Ünnepi kókusztorta
Orbán Krisztina, 2014. dec. 12.
Korábbi írásunkhoz hasonlóan ezúttal szintén egy kókuszos édességet mutatunk be, ám ez alkalommal már kifejezetten ünnepi kiadásban: íme a minden ünnepi asztalra odaillő, ízletes kókusztorta.

Ünnepi kókusztorta
Hozzávalók a tortalapokhoz:
32 dkg liszt
27 dkg kristálycukor
15 dkg vaj (vagy margarin)
4 tojás
3 evőkanálnyi tejpor
2 és fél evőkanálnyi sütőpor
1 teáskanálnyi só
3 dl tej
1,5 dl víz
Hozzávalók a tortabevonathoz:
55 dkg porcukor
10 dkg vaj (vagy margarin)
1 teáskanálnyi só
4 dl édesítetlen kókusztej
4 csepp kókuszaroma
víz
20 dkg aprított kókusz (vagy kókuszreszelék)
A tortalapok elkészítése
Két nagyobb méretű, legalább 6 cm magas tortasütő formát vajjal, vagy margarinnal vékonyan kikenünk, majd liszttel megszórunk.
A lisztet belemérjük egy tálba, és elkeverjük benne a sütőport és a sót.
A tejport feloldjuk a vízben, majd beleöntjük a tejbe.
A vajat, vagy margarint a cukorral könnyű, vattaszerű krémmé keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és a krémet mindegyik után jól megkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert liszt negyedét, és alaposan megkeverjük, majd hozzáadjuk a tejporral dúsított tej harmadát, és addig keverjük a masszát, amíg tésztává összeáll. Ezt követően a lisztet és a tejet felváltva adagoljuk a tésztához, amit mindannyiszor alaposan megkeverünk. Miután minden hozzávaló belekerült, még egy percig keverjük a mixerrel a tésztát, hogy az teljesen simává váljon.
A tésztát a két tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük. A tészta akkor sült meg, ha a közepe enyhe nyomásra visszaugrik, és a szélei már elválnak a tortaforma szélétől. A tésztalapokat húsz percen át a tortaformában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, amíg teljesen meghűlnek.
A tortabevonat elkészítése
Egy szűrőt vászonkendővel kibélelünk és egy tál fölé helyezzük. Beleöntjük a kókusztejet, és kb. másfél órán át hagyjuk lecsepegni. Így egy gazdag kókuszkrémet nyerünk.
A vajat, vagy margarint megszórjuk a sóval, majd a lassan hozzáadagolt porcukorral addig keverjük a mixerrel, amíg egészen keménnyé válik. Hozzáadjuk a kókuszkrémet, rácsepegtetjük a kókuszaromát, és fokozatosan, 1-2 evőkanálnyi adagokban addig adunk hozzá vizet, ameddig a bevonat sima, kenhető állagúvá válik.
A torta összeállítása
A meghűlt tortalapokat vízszintesen kétfelé vágjuk, így négy tortalapot nyerünk. Az elsőt ráhelyezzük a kiválasztott tortatálcára, és megkenjük a tortabevonattal. Ha kívánjuk, egy kevés kókusszal is megszórhatjuk. Erre ráhelyezzük a második tortalapot, amivel ugyanígy járunk el, arra pedig a harmadikat, amelyet szintén megkenünk és megszórunk. A negyedik tortalap tetejét bőségesen megkenjük a tortabevonattal, amellyel ezt követően a torta oldalát is vastagon befedjük. A torta tetejét megszórjuk az aprított kókusszal, amit enyhén belenyomkodunk a bevonatba. A tortát felszolgálás előtt legalább két órán át pihentetjük.
Kapcsolódó cikk: Fahéjas-almás torta karamellöntettel – nem csak Karácsonyra
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33