szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Variációk szélfogóra

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 22.


Egy forró, nyári délután, amikor az ember kint ücsörög a kertben, akkor minden vágya egy kis szellő. Az élet pedig már csak olyan, hogy amire az egyikünk vágyik, az a másiknak éppen hogy túl sok. A nyári, forró délutánban mi a helyzet akkor, ha egy könyvet sem tudunk a kezünkbe venni, mert a teraszunk olyan helyen van, ahol a szél kitépi kezünkből a kötetet, az újságot, a virágokat, mindent. Ebben az esetben bizony tenni kell valamit, méghozzá sürgősen, hiszen a lazítás egyik legfontosabb helyszíne a terasz, így azt nem kihasználni mindenképpen rossz.

Variációk szélfogóra

Anyag

Abban az esetben, ha a megfelelő színt és anyagot is megtaláljuk, az anyag szélfogók tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Különösen azokon a helyeken érdemes alkalmazni őket, ahol sokszor kell meghajlítani a felszerelt szélfogót, vagy éppen át kell bújtatni, mondjuk az erkély korlátjának tartó részei között. Persze más esetben is nyugodtan alkalmazhatjuk, de sajnos azzal számolni kell, hogy könnyen azt a benyomást keltheti, mintha csak ideiglenesen helyeztük volna el a kertben. Az anyag kissé kilóg a természetes részletek közül, így ha mindenképpen a mellett tesszük le a voksunkat, akkor fordítsunk rá nagy hangsúlyt, hogy az kellően illeszkedjen a környezetbe.

Építve

Ha a szél sok problémát okoz, akkor jó megoldás lehet az is, ha építünk, vagy építtetünk szélfogót. Ebben az esetben két lehetőség közül is választhatunk: átlátszó, vagy sem. Ezeket a praktikus falakat ugyanis elkészíthetjük akár kőből is, de a tömör fa is szóba jöhet. Könnyű a kertbe illeszteni, és mutatós is egyben, főleg ha feldobjuk egy kicsit, némi világítással, esetleg egy – két növénnyel.

Ha fontos az is, hogy a szélfogó fal ne vegyen el a térből olyan sokat, vagy éppen a panorámát ne befolyásolja, akkor használhatunk üveget is. Gyönyörűen kivitelezhető például, ha kovácsoltvas keretbe foglaltatjuk. Ezt azonban mindenképpen bízzuk szakemberre. Sajnos a hátulütője ennek a megoldásnak a takarítás. Az eső, a por és az állatok ugyanis összemaszatolják az üveget, így ha azt szeretnénk, hogy igazán szép legyen, akkor mindenképpen karban kell tartani. Hátrány lehet még az is, hogy teljes belátást is enged, a kilátás mellett. Ebben az esetben köthetünk egy kompromisszumot. A kilátást ugyan korlátozzuk, de a fény megmarad. Ha ezt elfogadjuk, akkor használhatunk üvegtéglát, ami garantáltan elrejti a teraszt a kíváncsi szemek elől.

Természetesen

A harmadik, és talán legideálisabb megoldáshoz is kell egy keveset barkácsolni, de mindenképpen megéri az erőfeszítéseket. A természetes szélfogók, vagyis a növények ugyanis mindennél jobban ellátják a feladatukat, hiszen tökéletesen illeszkednek a kertbe, árnyékot is adnak, és a téli időszakban a fényt is átengedik, hogy melegítse a házat. Futtathatjuk is őket, illetve az is nagyon jó megoldás, ha szintezve ültetjük el a növényeket, hátrébb a magasabb fajokat, és egyre előrébb haladva egyre alacsonyabbakat.

A másik megoldás az apácarács, és a kúszónövények. A támasztékot mindenképpen meg kell adni, hiszen csak ebben az esetben tudják ellátni a feladatukat, de az eredmény lenyűgöző lesz, romantikus, és ki sem akarunk majd mozdulni a meghitt és szélcsendes teraszunkról.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!