szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ültetési tippek dimbes-dombos kertbe

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 13.


Amikor a bejárati kapu és a kert vége között többméteres szintkülönbség van, a kert kialakítása izgalmas feladattá válik.

Ültetési tippek dimbes-dombos kertbe

Míg a függőkert fogalmát a lenyűgöző szépséggel hozzuk összefüggésbe, addig a domboldali kert hallatán inkább a mászás nehézségeire asszociálunk.

Egy rejtett fülke paddal és különleges növényekkel, vagy egy étkezőhely rálátással a kertre sokkal egyszerűbben megvalósítható rézsűn.
A kertépítészet jellegzetes elemei, a „szárazon” rakott, vagyis malter nélkül épített kőfalak hellyel szolgálnak a szép sziklakerti növények számára, és napfürdőzésre csábítja a gyíkokat. Ráadásul, ha a fal nem túl magas, akkor párnák segítségével pillanatok alatt ülőalkalmatosságot teremthetünk. Ahhoz, hogy az ülőfal kényelmes legyen, a felső sorhoz lehetőleg sima felületű, széles köveket használjunk.

Árnyékos területen festői lesz a látvány a kövek közé ültetett árnyékliliommal, páfrányokkal és díszfüvekkel. Napos rézsün a sárga császárkorona szép látványosságként fokozza a kőtömbökből rakott támfal díszértékét.

Jó alternatíva lehet a teraszosított felületre például a virágos rét, ahol tavasszal hagymás virágok, nyáron pedig piros pipacsok pompáznak, egy talajtakaró rózsákkal vagy egy tarka virágágyásokkal szegélyezett szerpentines ösvény. A részűn alácsobogó vízfolyás, ami akár egy tóba is beletorkolhat, különlegessé varázsolja a kertet.

Tippek még:

  • A nagy kőtömbök szép természetes hatást keltenek a füvekből és macskaheréből álló növényzettel.
  •  
  • A zöld páfrány és a tarka virágok között kellemes kontrasztot ad a világos murvával borított és rozsdaszínű acél-élekkel megerősített lapos lépcső.
  • Gyeplépcső, tiszafa kockák, szőlővel és levendulával szegélyezett ösvény – ez a kialakítás az egyes elemek ismétlődése révén kel életre.
  • A klinker és a betonba ágyazott tűzkő egész évben színről gondoskodik. Az ágyásban nőszirom, bazsarózsa, gólyaorr, díszhagyma, keleti mák virágzik. Ahhoz, hogy az ilyen kőfal stabilan álljon, mögötte fel kell tölteni betonnal, és a részűről lefolyó víztől védeni kell.
  • A kövezett út és a sötét murvasáv kombinációja keskenyebbnek láttatja a teraszra vezető feljárót. A szélé növő díszfüvek kihangsúlyozzák a kialakítás modern és könnyen gondozható jellegét.
  • Nagy kőtömbök által keretezve, az egyszerű levendulaültetvény kíséretében kellemes nyugalmat áraszt az egyenes vonalú vízfolyás. A vízlépcső fokainak szélére fém profilokat erősíthetünk.
  • A japán juhar árnyékában zuhogókon keresztül csoboghat alá a víz. Mohapárnás kövek és a gyékény fűszerű levelei szegélyezhetik a lépcsőt.

Kapcsolódó cikk: Hatvan liter virágözön
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia