szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Utazás

Színpompás Európa

Színpompás Európa
A vidám színek sokaságával találkozhatunk szerte a környezetünkben. Tudni kell, hogy a kék szín pihentető hatással van ránk, a zöld megnyugtat, a vörös felpörget, a sárga szín boldoggá tesz, vagyis a színterápia jótékony hatással vannak egészségünkre. Nézzünk körbe Európába milyen sokszínű, vidám városokat találhatunk!

Csipkerózsa, a mesebeli szépség

Csipkerózsa, a mesebeli szépség
A csipkerózsa gyűjtőneve a vadon élő rózsafajoknak, gyepűrózsának. Bogyóra emlékeztető termésüket nevezzük csipkebogyónak. Gyógyászati alkalmazását kétezer éves írásos emlékek őrzik.

Az árpa és a zab csodája

Az árpa és a zab csodája
A római gladiátorok az árpaszem belső magját ették, hogy erősebbek legyenek. Kedvelt étel volt a tejben megfőzött árpakása mézzel ízesítve.

Az ürmös gyógybor csodája

Az ürmös gyógybor csodája
A csupa gyógynövényből álló recept 1892-ből származik és fogyasztói esküsznek jótékony hatására. Aki szereti a különlegességet, az most merüljön el ebben a boszorkánykonyhában.

Tudom mit tettél Pünkösdtől Szent Iván éjig!

Tudom mit tettél Pünkösdtől Szent Iván éjig!
A június hónap a magyar népnél a gabona érésének a hónapja, s e hónap végén kezdődik az aratás. A periódus záró napjának Péter-Pál napját tekinthetjük, ez volt az aratás kezdő napja a II. világháborúig, bár a tényleges aratás kezdetének idejét természetesen más körülmények is meghatározták, pl. az időjárás.

Újdonság a fura nevű mustár zöld!

Újdonság a fura nevű mustár zöld!
Ez a zöldségnövény japán nevén Komatsuna Európában mostanában vált elérthetővé. Főleg Kínában, Japánban elterjedt, de Amerikában is készítik már, köretként párolva adják a kínai típusú ételekhez. Jól savanyítható, így a téli hónapokban, amikor nem lehet hozzájutni a friss növényhez, jól jön a konyhában.

Utazz Hajdinaföldre!

Utazz Hajdinaföldre!
Az emberek világszerte mintegy 55-60 %-ban fedezik energiaszükségletüket gabonából készült termékekkel, 20 %-ban gyümölccsel, 15-20 %-ban az állati eredetű termékekkel.

Ne félj a kikristályosodott méztől!

Ne félj a kikristályosodott méztől!
A méz bizonyíthatóan értékesebb, mint a hagyományos cukor. A sportos emberek már az ókorban is tudták, hogy a méz gyorsabban visszaadja az elfogyasztott energiát.

A 7000 éves vörös lencse

A 7000 éves vörös lencse
A vörös lencse a hüvelyesek családjába tartozó kultúrnövény. Vad alakja nem ismert, mediterrán vidéken és a Közel-Keleten vált kultúrnövénnyé. A legrégebbi régészeti leltek i. e. 7000-ből származnak. A mai Afganisztán területén bronzkori és vaskori lencsemaradványokat találtak a régészek.

Így moss velük! Növények a nagyvilágból

Így moss velük! Növények a nagyvilágból
Mosódió és a vadgesztenye - A mosódiófa vagy szappanfa Délkelet-Ázsiában őshonos növény, melynek termését évszázadok óta használják mosásra. A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak-Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj. Idős emberektől tudjuk, hogy a fa termését régen mosásra, sőt fürdésre is használták.

Tulln, az álmok kertje!

Tulln, az álmok kertje!
Egy igaz "zöld paradicsom", ahol mindenki jól érzei magát! Lehet sétálgatni és álmodozni, játszani és szórakozni, pihenni és feltöltődni! Ez a kert az egyetlen bemutatókert Európában, ahol megcsodálhatók és összehasonlíthatók a különböző ökológiai rendszerű kertek.

9 szépségtipp almaecettel

9 szépségtipp almaecettel
Azt már sokan tudtuk, hogy az almaecet kiváló méregtelenítő és egészségmegőrző szer. Utazzunk most ebbe a világba, hisz az kevésbé ismert, hogy az almaecet akár kozmetikumként is megállj a helyét.

Ismerkedj a tiszta energiaforrásokkal!

Ismerkedj a tiszta energiaforrásokkal!
Az alternatív energiáknak manapság nagy divatja van, de sokan nem is igazán értik, hogy miről van szó az egyes esetekben. Mi az a napelem? A szélerőmű az nem egy hatalmas szerkezet a mezőn? A geotermikus energia mi fán terem? Cikksorozatunkban megismertetjük az olvasót a legalapvetőbb, és leginkább használt tiszta energiaforrásokkal, és az azok kihasználására alkotott eszközökkel

Hollandia a tulipánok hazája!

Hollandia a tulipánok hazája!
Gyönyörű színekbe öltözik tavasszal Hollandia, hiszen ilyenkor több millió színes tulipán borítja el a tájat! Hollandia neve mára már szinte összeforrt a híres tulipán mezőkkel és a holland utcáknak is nélkülözhetetlen színfoltjai ezek a csodálatos hagymás virágok! Lássunk egy kis betekintést Hollandiába, a tulipánok hazájába!

8 húsvétra időzített virág

8 húsvétra időzített virág
A természet is szépen asszisztál ünnepeinkhez, amiből a húsvét sem maradhat ki. Ebben az időszakban nyílik sok csodálatos virág, amelyek nemcsak színesítik, de illatosítják is környezetünket. Most nyolc, nagyon érdekes növényt veszünk szemügyre. Látva egyediségüket biztos mi is szeretnénk egyet vagy kettőt a kertünkbe.

Mindent a banánról - Óriás dzsungelbanán és társai

Mindent a banánról - Óriás dzsungelbanán és társai
Az előző írásunkban a banán történeti részébe kóstoltunk bele, most viszont a hazai piacokon kapható banánfajokba nyerünk betekintést. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a banánból csak az a sárgatermésű, zöld levelű faj létezik, mely a szupermarketek zöldséges polcán kapható, nagyot tévedünk. Nézzük sorra a fajokat!

Bioetanol pro és kontra – környezetbarát üzemanyag mindenáron?

Bioetanol pro és kontra – környezetbarát üzemanyag mindenáron?
Napjaink egyik talán legnagyobb tragédiája a környezetszennyezés, és az annak hatására kialakuló természetei változások, katasztrófák, hőingadozások. Szerencsére egyre nagyobb az igény arra, hogy ezeket a folyamatokat megállítsuk, vagy akár vissza is fordítsuk.

Hányféle banánt ismersz?

Hányféle banánt ismersz?
A legtöbben kétféle banánt ismernek. Ebből az egyik a boltok polcain elérhető, világossárgás színű, másik a dísznövénykertészetekben kapható banánfa. De vajon hány faj van még, amit nem is ismertünk eddig.

Alternatívan két (vagy egy) keréken

Alternatívan két (vagy egy) keréken
Aki azt gondolja, hogy a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód a gyaloglás és a bicikli, az nem is jár távol az igazságtól. Azt azonban mindenképpen le kell szögezni, hogy az is igaz, hogy ezek a tevékenységek bizony fárasztóak.

Pettyegetett tüdőfű, a Dunántúl kedvence lehet

Pettyegetett tüdőfű, a Dunántúl kedvence lehet
Az orvosi tüdőfánek is hívott növény lágy szárú, évelő, kora tavasszal virágzó faj. A levelein fehéres foltok láthatóak. Erdőkben, bokros helyen található.