szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési naptár: Május

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 01.


Kert
A májusi kert meghatározó illata a gyöngyvirágé ás az orgonáé. Az orgonabokor az egyik leghálásabb díszcserjénk, mert nem kér tőlünk mást, mint hogy olykor megmetsszük. Ezt a vázába szánt virágok levágásával nagyjából el is végeztük. A töve körül sok kis sarj hajt ki, ezeket vágjuk le, hogy ne zavarja sem az anyatövet, sem a látványt.

Ültetési naptár: Május

Ugyancsak ekkor borulnak virágba a rododendronok. Ezek az értékes cserjék kényesek a meszes talajra, ezért ahol nem megoldható a talajcsere, neveljük inkább nagyobb cserépben vagy dézsában, és öntözzük eső vagy lágy vízzel. A gyöngyvirág pirosra érő bogyóit ne hagyjuk kifejlődni, mert súlyosan mérgezőek! Vágjuk le a szárakat, miután elvirágoztak.


Balkon


Elérkezett a muskátli-tövek beültetésének ideje, persze csak a fagyosszentek után. Ha magunk teleltettük át és ősszel, illetve február táján nem felejtettük el visszavágni, akkor májusban már virágzó töveink lesznek. A márciusban elvetett petúniamagból mostanra már virágzóképes palántáink vannak, és ha ámpolnába vagy függőkosárba akarjuk ültetni, a tasakon előírtnál sűrűbben ültessük be, hogy majd szép dús összhatást keltsen. Magas törzsre oltott díszcserjékből óriási a választék, ezek közül májusban virágzik az orgona és a rózsa, amelyek a napos erkély díszévé válnak. A rózsánál elvirágzás után távolítsuk el a hervadt részeket, ezzel új virághozatalra serkentjük. Ugyanezt tegyük meg az orgonánál is, mert kedvező időjárás esetén, nyár végén ismét virágozhat.


Szobanövények


Egyik kedvencünk a szobai hibiszkusz nagyon kikívánkozik a szabadba. Először tegyük félárnyékba vagy egy már kilombosodott fa alá. Ha lodzsára kerül, árnyékoljuk a déli órákban. Egy-két hét elteltével már több napfény érheti, ám még akkor is előfordul levélperzselődés. Emiatt ne bánkódjunk, mert ezt hamar kiheveri a cserje, amennyiben új, erőtől duzzadó leveleket hoz. A metszésnek és a dugványról való szaporításnak is most van az ideje. Távolítsunk el minden gyenge hajtást, és minden ágat vágjunk vissza felére-harmadára. A metszési felület alatt el fog ágazni, dúsabb ágrendszer fejlődik, és ennek örömteli következménye a megduplázódó virágmennyiség.


A gyökérzet akkor tudja a leghatékonyabban felhasználni a tápoldatot, ha egy vödör vízbe öntjük az előírt mennyiséget, és a növényt cserepestől belesüllyesztjük. Addig hagyjuk a vízben, amíg megszűnik a buborékolás, ez néhány percet jelent. Ezt követően emeljük ki a növényt, hagyjuk, hogy a felesleges víz kifolyjon, és jöhet a következő cserép. Általánosságban elmondható, hogy ezt a műveletet elegendő kéthetenként elvégezni. A nehezen mozgatható, nagyobb növények természetesen a hagyományos módon, felülről kapják a hígított tápoldatot.
A virágzásnak indult papucsvirágot, az orchideákat, az ibolyát és egyéb cserepes dísznövényt most már elkezdhetjük tápoldatozni – kivéve, ha mostanában ültettük át friss földbe -, hiszen a virághozatal sok energiát emészt fel.

 

Kapcsolódó cikk:

Ültetési naptár - március

Ültetési naptár- április

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia