szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vegyszermentes kencék házilag

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 11.


Még hogy az ember nem szabadulhat meg a vegyszerek szorításából! Hiszen a sampon, a szappan, sőt, még a deó is elkészíthető természetes anyagokból, ráadásul házilag, ami nem csak biztonságossá, hanem olcsóvá is teszi ezeket a kencéket!

Vegyszermentes kencék házilag

Folyékony szappan

Igazság szerint ebben az esetben nem mindenkinek tiszta, miért is kéne elkészíteni otthon ezt a tisztítószert. Hiszen fillérekből megvan, és így nincs vele macera. Ez ugyan igaz, ám ha mi magunk készítjük a szappant, amiből a folyékony változatot is megalkothatjuk, akkor nyugodtabbak lehetünk, hiszen tudjuk mi került a tisztítószerbe, és nem szennyeztük a környezetet a csomagolásokkal sem. Tulajdonképpen nincs is más dolgunk, mint a szappan negyedét lereszelni, és felengedni annyi forró vízzel, hogy gél állaga legyen. Ez nagyjából 1-2 liter, így igen szép mennyiségű szappanra teszünk szert fillérekért.

Sampon

Azoknak, akiknek elegük van a bolti, agyonvegyszerezett termékekből, és sokkal szívesebben használnak természetes anyagokat, szinte kötelező ez a sampon. Ahhoz, hogy elkészíthessük nem is a vegyi boltba kell menni, hanem egyszerűen a zöldségeshez. Szükségünk lesz ugyanis egy darab tojásra, egy citromra, és fél kiskanál szódabikarbónára (ha szeretnénk a jövőben is házilag elkészíteni az ápoló, vagy éppen a tisztítószereinket, akkor ebből a csodálatos, fehér porból érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni. Ezzel időt, és persze nem utolsó sorban pénzt is megtakaríthatunk, hiszen a legtöbb recept tartalmaz valamennyi szódabikarbónát is).  A tojást össze kell keverni egy fél citrom kifacsart levével, és hozzá kell adni a szódabikarbónát. Ezután a keveréket fel kell verni, ami kemény habot eredményez. Ezzel el lehet vonulni a tusolóba, és neki lehet állni a lobonc tisztításának. A citromlé fakító hatású lehet, így a sötétre festett hajszín mellett csak óvatosan használjuk. Ha szeretnénk, hogy a samponnak illata is legyen, akkor 2-3 csepp illóolajat is tehetünk a keverékbe, de figyeljünk arra, hogy nehogy érzékenyek legyünk az adott anyagra, mert ez sajnos az illóolajoknál előfordulhat.

Akiknek nincs idejük sűrűn hajat mosni, azoknak tesz jó szolgálatot a száraz sampon. Ezzel felfrissíthetik a hajukat a következő mosásig. Természetesen ennek a szernek is létezik természetes változata, amit otthon is el tudunk készíteni. Szükségünk lesz hozzá 2 ek kukoricakeményítőre, 2 ek rizslisztre, 2 ek burgonyakeményítőre, és 2 ek kakaóporra. Ezek mindegyike beszerezhető a nagyobb üzletekben, vagy a bioboltokban. A porokat alaposan keverjük össze, és készen is vagyunk. Hogy a hatást fokozzuk, adjunk a keverékhez nagyjából 10 csepp illóolajat, és alaposan, hosszan rázva keverjük el a porokban.

Deo

A dezodorok alapvető feladata igazából nem az izzadás megakadályozása lenne, hanem a testszag megszűntetése. Hiszen a testünk az apró cseppek segítségével hűti magát, így ezt megakadályozni nem minden esetben szerencsés. Egy kicsit azért persze lehet tenni ellene, méghozzá természetesen. Egy egyszerű, pumpás deót készíthetünk 1 dl víz, és 1 tk szódabikarbóna segítségével. Hogy az illatra se lehessen panasz, illóolajokkal dolgozhatunk. Férfiak számára a citromfű, a teafa és a szantál lehet nyerő, míg hölgyek esetében a harmadik illat lehet egy virágos jegy is. minden anyagból 4-4 cseppre lesz szükségünk. 1-2 cseppel tehetünk többet is a kedvencünkből, de nagyon sokat nem érdemes, mert irritáló lehet, és pazarlóan bánunk az egyébként nem éppen olcsó illóolajokkal is.

Kapcsolódó cikk: Amiből a zöld és fekete tea készül
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!