szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Valódi mirtusz - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. febr. 25.


A Földközi-tenger mellékének jellegzetes növénye. Elterjedési területe Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig húzódik. Az ókori görögöknél a szerelem és a szépség jelképe volt. Ünnepek alkalmával az emberek mirtusszal díszítették ruhájukat, és a menyasszonyok is mirtuszból font koszorút viseltek.

Valódi mirtusz - Videóval

A valódi mirtusz - Myrtus communis -örökzöld cserje, mely természetes élőhelyén 4-5 méterre is megnő. A téli fagyokat nem bírja, ezért nálunk cserépben nevelik, így nem nő meg olyan nagyra. Vékony levelei olajmirigyekben gazdag, fehér virágai szintén illatosak. Tavasszal nyílnak, és fekete bogyótermésekké érnek. Sokféle illóolajat tartalmaz, valamint keserűanyagokat és gyantát.

A Variegata fajta sárga levélszéleivel a mirtusz dekoratív megjelenésű kerti változata. A mirtuszfélék családjának másik tagja a hangamirtusz nemzetség. Néhány fajukat cserépben is neveljük. A teamirtusz az utóbbi időben igen divatos, mert sokféle panaszra nyújt gyógyírt.

A mirtusz napos helyet szereti, de félárnyékban is megél, fontos, hogy a talaja mészmentes legyen, ezért lágy vízzel, vagy esővízzel öntözzük. Arra is figyeljünk, hogy talaja állandóan nedves legyen. Könnyen kiszárad, a felesleges víztől pedig könnyen rothadásnak indul. Növekedési szakaszban savanyú kémhatású trágyával pótoljuk a tápanyagokat. Jól tűri a metszést, tetszés szerinti formára nyírhatjuk. A metszést lehetőleg tavasszal végezzük, mert a levágott hajtások akkor könnyen meggyökeresednek. Enyhe fagyot még elviseli, de időben vigyük be 5-10 C fokos teleltető helyre. Az örökzöld mirtuszról egész évben szedhetünk levelet.

A mirtusz hajtásait a kakukkfűhöz és a rozmaringhoz hasonlóan sültek és grillezett húsok ízesítésére használjuk. Egész, vagy pirított leveleit a babérlevélhez hasonlóan használjuk. Bogyótermésével különféle mártásokat fűszerezhetünk.

Leveleiből myrtol nevű illóolajat vonnak ki, amely fertőtlenítő hatású, és szabaddá teszi a légutakat. A mirtuszból készült tea légúti fertőzésekre, és fogínygyulladásnál hatásos. Szétmorzsolt leveleivel bőrproblémákat kezelhetünk.

A mirtuszolajat a kozmetikai ipar is felhasználja. Szárított levelei és virágai sokáig kellemes illatot árasztanak. A mirtusz egész évben árasztja illatát és adja fűszerét. Cserépben, dézsában nyáron kint a szabadban tartsuk, ha van télikertünk, ott is gondoskodik a mediterrán hangulatról. Mirtusz bimbóiból, virágaiból friss salátákhoz készíthetünk fűszeres dekorációt, de a leveleket előtte szedjük le.
Hozzászólások (2)

Mártha Izabella
2014. dec. 29. (2 902 napja)
Kedves Rózsa

A termések tavasszal lehullanak önmaguktól, de ez a folyamat az időjárástól függően sokáig eltarthat. Télen ha meg tudja oldani, tegye a növényt fagymentes helyre és tavasszal tegyek ki ismét a szabadba.
Üdv: M. Izabella
Rózsa Császárné
2014. dec. 26. (2 905 napja)
Kérdésem, hogy az érett terméseket le kell szedni, vagy tavaszra önmaguktól lehullanak? Rengeteg bogyó van a Mirtusz cserjémen, de egyáltalán nem tartom "ízletesnek". Most szándékozom fagymentes helyre vinni, pillanatnyilag tető alatt van, de féltem a nagyobb hidegtől. Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Rózsa