal keverten ültetik. Mire a rózsa virágozni kezd, a tulipán már lehúzódik. Évelőkkel is keverhetjük a rózsát, de ugyanezeket a szempontokat vegyük figyelembe.

Figyeljünk, hogy a magas törzsű rózsákat ne a tér közepén, hanem a széleken helyezzük el. Szép, ha a futórózsákat a padok fölött kiképzett pergolákra futtatjuk fel. Kiültetésre mindig csak értékes, hosszan virító rózsákat használjunk.

A nagy parkokból sem maradhat ki a rózsa. Sok futórózsát is kiültethetünk támaszték nélkül, parkrózsaként. Egy csoportba ültetett 4-5 futórózsa virágzásakor nagyon szép félgömb alakú virágdombot képez. A szétterülő futórózsákat jól alkalmazhatjuk feltöltések takarására. Domboldalak díszítésére más virágzó cserjével közösen alkalmazhatók a nyáron virágzó parkrózsák. Szegélyezésre is kiválóan alkalmas az igénytelen parkrózsa.

Kapcsolódó cikk:

Kihagyhatatlan rózsakaland
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!