szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vérvörös és illatos, cirmos és tépett: az elfeledett szegfű

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 20.


A szegfű egyike azon növényeinknek, amelyeket érdemtelenül mellőzünk. Ennek oka egyszerűen az, hogy olyan jelentéssel is felruháztuk, ami alapvetően nem tartozik ehhez a csodálatos virághoz.

Vérvörös és illatos, cirmos és tépett: az elfeledett szegfű

Igazán nagy kár, ha valaki előítéletekkel viseltetik a szegfű iránt. Többek között azért, mert így egy több, mint 300 fajt számláló közösséget zár ki az életéből. Ez a növény ugyanis elképesztően sokszínű, és nagyon változatos formavilágú. A legjobb tulajdonságai között mégsem ez az, amire az emberek felkapják a fejüket, hanem az, hogy illatos, cserépben is nevelhető, és igazán egyszerű a tartása.

 

Gondozása

 

A szegfű az egyike a legkedveltebb növényeknek. Sok háztartásban a mai napig is megtalálható hazánkban is, de a díszkertekből lassan elkopott. Szerencsére nem teljesen, mivel illata és színvilága igazi bőségszaruvá teszi azt a fajt a virágok kedvelői számára. A gondozása nagyon egyszerű, nem is igényel különösebb odafigyelést. A földben szereti a jó vizáteresztőeket, ezért az általános virágföldet nem árt egy kis durva homokkal lazítani. Ezáltal könnyebben tud növekedni, és a virágzása is dúsabb lesz. Folyamatosan tartsuk a talaját nedvesen. Ha a kertbe van ültetve, akkor nem kell rá különösebb gondot fordítani, cserépben azonban a túlzott odafigyelés gondot okozhat.

 

Sokan azzal kedveskednek a növényeiknek, hogy összegyűjtik az esővizet, és azzal öntözik őket. Ez egy nagyon jó ötlet, ám a szegfű esetében sajnos gondokat is okozhat. Az eső ugyanis - a környezetszennyezés következtében – sokszor savas, amit ez a növény nem visel. Ugyanez a helyzet a pangó vízzel, mert bár szereti a nedvességet, ez utóbbi nagyion gyorsan a növény halálát okozhatja. Olyan helyre érdemes ültetni, ahol jár a levegő, és nem éri közvetlen napfény. Ennek ellenére a fényigénye nagy, tehát az árnyékos részektől tartózkodjunk.

 

Világszép Magazin
Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Tarts velünk a
Világszép.hu Facebook oldalára


Legfrissebb poszt: A törökök kivételesen szelíd vívmánya

 

Jelentése

 

Mint minden virágnak, a szegfűnek is megvan a maga szimbolikája. Igen régóta tartják nagy becsben, az ókori Rómában Jupiter, a főisten virágaként tartották számon. Európában, a középkorban ezen felül még két fontos jelentést is kapott. Egyrészt az állhatatos szerelem virága lett, másrészt a kitartó, és hosszú házasság szimbóluma.

 

Virágzás

 

A cserepes szegfű esetében egy kicsit egyszerűbb dolgunk van, mint a kertieknél, mivel kézre esnek. Ez a növény ugyanis egész nyáron át is virágozhat, de ehhez az kell, hogy azokat a fejeket, amik már túl vannak a szépségük teljességén le kell csipkedni. Ez egy kicsit időigényes, de a látvány és az illat mindenképpen kárpótol majd minket az erőfeszítésekért. Tápoldatok közül egyszerűbb, ha olyanokat választunk, amik hosszú lebomlási idővel rendelkeznek, mert akkor erről is le van a gond, erre sem kell különösebben figyelni. Az általános tápok tökéletesen megfelelnek a célra.

 

Hova

 

Azon túl, hogy kertben vagy az erkélyen is elhelyezhetjük ezt a szépséget, több fajtája több funkciót is betölthet. A hosszú száron ülő virágfejek igazi központi díszekké válhatnak, de a törpe kivitel is nagyon mutatós. Ültessük a sziklakertbe, így vidámságot csempész oda is. A cserepes verziókból válasszunk akár kisebb fejűt, akár nagyobban, a folyamatos csipkedés mellett gyakorlatilag kiömölnek majd a virágok a kaspóból. Ágyásszegély gyanánt is tökéletes, ám arra figyelni kell, hogy a liszteske könnyen megtámadhatja, ami pedig az összes közelben lévő szegfűre átterjed.

 

Szaporítás

 

Ha szeretnénk, hogy a lakásban, vagy akár a kertben egyre és egyre több szegfű virítson, akkor nincs más dolgunk, mint virágzás után begyűjteni a magjait. Ezeket télen és egész tavasszal tőzeges földben, nedvesen kell tartani. A legjobb, ha egy zacskót húzunk rájuk, így a nedvesség azon belül marad. A palántákat azután virágföldbe át kell ültetni, és ha már elég nagyok és erősek, akkor kiköltözhetnek a kertbe is.

 

Kapcsolódó cikk:

Virág: kinek és mit illik ajándékozni?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia