szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Velünk a család – alternatív családfák otthon

Scheftsik Tamás, 2013. okt. 29.


Ha szeretnénk családfát készíteni, annak az egyik legszebb, és ötletesebb módja az, ha ténylegesen egy fát készítünk, majd erre kerülnek rá a fotók. Természetesen ezt nagyon sokféleképpen megtehetjük, hiszen fát, stilizált fát, vagy csak átvitt értelmű fát is alkalmazhatunk, így a lehetőségeink nagyon is szélesek lesznek.

Velünk a család – alternatív családfák otthon

Falon

Ha képek, akkor a legtöbb embernek a fal jut az eszébe. Ez praktikus megoldás, hiszen nincsenek útban a keretek, ráadásul a por is kevésbé ül meg rajtuk, elég ritkábban takarítani őket, ami azért nem egy elhanyagolható szempont. Ahhoz, hogy ne csak a családtagokról készült fotók tömege legyen, alkossunk hozzá egy fát. Ezt megfesthetjük szabad kézzel is, de akár sablont is használhatunk. A tökéletesen részletgazdag, megszólalásig az eredetire hajazó falfestmény is tökéletes megoldás, de az is nagyon jó, ha kicsit művészire esetleg gyerekesre vesszük a figurát. A fának lehetnek levelei is, amit ebben az esetben a rokonok színes tenyérlenyomatai adhatnak, ezzel igazán eredeti és hangulatos lesz a fal.

Aki szereti a kissé absztrakt megoldásokat, az ne ragaszkodjon a fa motívumhoz. A képeket helyezze el úgy, ahogyan tetszik, majd egy papíron jelölje be, hogy ki hova került a falon. Ezután szedje le, és színes vonalakkal, esetleg kifeszített fonallal jelölje az összetartozó személyeket. Mindenkinek adjon egy másik színt, vagy éppen a gyerekeket és a házasságokat jelölje egy – egy külön árnyalattal. A végén tegye vissza a képeket, így a falon nem csak a fotók lesznek jelen, hanem egy színes kavalkád is, amit jobban megnézve bizony rájöhetünk az összefüggésekre is.

Bútoron

Ha nem akarjuk a falra tenni a képeket, akkor is vannak lehetőségeink. Az üvegasztalok különleges képtárolási lehetőségeket biztosítanak. Az asztallap alatt a fotók nem rongálódnak, nem porosodnak, és még csak nem is gyűrődnek. Itt is festhetünk egy fát, de az sem baj, ha másképpen szeretnénk a családunk összefüggéseit megjelenítni.

Természetesen a képeket nem csak a falon lehet elhelyezni, hanem a bútorokon is. Ebben az esetben azonban nehéz lenne a házasságokat, és gyerekeket jelölni, így érdemes ekkor is lógatni a képeket, csak éppen egy tartón. Ez megintcsak lehet egy stilizált (vagy akár élő) fa, amire óvatosan fellógatjuk a kicsi, könnyű keretbe foglalt fotókat. Ilyenkor érdemes igazolványképekre hagyatkozni, és lehetőleg hasonló méreteket keressünk, így harmonikusabb lesz az összhatás. Maga a fa készülhet lécekből összeszögelve, de akár gipszből is kiönthetjük egy kifaragott formába, esetleg drótból is meg lehet hajlítani.

Ha van egy kiszáradt apró fánk, akkor azt kezeljük le lakkal, vagy egyéb védőréteket adjunk neki, ragasszuk egy cserépbe, és mehetnek is rá a képek. Hogy ne legyen nagyon sivár, vagy fessük le egy élénk színre a kérgét és az ágait, vagy papírból, kartonból, esetleg harisnyából készítsünk hozzá leveleket. Ha a fát dróttal kombináljuk, akkor levelek helyett kisebb- nagyobb gyöngyöket is használhatunk díszítés gyanánt.

Térelválasztó

Vastagabb szalagokra fel is lehet varrni, vagy ragasztani a könnyű keretbe foglalt fotókat. Természetesen a családokat egy szalagra tegyük, míg a kapcsolatokat keresztszalagokkal jelölhetjük. Ezután erősítsük a plafonhoz a szalag egyik, és a padlóhoz a szalag másik végét. Térelválasztónak is csodás, ráadásul az emlékeinket is megmutatja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia