szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

UV védelem paradicsomlével?

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 02.


A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövény. A kultúrparadicsomra vonatkozó legrégebbi régészeti leletek Közép-Amerikából származnak. 

UV védelem paradicsomlével?

A paradicsom az Andokban őshonos, fény, meleg, vízigényes növény. Magyarország egész területén termesztik.

Szára, fajtától függően 20 cm-től az 1-2 méter magasságot is elérheti, mely üreges, elágazó, az egész növény szőrös. Levele egyenlőtlenül nő, a levéllemez mélyen hasogatott. Virágai halványsárga színűek, melyek a hajtáscsúcsokon fürtökben állnak. Kedvező körülmények között júliustól augusztusig folyamatosan nyílnak. Egy egyeden egyszerre lehet jelen a virág, az éretlen és az érett termés.

Termése nedvdús, sok maggal, éretten sárga vagy élénkpiros színű. Mikor Európában először meglátták, piros színe miatt azt hitték, mérgező. A családra jellemző mérgező, glükoalkaloidok a paradicsomban is előfordulnak, de éréskor lebomlanak. Mérete, alakja fajtától függően változó,  (gömbölyű, hengeres, körte vagy szív alakú),  mérete a cseresznyétől az almányi bogyókig minden nagyságban előfordul. A termés külső burka általában sima, de vannak gerezdes fajok is.

Ami a pardicsomban van:

A paradicsomlé több mint ezer különböző fitokemikáliát tartalmaz, melyek közül kiemelkedő: vitaminok, (főleg C,- és A), nyomelemek, likopin, ásványi sók, növényi savak, antocián, cukor, flavonoidok, solamin, stb.

A nyers, érett gyümölcs és gyümölcslé vér és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV sugaraktól. Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, kezdődő májbetegséges esetén megszünteti a fájdalmakat.
Naponta 3-4 dl paradicsomlé a fogyó és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.

Paradicsomdarabokkal kezelhetjük a pattanásokat, keléseket, gyorsan csillapítja a gyulladást, fertőtleníti a beteg területet.

Sütés, főzés során a vitaminok nagy része elbomlik, de egyes hatóanyagai jelenlétében jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a nyers paradicsomlé.

Kapcsolódó cikk: A cukorbetegek öröme, az örömgyökér
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!