szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vágott virág ABC

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 23.


A tartósság legfontosabb feltétele, hogy a virág friss legyen, amikor megvásároljuk. Legtöbbször már a virágüzletben eldől, hogy tartós lesz-e a virág, vagy sem. A leszállított áron kínált, feltűnően olcsó virág általában az utolsó napjait éli. Már hetek óta az üzletben áll nappal és a hűtőszekrényben éjszaka.

Vágott virág ABC

A virág frissességéről nehéz meggyőződni, legjobb, ha visszatérő, fontos vevői vagyunk egy üzletnek, akkor a személyes ismerősnek számító kereskedő ajánlatára hagyatkozhatunk.
Ha elnyílt a virágok, lankadó növények vannak a vázába, akkor abból ne próbáljuk kiválasztani egy szebb szálat, mert az sem frissebb, mint a gyanús külleműek. Ha ragaszkodunk ahhoz a virághoz, akkor határozottan kérdezzünk rá, hogy nincs-e a hűtőszekrényben friss belőle. Az eladók ettől általában zavarba jönnek, és rögtön bevallják, hogy van. Ha a válasz mégis határozott nincs, akkor válasszunk más fajta virágot vagy menjünk más virágüzletbe.

 

Minél hosszabb és vastagabb szára van egy virágnak, annál hosszabb életre számíthat.

 

A virágot állítsuk minél hosszabb vázába, minél több friss vízbe. A víz hűti és párásítja vágott virág környezetét.

 

A vázát ne állítsuk napra, ne tegyük a fűtőtestek közelébe, ne tegyük magasra. A vágott virágnak nincs szüksége fényre és melegre! A lakás vagy a szoba leghűvösebb részén lesz a legtartósabb. Ezért jók a padlóvázák.

 

Éjszakára, és ha nem vagyunk otthon, tegyük ki a lakás leghűvösebb, fagymentes helyiségébe.

 

A virág szárából minden nap vágjunk le egy-két centit, hogy felújítsuk a vágásfelületet, de fölösleges nagydarabot ne vágjunk le belőle.

 

A fás szárú virágok (orgona, rózsa stb.) szárának az alsó részét hasogassuk fel, vagy kalapáccsal csonkoljuk egy kicsit szét, ezzel növeljük a vízfelvétel lehetőségét.

 

A dúslombú virágok leveleit részben szedjük le. A levélfelület csökkentésével egyensúlyt teremtünk a gyökerét vesztett növény párolgása és a nehézkesebb vízfelvétel lehetőségei között.

 

Használat után ne csak kiöblítsük a vázát, hanem alaposan mossuk ki mosószerrel. Friss virágot elmosogatott, tiszta vázába tegyünk, amelyben lehetőleg nem volt virág az előző napokban. Sohase tegyük olyan vázába és olyan vízbe, amelyből éppen az előző pillanatban dobtuk ki a virágokat.

 

A vázában a vizet naponta cseréljük, és közben öblítsük ki a vázát, mossuk le a növény szárát és távolítsuk el róla a romló növényi részeket. A vízbe fölösleges bármit tenni, a vágott virág a tartalékából él. Ha valamit mégis szeretnénk vízbe tenni, akkor a víz és a váza fertőtlenítése érdekében egy-két káliumpermanganát kristályt beledobhatunk. Látványnak sem utolsó, bár nem mindenkiben kelt azonos képzettársításokat.

 

A vágott virágok még jobban meghálálják a napi többszöri permetezést, mint a cserepes növények.

 

A letörött rózsafejeket betehetjük a köveket, kagylókat és gyertyát tartó szép üvegkehelybe vagy melléje. Így a hervadásnak induló rózsa is megkapó látvány.

 

Gerbera sütőtök váza. A sütőtököt kivájjuk, a szélét cakkozzuk ki és egy befőttesüveget helyezünk bele, és ebbe tegyük a virágot. Úgy fog mutatni, mintha kerámiavázában lenne a virágunk.

 

A tulipán nagy csokorban az igazi. De mit csináljunk, ha csak pár szálat kapunk, és nincs hozzá megfelelő vázánk? Hajtogassunk hozzájuk papírból még néhány darabot!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!