Védjük ki az allergiát!
Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 30.
A könnyezés, tüsszentés, légszomj, a pollenallergiások számára tavasszal elkezdődik, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy valamire allergiások vagyunk. Jó tudni, hogy természetes szerekkel is enyhíthetők a tünetek.

A fák pollenjétől a házi-porig az allergia egyre jobban elterjedt. Hazánkban kb. minden ötödik embert érint. Súlyos panaszok esetén csak gyógyszerek segíthetnek, de természetes szerekkel erősíthetjük szervezetünket, és ellensúlyozhatjuk a kellemetlen tünetetek.
Az immunrendszer faladata felismerni és ártalmatlanná tenni a szervezetbe jutott veszélyes anyagokat. Allergia esetében felborul a működése, és a veszélytelen anyagok is fokozott védekezési reakciót váltanak ki. Például, ha pollen kerül az orr nyálkahártyájára, gyulladáskeltő anyagok termelődnek a szervezetben, a nyálkahártya megduzzad, ami állandó tüsszentést, illetve orrfolyást vált ki. Hasonlóképpen alakul ki a szem könnyezése, illetve pirosodása, vagy a hörgők görcse az asztmarohamnál.
A természetgyógyászat segítséget kínál. Például a papsajt szárított gyökere gátolja a fokozott hisztamin-termelést. Szénanátha esetében bevált az érdes-levelű csüdfű kivonata, ami csökkenti a pollenérzékenységet.
Naponta egy evőkanálnyi feketekömény olaj is enyhíti az allergiás tüneteket, magas telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően, de hatásos a malabar dióból készült homeopátiás szerek.
A mindennapokban is sokat tehetünk az allergiás tünetek enyhítése érdekében. Megfelelő táplálkozással elejét vehetjük a hisztamin szint megemelkedésének. A C-vitamin megköti a hisztamint, ezért az allergiásoknak minden nap C-vitaminban gazdag élelmiszereket kell fogyasztaniuk, pl. citrusféléket, paprikát, almát, petrezselymet. A magnézium fékezi a hisztamin termelést. Ez az ásványi anyag megtalálható a magvakban, diófélékben, banánban és a csírákban. Az omega-3 zsírsavak gátolják a szervezetben a gyulladásos reakció létrejöttét. Megtalálhatók a tengeri halakban, valamint a lenolajban és a dióban.
A légúti nyálkahártya erősítésére kiváló a cink, melyet tartalmaznak a máj, kemény sajtok, hüvelyesek, tojássárgája.
Tippek!
Az almában lévő C-vitamin megköti az allergiás tüneteket kiváltó hisztamint, feltéve, ha nem áll fenn keresztallergia. Ebben az esetben a gyümölcs fogyasztása még jobban felerősíti a tüneteket.
A parmezán bőségesen tartalmaz cinket, ezért ideális élelmiszer az allergiás „náthásoknak”.
Természetes antihisztaminként hat a vörös acsalapu kivonata.
A galfímia homeopátiás készítményként kapható, enyhíti a szénanátha tüneteit.
Bőséges cinkforrás a lencse. Ez a nyomelem stabilizálja a légutak pollen által irritált nyálkahártyáját.
A napraforgómag gátolja a hisztamin termelést.
A szénanáthás rohamok esetén a csalán tea csökkenti a nyálkahártya duzzanatot.
Kapcsolódó cikk: Mire használják az Acai bogyót az Amazonas vidékén?
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22