szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vendégségben az istenek lakhelyén

Scheftsik Tamás, 2014. okt. 15.


Aki eljut Görögországba, az lehetőség szerint ne hagyja ki az istenek lakhelyének felkeresését. Az Olympos nem csak a természet szerelmeseinek nyújt pótolhatatlan élményt – hiszen akár növényritkaságokkal is találkozhatunk, a buja, változó flóráról már nem is beszélve -, hanem azoknak is, akik a történelmi emlékeket keresik a magas sziklák között.

Vendégségben az istenek lakhelyén

A túrát Litohoro városából érdemes elindítani, ahova autóval, busszal, vagy szervezett formában juthatunk el.

Zeusz fürdőkádja

A természetvédelmi területen található kis vízeséses zúgó a főisten személyes fürdőhelye volt. A monda szerint élt egy gyönyörű lány, aki halálosan szerelmes volt egy ifjúba, aki szerencsére viszontszerette őt. Itt nem is lenne gond, de a kicsinyes görög istenek nem igazán foglalkoztak azzal, hogy az emberek mit akarnak. A tengerek istene, Poseidon ugyanis szemet vetett a lányra, és el akarta ragadni. A szerelmesek Zeuszhoz imádkoztak, hogy akadályozza meg a lányrablást, és tegye lehetővé számukra az együttlétet örökre. Zeusz pedig meghallgatta őket, és a fiút sziklává, a lányt pedig patakká változtatta, így pedig az idők végezetéig ölelkezhetnek. Poseidon persze ennek nem örül, és amikor számon kérte testvérét, akkor Zeusz csak széttárta a karját, és azt mondta, ő csak egy fürdőkádat készített magának.

A monda érdekessége mellett az sem egy elhanyagolható élmény, hogy egy kő vízvezetéken kell besétálni a természeti képződményhez, miközben a burjánzó növényzet, és az Olympos csúcsai vesznek körül minket, az út szélén kanyargó, szakadékban haladó patakról már nem is beszélve. Maga a túra nagyjából 2 órát vesz igénybe, ha lassan, séta tempóban haladunk. Litohoroból táblákkal jelzik az irányt, de arra számítsunk, hogy sokat kell felfelé gyalogolnunk.

Paleios Panteleimonas

Akár szervezetten, akár egyénileg, az Olymposnak ezt a kis falucskáját egyszerűen nem szabad kihagyni. A 14. század környékén épült település Pantaleimonas régi változata, vagyis a kikötőfalu eredeti települése. Azért épült ennyire a hegy tetejére, mert az ott lakók így akarták elkerülni a kalózok támadásait, amik abban az időben igencsak sűrűn megestek. A festői kis falucska azonban mára csupán nagyjából 100 lakossal büszkélkedhet, annak ellenére, hogy folyamatosan haladnak a felújítással, a régi házak eredeti formára való visszaállításával. Ez pedig annak köszönhető, hogy a település a pestisjárvány idején teljesen elnéptelenedett, csak a beteg és a halottak maradtak itt. Természetesen ennek a kis falunak is megvan a maga csodája, hiszen a monda szerint a lakosok egy beteg családot bezártak a templomba, mielőtt elmentek. Amikor azonban visszatértek, a család nem csak, hogy életben volt, de meg is gyógyult. A monda szerint néhány hónapra mentek el a lakosok, tehát hogy ennyi idő alatt a család mit evett és ivott az nem derül ki, de maga a történet nagyon szép, és ennek köszönhetően a templomnak gyógyító erőt tulajdonítanak.

A faluba sajnos tömegközlekedéssel nem nagyon lehet eljutni, így marad a kiadós, és igencsak megterhelő séta, vagy az autó. Ám azzal is számolni kell, hogy bár a településig eljuthatunk négy keréken, be már biztosan csak gyalog mehetünk. Hiszen nem, hogy aszfaltozott, vagy betonozott út nincs, de még csak a formára vágott macskakövek sem találhatóak meg itt. A földön gyönyörű összevisszaságban terméskövek vannak, ezeken haladhatunk a sokszor csak két ember széle utcácskákon, a szintén terméskő házak között, kerülgetve a kis kézműves boltokat, melyek minden földi jóval csábítanak, valamint a hangulatos tavernákat. Érdemes elsétálni a falu főterére is, hiszen itt található a templom, a régi iskola, ami ma már étterem, illetve nem egy olyan taverna, melynek látványa lenyűgöző. Olyan is akad, melynek terasza egy hatalmas platánfa köré épült, ezzel teremtve utánozhatatlan hangulatot.

Kapcsolódó cikk: White Sands: Szikrázóan fehér sivatag Új-Mexikóban
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. okt. 15. (2 966 napja)
De szép