szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Varázskonyha - Mézkrémek és mézes szörpök

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 24.


Nézzük meg, milyen mézkrémeket lehet készíteni házilag is!

Varázskonyha - Mézkrémek és mézes szörpök

A fajtamézeken; repce, gesztenye, akác, virág és lépes-mézen kívül majorannás, bazsalikomos, kakukkfüves és fokhagymás fűszermézeket, egyebek mellett fahéjas, csokoládés vagy mákos ízesített mézkrémeket, immunerősítésre, fertőtlenítésre alkalmas propoliszos termékeket, gyógynövényes mézeket és igazi gyümölccsel készült mézeket is lehet készíteni. Nézzük meg mi minden készíthető el mézkrémnek és mézes szörpnek.

 

Példaként érdemes megemlíteni, hogy a lekvárok eltarthatóságának az alapja a megfelelő cukortartalom, hiszen ez egyben tartósít is. A lekvárokhoz adott cukor azonban bár természetes eredetű, ám a feldolgozás során élelmiszer-vegyipari termékké válik, azaz minden összetevőtől megszabadítják, csak a cukor marad.
Ezért szerencsésebb mézekkel helyettesíteni a cukrot, hiszen a méz ugyanúgy édesít, de számos ásványi anyagot, vitamint és fontos alkotóelemet tartalmaz, amit a tiszta cukor nem.

 

A mézkrémek készítése viszonylag egyszerű, a kiválasztott alapanyagot, annak tulajdonságainak megfelelően kell darálni, vagy pépesíteni. A mogyorót, diót, mákot daráljuk, majd mézbe keverjük. Így kész a mogyorós, mákos, diós, esetleg gesztenyés mézkrém. A ledarált magokat akár meg is főzhetjük, és szűrés után keverjük a mézbe. Ekkor puhább lesz a mézben található ízt adó rész.

 

A gyümölcsöket pépesítsük (szilva, alma, narancs, citrom, stb.) a pép szűrésével, vagy nagyon lassú melegítésével próbáljuk meg csökkenteni a víztartalmat. Ezzel az ízek is koncentrálódnak, és lényeges, hogy mézzel összekeverve az ne híguljon fel túlságosan, mert a víz miatt csökkenhet a cukorkoncentrációja a készítménynek, ami az eltarthatóságra veszélyt jelent. A hígabb krémeket ezért inkább tartsuk hűtőszekrényben.

 

Az ilyen gyümölcsös mézkrémeket használhatjuk süteményekbe, vajas kenyérre kenve, joghurtba keverve, tea ízesítésére, de sokuk vízzel felhígítva a fogyasztás előtt szörpként is fogyasztható. Készülhet gyümölcsös mézkrém aszalt gyümölcsökből is. Akkor ezeket ledaráljuk, és azután keverjük a mézhez. Itt mivel az aszalt gyümölcsök víztartalma minimális, kevésbé kell attól tartani, hogy nem eltartható a mézkrém. E készítményekhez bármilyen mézet választhatunk, de jó, ha nem túl jellegzetes ízűt használunk, így jobban kiemelhetők az adott gyümölcsök ízei.

 

Fűszer és gyógynövény mézeket is készíthetünk. A zöld növényi részeket turmixoljuk össze, így hatóanyag és íz kioldása kedvezőbb lesz. Egy kis alkoholt önthetünk rájuk a jobb hatóanyag kioldása érdekében. Ez ne legyen sok, mert szintén hígítja majd a mézet, bár az eltarthatóságra ez inkább jó hatással van, hiszen az alkohol is fertőtlenítő hatású. Az így elkészült turmixot keverjük össze a mézzel. Bármilyen mézkrémet készítünk, nagyon fontos, hogy az alapanyagot (gyógynövény, gyümölcs, bármi) jól mossuk meg, hiszen a felületen lévő baktériumok miatt könnyebben megromolhat a termékünk.

 

A mézkrémek készítésének és felhasználásának csak a fantázia szabhat határt. Csinálhatunk sütőtökös mézkrémet, a megsült tököt megszabadítjuk a héjától, majd összeturmixoljuk, és belekeverjük a mézbe. Ez is használható sűrűn, vagy hígítva: akkor kész a mézes-sütőtök szörp. De próbálkozhatunk kávéval is, hogy legyen kávés mézünk, vagy majd hígítva mézes kávészörpünk. Ám ugyanez elkészíthető vaníliarúddal, vagy fahéjjal.


A gyógynövények közül válasszunk aromás ízűeket, mint például a cickafark, medvehagyma, és ízletes és egészséges gyógy-mézet, gyógy-szörpöket kapunk. Az íz mellett figyeljünk a hatásra. Egy-egy készítménybe összeválogathatunk külön betegség, vagy tünetcsoportra ható növényeket, így lehet köhögéscsillapító mézünk, fejfájás csillapító mézünk, vagy például nyugtató mézünk. E készítményeknek a mézalap miatt magas a cukortartalma, ezért bármilyen finomak is, csak mértékkel fogyasszuk ezeket.
 

Kapcsolódó cikk:

Sárgabarackból készült dzsem
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!