szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Van téli nyugalom a méheknél?

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 28.


A teljes nyugalom időszakának, az évnek azt a részét nevezzük, amikor a méhcsalád nem gyűjt, nem épít, nem nevel utódokat. Ez az időszak viszonyaink között novembertől január végéig terjed.

Van téli nyugalom a méheknél?

Ez alatt az idő alatt a méhekkel közvetlenül nincs dolgunk. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy nyugalmukat semmi ne zavarja meg. Ha méheink lakásunk közelében vannak, akkor naponta is rájuk tudunk tekinteni. Ha távol vannak, akkor bízzunk meg valakit, aki szemmel tartja őket. De mi magunk is szakítsunk 2-3 hetente rá időt, hogy megnézzük őket, minden rendben van-e.

A jó telelés jele a méhek nyugodt, egyenletes, csendes zúgása, duruzsolása. Erről legkönnyebben hallgatócsővel győződhetünk meg. Erre alkalmas egy gumitömlő vagy papírból formált cső. A cső egyik végét a kijáróhoz, másikat a fülünkhöz igazítjuk. Ha a méhek zúgását nem halljuk, akkor a kaptárt koppantsuk meg. Ha így is csend van, akkor bontsuk fel kaptárt.  

Ügyeljünk arra, hogy a méhek nyugalmát a háziállatok ne zavarják mag. Gondosan nézzük meg a kaptárat és a környéküket. Ha a kijárókban vagy előttük viaszmorzsalékot, összerágott méhek maradványait találjuk, akkor egér vagy cickány gazdálkodik a kaptárban. A közeli bokrok, fák alatti méhhulla-maradványok cinke kártételére utalnak. A harkály ellen legbiztosabb védelem a kaptárak hálóval való beborítása.

A kaptárban rágcsáló egér a családot tavaszig teljesen tönkreteheti. Ezért minél előbb próbáljuk valahogyan kiűzni a kaptárból. Ezt még akkor is meg kell tennünk, ha a család nyugalmát megzavarjuk. A kártevő kiűzést akár 0 fok körüli hőmérsékleten is megkísérelhetjük. Mindenekelőtt a kijáratot tegyük szabaddá, hogy a rendbontó könnyen kijuthasson. A kaptár felbontása után azokat a lépeket, amelyeken nincsenek méhek, kiszedjük. Ekkor valószínű, hogy a bűnös már menekülni fog, ha kell, pálcával piszkálgassuk meg a kaptár belsejét. A rendzavaró elűzése után rakjuk vissza a lépeket, takarjuk be gondosan a fészket és csukjuk le a kaptárt. A kijárót gondosan szűkítsük!

A havat a kaptár tetejéről nem kell letakarítani. Ez csak akkor javasolható, amikor erősen olvad. Így a hólé kevesebb kárt tesz a kaptárban. Akkor sem kell megijedni, ha a kaptárakat betakarja a hó. A méheket a hó alatt nem érheti semmi baj. Olyan vidékeken, ahol a tél nagyon hideg, a kaptárakat szokás szándékosan hóval betakarni. Ez káros csak akkor lehet, ha olvadás után újra fagy jön, és a havon összefüggő, a levegőt teljesen elzáró jégréteg képződik.

A teljes nyugalom időszakában a méhek nagyon keveset élelmet fogyasztanak. A fészekben akkor a legalacsonyabb a hőmérséklet. Hazai viszonyaink között ebben az időszakban is jöhet olyan átmeneti enyhülés, hogy a méhek megbontják a telelőcsomót és kirepülnek. Hasznos, ha ilyenkor a méheknél lehetünk.

Használjuk ki a telet a következő termelési időszak előkészítésére. Kaptárak javítására, etetők készítésére, stb. ami télen elvégezhető. Ez az időszak legalkalmasabb elméleti ismereteink gyarapítására is, tanulmányozzuk a szakirodalmat.
Jó, ha tervet készítünk a következő termelési idényre. Ha állományunkat szaporítani akarjuk, már a tél folyamán be kell szerezni a szükséges felszereléseket és anyagokat, meg kell rendelni az anyákat stb.

Kapcsolódó cikk:

Így dideregnek a méhek!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia