szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vadvédelem gyerekcipőben

Topor Erika, 2012. nov. 28.


A gépjárművünk elé szaladt egy őz. Az autó több helyen elrepedt, megtört, az őz viszont valószínűleg elpusztult. Mi nekünk az ijedtségen kívül szerencsére semmi bajunk nem történt. De vajon mit kell ilyen esetekben tenni? Azon kívül, hogy órákat kell ilyenkor várni a rendőrségre, azon kívül kit kéne még értesíteni az őzike ügyében?

Vadvédelem gyerekcipőben

Utánajártam, mi ilyenkor a teendő. Elsősorban a helyszínelő rendőröket illik kihívni, akik többnyire több óra alatt érnek csak ki, mivel ezek a gázolásos balesetek a városoktól távolabb esnek, így nincs is azonnali „ellátás”. De az autó hagyján, mert az, ha összetört, már nem esik jobban tovább. De vajon az vad megmentését hogyan lehetne megoldani. Az autóval nem lehet a legtöbb esetben elvinni a közeli faluig se, mert nem fér be. Megmozdítani is igen veszélyes, mert a gerinc és fejsérülésnél ugyanazok a kockázatok állnak fent, mint az emberek esetében.


Elsősorban a területi erdészeti s vadgazdaságot érdemes felhívni. (Persze ilyenkor ezt sem olyan könnyű kideríteni.) Mindenesetre a sérült állatot le kell vinni az útról úgy, hogy a lehető legkevésbé legyen mozdítva a testhelyzete: lehetőleg emelés nélkül „letolni, lehúzni” a leggyorsabb. A fejsérülés és gerincsérülés esetén a legnagyobb a probléma.

 

Sokan arra esküsznek, hogy ha elütöttünk, akkor a szenvedését elkerülve ki kell törni a nyakát, vagy hasonló, hogy szegény állat ne kínlódjon, de én ezt nem tudnám megtenni….megadom az életnek az esélyt, hátha mégis túléli.

 

Lelkiekben megélni egy ilyen esetet sem könnyű. Amellett, hogy a polgár bosszankodik az összetört autóján, az állat mellé kucorodva a földön sem könnyebb. Az őzike szemébe nézve látszik a kérdés: Most vajon mi lesz velem, meghalok, vagy miért fáj? Mi történt? … Ezeket a szemeket sem lehet egykönnyen elfelejteni.


Nem tudom, mi lehet a megoldás, mert sehogy sem jó ez így, ahogy van. A keskeny 51-es úton attól, hogy kint van minden bokorban a vadveszély tábla, még nem valósul meg az ember álma, hogy ne történjen baj. Nem kell ehhez sebességhatárt túllépve száguldani, hogy a baj megtörténjen, elég hozzá egy védtelen állat, ami kiront a sűrű bozótosból és máris kész a baj….

 

Lehet, hogy nagy költséget jelent az erdőgazdaságoknak, de igenis tenni kellene vadvédelem és emberélet-védelem miatt kerítést az erdők szélére, hogy ilyen ne történhessen meg. Emberéletekben mérve is igen komoly gond, nemcsak állatvédelembe. És tenni kéne ellene valamit, mert a minden bokorban levő tábla nem segít, mert nem lehet látni az állatot a sűrű bokrokban, akármennyivel megy az emberfia és akármilyen óvatosan figyeli az erdősávokat.

(a történet fikción alapul)
 

Kapcsolódó cikk:

Cila története

In memoriam Kiara
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia