szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Utazás a kivi és az eper világába

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 04.


Metszés és telepítés: nem tartoznak a legkönnyebb munkafolyamatokhoz, de néhány trükk elsajátítása mellett már gyerekjátéknak tűnhetnek.

Utazás a kivi és az eper világába

A kivi ritkító metszése

A kivi nem igényel sok gondozást, mivel a kártevők és betegségek alig okoznak problémát. Azonban az erélyes növésű, nagygyümölcsű fajták indái a több méteres hosszúságot is elérhetik. Ahhoz, hogy a gyümölcs elég napsütést kapjon, sok cukrot és aromaanyagot raktározzon, a kordont erősen ritkítani kell. Minden termő hajtást vágjunk vissza 6-8 levélig az utolsó gyümölcs után. Azokat az indákat, amelyeken nem alakul ki gyümölcs, és nincs rájuk szükség a kordon felépítésére, teljesen távolítsuk el.

Földieper telepítése

A fát a gyomtól és a fűtől megvédő mulcs helyett a nagyobb gyümölcsfák koronája alá virágzó zöldtrágyát vagy földiepret ültessünk. A zamatos talajtakarónak elsősorban azok a fajták alkalmasak, mint pl. a Schweizerland vagy az erdei szamóca és a kerti eper keresztezéséből származó Florika. 

A törzs köré először szórjunk ki átszitált érett komposztot, amihez 1-2 maréknyi szaruforgácsot vegyítünk. Az epret ne ültessük túl mélyre, a szárazságban öntözzük bőségesen. 

Kapcsolódó cikk: Világszerte ismert gyógynövények

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!