szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Utazás a virágok birodalmába

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 05.


Azt hisszük, hogy a tulipánról, liliomfáról és az ibolyáról már túl sok újat nem tudnak már mondani nekünk, pedig lehet, hogy tévedésben vagyunk. 

Utazás a virágok birodalmába

Liliomfa

A tavaszi liliomfák vagy magnóliák az európai díszkertek és a kínai templomkertek kedvencei. Nálunk a XVII. század óta nevelik, igényes növény, de jól tűri a szennyezett városi levegőt. Viszonylag kis mérete miatt előkertekben, kiskertekben is nevelhető.

Tápdús, nedves, savanyú kémhatású talajt igényel, ha ez nem adatik meg, akkor csak sínylődik. Ha biztosítani tudjuk kerti föld és tőzeg keverékével, ennek évenkénti utánpótlásával, kertünk dísze lehet. Ne ültessük hideg, szeles helyre, az átültetést rosszul tűri. A legkedvezőbb kiültetési időszak az április, decemberben alakító metszést végezzünk. Ne ültessük túl mélyre, tavasszal szórjunk tőzeget a növény töve köré, gyakran öntözzük, lehetőleg földtányért alakítsunk a bokor koré, a pangó vizet nem szereti.

Vannak olyan hibridjei, amelyeknél a tojásdad, fonákjukon enyhén szőrös levelek jóval a virágzás megjelenése után hajtanak ki. A fehér, rózsaszín, lilás vagy bíbor, nagy virágú fajok közt közkedvelt az örökzöld vagy óriáslevelű liliomfa. Nálunk a leggyakrabban kapható és nevelt a nagyvirágú vagy rózsás liliomfa. A 3-4 méteres cserje néha többtörzsű fává fejlődik. Tulipánszerű, hatalmas virágai április végén, május elején nyílnak. Elvirágzás után szedjük le a növényről az elhervadt virágokat és a száraz ágakat.

Szaporítható dugványozással (erőteljes hajtáscsúcsról) vagy tőosztással (lehajló, meggyökereztetett ágak révén). De legjobb konténeres formában beszerezni.

Illatos ibolya

Az apró, lila virágú illatos ibolya minden trópusi és szubtrópusi területen, de a déli és az északi mérsékelt égövben is elterjedt. Gyertyános, tölgyes, bükkös, mészkerülő erdők aljnövényzetének jellegzetes, kora tavasszal nyíló virága.

Ma már a városi, falusi kertekben is feltűnik, kavicsok, kövek és járólapok közt is terjed vékony, fonalszerű gyökérzetével. Félárnyékos-árnyékos helyet kedvel, virágzási ideje március-május, de ha az ősz enyhe, másodvirágzást is tapasztalhatunk, virágai rovarbeporzásúak.
Különlegesen üde illata miatt kedvelt, de nagyon drága illatszer-alapanyag. 20 gr olajhoz 1 tonna levélre van szükség. Kedvelt tavaszi ajándék, az aljnövényzetben nyíló virág a szerénység jelképe lett.

A népi gyógyászatban a benne található illóolajok és nyálka miatt felhasználják köhögés, hörghurut, hasmenés, fejfájás, álmatlanság ellen, mint teakeverékek alkotóelemként. Az ókorban azt tartották, az akkor még viola néven emlegetett ibolyáról, hogy megóv a részegségtől, ezért a dús lakomák résztvevői előszeretettel hordtak ibolyakoszorút.

A konyhaművészet is ismeri, használja az édes, nyersen is jó ízű virágokat. Régóta alkalmazzák salátákhoz, torták díszítésére, üdítőitalokhoz, koktélokba. Jégkockába fagyasztva különleges italadalék.

Tulipán

Legkedveltebb tavaszi hagymás virágunk nemzetsége mintegy 100 fajt és több ezer nemesített fajtát ölel fel. Európába a XVI. század végén, török közvetítésével került be. A vadtulipánok géncentruma Közép-Ázsia. Valószínű, hogy a magyarság már innen hozta magával a virág ismeretét, népművészetünkben szeretettel használják. A tulipánőrület a XVII. századi Hollandiában tetőzött, ahol látatlanban adták-vették a hagymákat.

Homokos vagy laza, napos, jó vízelvezető talajon virít szépen. Legkedvezőbb számára a szélárnyékos, védett, fagymentes terület. A téli fagy ellen feltétlenül takarni kell a hagymákat. Ha a tavaszi elvirágzás után rögtön letörjük a virágokat, a növény ereje a hagymaképzésre fordítódik. Mivel a virág tápigényes, háromévenként ültessük át új, tápdús talajba. A kiszedett hagymákat lyuggatott papírzacskóban, száraz, hűvös helyen tároljuk őszig. Hajtatható szobadíszként, cserépedényben is. Legszebb mégis vágott virágként, szép nagy csokorban. Kiskertekben úgy a legmutatósabb, ha egyszínű, nagy foltokba telepítjük. Balkonedényben úgy szép, ha magasabban, színben harmonizáló, tavaszi-nyár elejei virágzású egynyáriakkal párosítjuk.

Érett hagymákat ősszel és tavasszal is telepíthetünk, de a legkedvezőbb időszak a szeptember. Tulipán a nőiesség jelképe, a húsvéti ünnep elmaradhatatlan kelléke. 

Kapcsolódó cikk: Csodás tavaszjelző virágok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!