szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Varázsolj falevelekből! A tökön túl is van élet

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 21.


Nem csak a koszorút lehet színes levelekkel díszíteni, hanem a lakásban is nagyon szép, őszi hangulatot teremthetünk velük. Szinte mindenhol láthattuk, hogy a levéldíszek királya a koszorú, ami valóban csodálatos, de egy apró bibi azért van vele. Ez pedig az, hogy történetesen a színpompás karika az ajtón kívül van, ezért csak ritkán élvezhetjük a szépségét.

Varázsolj falevelekből! A tökön túl is van élet

A lakáson belüli dekorálásokról azonban nem sok szó esik, az őszi lehetőségeket átugorva egyből a halloweent vesszük elő. Pedig a tökök mellett a falevelekkel is nagyon sok szépet lehet alkotni, arról már nem is beszélve, amikor mindehhez még terméseket és tobozokat is használunk, de az már egy másik történet.

Az asztal

Egy csodás vacsorához nem csak az tartozik hozzá, hogy az étel remek. Az is nagyon fontos része, hogy az asztali dekoráció megfelelő legyen, megteremtse a hangulatot az asztal körül. Ebben pedig nagyon jó szolgálatot tehetnek nekünk a levelek. Amikor keresgélünk, ne csak az óriásokat szedegessük össze, hanem a kisebbeket is. Fontos, hogy a színek szépek legyenek, zöld, sárga piros, de azokat a darabokat, amik már nagyon megbarnultak, elszáradtak, inkább ne szedjük össze. Ha csak rövid időre kell a dekoráció, akkor egy öblítés és szárítás után mehetnek is az asztalra.

Ki is lehet lapítani őket, ezt természetesen a jól bevált könyves technikával tehetjük meg. Ha szeretnénk néhány napig is megtartani az asztalon kellemes összevisszaságban elszórt leveleket, akkor óvatosan mártsuk őket folyékonnyá hevített viaszba. Így sokkal tovább szépek maradnak. Az asztal dekorálásához szórjuk el nagyjából a bútor közepén egy sávban a leveleket, és illesszünk közé üvegbe tett gyertyákat. Az elrendezésnél csak a gyertyákkal játszunk, a levelek maradjanak olyanok, mintha az őszi szél fújta volna őket az asztalra.

Keretbe foglalva

Ha szeretjük a leveleket, akkor hosszabb távon is lehetnek díszei a lakásnak. Először a már leírt módon szépen lapítsuk ki őket, majd jöhet a viaszfürdő. A száradás, és csöpögés után a levelet ragasszuk egy tetszőleges árnyalatú háttérre, és mehet is köré a keret. Az is nagyon jól mutat, ha egy érdekes formájú, és szép színű levéllel dolgozzunk, de több darab szépen elrendezve is mutatós lehet.

Mécsessel kombinálva

A szép, formás üvegekbe rejtett mécsesek mellett nagyon jól megférnek az egyszerű befőttesüvegbe rakottak is, csak azokat egy kicsit fel kell dobni. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet tenni néhány tetszetős levéllel. Lehetőleg akkora darabokat válasszunk, amik nem lógnak túl az üvegen. Szépen sorakoztassuk egymás mellé a felületen a leveleket, akár egy kicsit – vagy nagyon – egymásra is csúsztathatjuk. Ezután egy raffiával kössük őket az üveghez, és már meg is vagyunk.

Vázában

Ha egy kicsit korábban szedjük le a leveleket, mint lehullanának, akkor is nagyon szép hatást érhetünk el. Egészen pontosan ne a leveleket, hanem egy-két szép ágat szedjünk, amik azután egy vázában díszeleghetnek. Ezt természetesen bogyós ágyakkal kombinálva is megoldhatjuk, de mindenképpen olyan ágat válasszunk, amin a levelek a lehető legkevésbé barnultak, mert akkor sokáig díszíthetik a helyiséget.

+tipp

Levelekből tálat is lehet készíteni. Ehhez egy felfújt lufi, tapétaragasztó és levelek kellenek. A léggömböt tegyük egy vázába, a megkötött végével lefelé. A kerekded oldalát kenjük be ragasztóval, és egyesével simítsuk rá a leveleket. Amikor egy levél felkerül rá, akkor azt újra kenjük le ragasztóval. Formáljuk egy tál alakot, és hagyjuk megszáradni a művet. Amint kész, cukrot, csokit, vagy egyéb, könnyebb dolgokat tárolhatunk benne. Ha igazi levelekből dolgozunk, akkor a tál egyszer használatos lesz, ha azonban mű őszi leveleket használunk, akkor akár évekig is élvezhetjük a munkánk gyümölcsét.
Hozzászólások (1)

Kissné V. Ágnes
2013. okt. 21. (3 330 napja)
Nagyon jó cikk. Gratulálok.