szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vargánya, a gomba arisztokrata

Sulyok Józsefné, 2012. okt. 24.


Fedezzük fel újra a vargányát! Úri gombának is nevezték régebben a vargányát, hiszen a drágábban megvásárolható gombafélékhez tartoztak. Erdeink legnemesebb ehető gombái közé tartozik, és viszonylag biztonságosan felismerhető vaskos tönkjéről, világos vagy sötétbarna, bársonyos kalapjáról és a fehéres-szürke, finom csövecskékről a kalap alján.

Vargánya, a gomba arisztokrata

Ha a tönköt és a kalapot hosszában elvágjuk, előtűnik még egy jellemző, ami segíti a beazonosítást: a csöves szerkezetű spóratermő réteg, amely a gomba korától függően vastagabb vagy vékonyabb, jól láthatóan elválik a kalap a húsától, és a késpengével szinte maradványok nélkül lefejthető.


A Boletus edulis kellemes mogyoró ízű, és az illata is finom aramás. A kosárba csak a szigorú értelembe vett termőtest kerül, vagyis a tönk és a kalap. A gomba legfontosabb része viszont láthatatlan életet folytat a föld alatt, ahol az erdő fáival alkot szoros életközösséget. Ennek megfelelően a vargánya minden faja egy bizonyos fához, illetve talajtípushoz kötött. Ez megmagyarázza, hogy az ízletes vargánya miért található túlnyomó részben savas talajú tűlevelű erdőkben. A mészben gazdag földben növő nyári vargánya után tölgyfák és bükkfák alatt kell kutatni. A vörösbarna vargányának az erdeifenyő a kedvenc fája. A ritka bronzos vargányát pedig csak enyhe éghajlatú vidékeken érdemes keresni, ahol a szelídgesztenye is megél.


Lenyűgöző életközösség


A vargányának és más gombafajoknak fontos feladatuk van az erdő ökoszisztémájában, és szoros életközösséget alkotnak a fákkal. A gomba a fa gyökerét bevonja egy finom, fehér színű, hajszálvékony fonattal. A mikroszkóp alatt jól felismerhető, ahogyan a gombafonat terjeszkedik a kéregsejtek között. A szoros együttélésből mindkét partner hasznot húz, kölcsönösen segítik egymás tápanyaghoz jutását. A fa ellátja a gombát cukorral, a gombamicélium pedig ellátja a fát nitrogénnel és fontos ásványi anyagokkal.


Az élvezhetetlen epe-ízű tinórut gyakran összetévesztik a vargányával. Fontos megkülönböztető jegye a feltűnő hálómintával díszített tönk és az epésen keserű íz. A mérgező sátántinóru csak lomhulló erdőkben él. A fiatal gomba vaskos, bütykös tönkje sárgás színű, a közepe csak később színeződik feltűnő kárminpirosra, a húsa pedig kékes lesz, ha megvágjuk.


A fiatal vargánya egyharmada az erdei földbe süpped. Később a szár megnyúlik, és a világosbarna, gömbölyű kalap besötétedik.


A bronzos vargánya gyűjtési ideje júliustól októberig tart. Ha késsel vágjuk le, megtakaríthatjuk a későbbi pucolást. Ha még biztosabban be szeretnénk azonosítani a gombát, akkor a teljes termőtestet emeljük ki óvatosan a földből.


Szárítással a vargánya megőrzi jellegzetes ízét. A gombát egy puha kefével tisztítsuk meg, szeleteljük fel, és aszalógépben vagy a sütőben 40 fokon, nyitott ajtó mellett teljesen szárítsuk meg.

 

Kapcsolódó videó:

Fókuszban a vargánya

Kapcsolódó cikk:

Mezei szegfűgomba
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia