szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Védjük meg a kelbimbó hírnevét!

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 17.


Sok ellenlábasa van méltánytalanul, ennek a vadkáposztából nemesített zöldségfélének, mely különleges formájával és ízével egyaránt felhívja magára a figyelmet. Honnan származik és milyen jótékony hatása van ennek a megosztó kelbimbónak?

 

Védjük meg a kelbimbó hírnevét!

A növényt valószínűleg az 1500-as években, Dániában nemesítették. Ugyanakkor a növény angol neve őrzi azt a hagyományt (brussels sprout - brüsszeli csíra), mely szerint a kelbimbó ősét már az 1200-as évektől Belgiumban termesztették, és ebből lett nemesítve a ma ismert forma. A kelbimbó igen lassan terjedt el, a 17. századi nagy botanikusainak többségük még úgy említik meg, mint amiről hallottak ugyan, de sohasem látták.

 

Az 1800 és 1850-es évek között a növény termesztése beindult Angliában, Franciaországban, sőt átjutott Amerikába is, ahol lassan haladt előre a megismerése, elterjedése. Az 1880-as években még csak két változatát ismerték. A nagy fellendülést mind Európában, mind pedig Amerikában az élelmiszeripar megerősödése hozta az 1920-as évek után, amikor nagy mennyiségben dolgozták fel, mint alapanyagot.

 

Hazánkban a kelbimbó bár ismert, mégsem nevezhető népszerűnek. Pedig az eddigi tudományos vizsgálatok gyógyhatásokat igazoltak a növénnyel kapcsolatban. Rendszeres fogyasztása csökkentheti egyes véralvadásgátló tabletták hatékonyságát, ezért ha valaki szeretné étrendjébe beilleszteni a kelbimbót, és ilyen gyógyszereket szed, akkor feltétlenül jelezze ezt a kezelőorvosának.

 

Tumor-gátló hatását számos vizsgálatban igazolták. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a bélrendszeri polipok, valamint az ebből kialakuló daganatok kockázatát. Emellett feltételezik, hogy tüdő, gyomor, prosztata rákok megelőzésében is kedvező hatással bír. Igen gazdag glükozinolátokban, melyek gátolják a tumor-sejtek osztódását és megtapadását.
Jótékony hatással van szív és érrendszerre. Kimutatták, hogy a növény képes csökkenteni a szívinfarktusok kockázatát, elsősorban azáltal, hogy jelentősen csökkenti a vér zsírtartalmát.

 

Különösen erős ez a hatása akkor, hogyha más zöldségféléket és gyümölcsöket is rendszeresen fogyasztunk mellette. Mivel igen magas a szabadgyököket hatástalanító antioxidáns tartalma, ezért nagymértékben csökkenti az érelmeszesedés veszélyét is. Ugyanakkor ebben az esetben is jobb hatás érhető el, ha több zöldségfélével vegyítve fogyasztjuk.

 

A kelbimbó népgyógyászati felhasználásai között cukorbaj ellenes, növekedést elősegítő és étvágygerjesztő hatások szerepelnek. Ugyanakkor ezeket a hatásokat mindezidáig tudományos vizsgálatokban nem sikerült igazolni.

 

Kapcsolódó cikk:
Téli zöldség, a kelbimbó
3 téli zöldség a jó egészségért

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia