szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vakablakkal a térnyújtásért

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 06.


Maga a vakablak nem alkalmas a térnövelésre, legalábbis abban a formában, ahogyan eredetileg értelmezzük. Ez azt jelenti, hogy egy kicsit át kell formálni az elképzeléseinket, és olyan vakablakot kell alkotnunk, ami a teret is megnöveli, legalábbis optikailag.

Vakablakkal a térnyújtásért
Kép: www.completely-coastal.com

Amikor vakablakról beszélünk, akkor egy bemélyedést képzelünk el a falban, ami utólag kialakítva nem csak drága, de nagyon körülményes is. Aki szereti az ilyen megoldásokat, annak érdemes előre gondolkodnia, de ha erre nincs lehetőség, akkor marad a véső. A mélyedés azonban magában nem teszi nagyobbá a teret, inkább csak különlegessé. Ahhoz, hogy a neki szánt funkciót is betöltse, kicsit csalnunk kell.

Az ablak belső felére ragasszunk tájképet, amiről nem ordít, hogy most lett kinyomtatva. Érdemes olyat választani, amin eredetileg is egy ablakon keresztül tárul elénk a látvány, hiszen így kisebb annak a veszélye, hogy nevetségessé válik a próbálkozásunk. Ha ilyet nem találunk, akkor az ablak illúzióját kell kelteni, vagyis az üveg osztóit, illetve a keretet illesszük rá a képre.

Ehhez a trükkhöz nem kell a mélyedés sem. Vak ablakot akkor is létre tudunk hozni, ha nem akarunk fúrni – faragni. Ez akkor nagyon hasznos, ha alapvetően kicsi helyeket szeretnénk nagyobbítani, ahol nincs lehetőség arra, hogy egy valódi ablakot nyissunk a külvilág felé. Ehhez szükségünk lesz egy ablakra, amit tetszőleges színre festünk. Ebbe kerülhet a tájkép, de ha ezt egy kicsit soknak érezzük, akkor használhatunk tejüveget is, de így a hatás is sokkal kisebb lesz. Ha ez is megvan, akkor akasszuk fel a falra, és hogy az illúzió még tökéletesebb legyen, mehet fölé karnis, és persze a függönyök.

Az alap probléma csak az ezekkel a megoldásokkal, hogy az agyat nem ilyen egyszerű átverni. Hiába látjuk, hogy az ablakon túl folytatódik a világ, nem látjuk a fényt, a mozgást. Ez utóbbival nem tudunk mit kezdeni, ám előbbi orvosolható. Az ablak keretének fal felé eső részére illesszünk takarékos világítást. Fontos, hogy a fénye ne legyen nagyon erős, hiszen az csillogna a képen, illetve az is, hogy ne lehessen látni, hogy hol is vannak az égők, ne árulkodjon erről fényfolt. Válasszunk kisebb teljesítményű, meleg fényű megoldást, így meglesz az az illúzió is, hogy odakint süt a nap.

Akinek nem jön be a tájképes megoldás, annak sem kell letennie a vakablakról. Használhatunk a kivitelezéshez tükröt is. Azt rég tudjuk, hogy a tér jól növelhető a tükröződő felülettel, de nem kell feltétlenül tudni (legalábbis első ránézésre), hogy tükröt látunk. Ehhez csak az kell, hogy ránézésre az ablakhoz hasonlítsuk, ami nem is olyan nehéz. A keret már adott, csak az a dolgunk, hogy osztókat tegyünk a felületre. Ezt ragasztani érdemes, másra nem is nagyon van lehetőségünk. Ha fokozni szeretnénk a hatást, akkor ide is jöhet a karnis, és a függöny. Ezzel még egy kicsit eltoljuk annak a felismerését, hogy nem egy ablakkal állunk szemben.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!