szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési naptár: június

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 27.


Egynyári virágaink közül már szinte minden virágba borult, ha elvetettük, illetve kipalántáztuk őket. Azt akarjuk, hogy a körömvirágnak, a nyári aszternek (gerebcsin) vagy a szegfűnek nagyobb virágai legyenek? Egyszerű: csípjük le az oldalvirágokat. Most lendül virágzásnak a nőszirom is, és ha több fajtát és színűt ültetünk, csinos csokrok kerülnek a vázába is. Ne felejtsük el a túlságosan besűrűsödött töveket ősszel szétosztani.

Ültetési naptár: június

A rózsaágyásba sorra nyílnak a park, a floribunda, a remontáns fajtacsoportok. A gyönyörködés mellett árgus szemmel vizsgáljunk át minden tövet, és ha kártevőket észlelünk rajtuk, azonnal permetezzünk, még mielőtt megfertőződne az egész rózsakert. Ebben a hónapban vessünk, hogy jövőre virágozzék – például szépecskét és a nyárestéket bebalzsamozó estikét.


Balkon


A „Balkon Balerinája” címet is elnyerhetné a fukszia, oly kecsesek a virágai. További erénye, hogy nem ragaszkodik a sok napfényhez, ezért ideális keleti vagy nyugati fekvésű erkélyeken való nevelése. Csüngő fajtáit nem csak ámpolnában ültethetjük, hanem erkélyládába is kerülhetnek. Ez utóbbi helyen cserepestől besüllyeszthetjük a ládába, így a tél közeledtével könnyen kiemelhető. Csinos törzses fácskát nevelhetünk belőle, ha csak egy hajtást engedünk fejlődni és azt egyméteres magasságban visszavágjuk, az újonnan keletkező hajtásokat pedig rendszeresen visszacsípjük.
 

A leanderek is pompáznak már a dézsában, és hogy ezt folytassák, öntözzük szorgalmasan, hiszen a görög mitológia vízi nimfáiról nevezték el Nerium oleandernek. Vizsgáljuk át rendszeresen a növényt, és ha kártevőt észlelünk rajta, azonnal permetezzünk, vagy mossuk le szappanos vízzel a növény föld feletti részeit.


Szobanövények


Ha hozzájutunk akár ajándékként, akár vásárolva egy bonszaihoz, szeretnénk minél hosszabb ideig életben tartani, virágozni látni. Mit kell ehhez tennünk? Először is gondosan öntözni, sem túl sokat, sem túl keveset. Hogy mikor öntözzük, ezt elárulja a kerámiatálka hangja: ha megkocogtatja és kongó hangot ad, ideje meglocsolni. Fontos a trágyázás, hiszen alig van földje a növénynek, amelyből táplálkozhatna. Előbb mindig öntözzük, és utána kapjon csak tápoldatot. Növényfajtól függően hetente-kéthetente célszerű trágyázni és a koncentrátum legyen hígabb, mint amennyit a szobanövényeknél alkalmazunk.


Szobai tartásra sok növényfaj alkalmas, íme, ízelítőül néhány: murvafürt, kávécserje, zanót, cserjés margaréta, kislevelű kaktuszok, rozmaring, szobai hibiszkusz, stb. Pálmák és más levéldísznövények meghálálják, ha nagy nyári melegben zuhanyrózsa alatt felfrissítjük a leveleket.

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár: Május

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia