szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vesszőkunyhó I.

Mező Viola, 2010. júl. 13.


Kertes házunk meglódította a fantáziámat és folyamatosan saját alkotásra ihlet. Művészi affinitásom nem lévén a legegyszerűbb oldalról közelítettem meg a „csináld magad” dolgot.

Vesszőkunyhó I.

Kézenfekvő, hogy tavasszal a kertben rengeteg a feleslegessé váló faág és vessző, így ebből indultam ki. Először egy csigavonalú parányi tarka virágos kertet készítettem vesszőfonással, aztán a kukát takartam el egy vesszőből font félkörívvel, majd jött az eddigi legnagyobb mű: a játszókunyhó. Sajnos még itt sem tudok megállni, mert szüntelenül egy kerti szobor megalkotásán zakatol az agyam természetesen vesszőből.


A vesszőkunyhó elkészítése:
Hozzávalók:
- csöppnyi üres tér a kertben
- rengeteg, és még annál is több vessző (fűz, bodza, szőlő, stb.)
- 1,5 – 2 méter körüli egyenes, vagy enyhén ívelt vastagabb ág (cölöpnek)
- kesztyű vagy nem kényes bőr
- óriási türelem
- jó sok idő
- némi fantázia
- ásó, metszőolló (kevésbé drága márkával is kiválóan megoldható)
A kunyhó elkészítéséhez sem pénzre, sem kézügyességre nincs szükség. 
 

Elkészítés:
Szúrj a fölbe egy botot. Köss rá madzagot. A madzagot körbe forgatva jelölj ki egy kört a földön. Ez lesz a kunyhó kerülete. Ahány cölöpnek való vastag ágad van, annyi lyukat áss a fölbe, jó mélyre. Nem árt azért olyan távolságot tartani közöttük, hogy a vesszőid hosszúsága legalább 3-at átérjen, mert csak így lesz masszív az építmény.
Állítsd bele a cölöpöket, majd tömörítsd a földet körülötte nagy alapossággal. Ne bajlódj betonozással vagy egyéb hivatalos rögzítéssel, mert ha pár év múlva kunyhód fája elöregszik, könnyebben tudod majd felszabadítani a helyét.


A bejáratnak ne felejts el helyet hagyni. Ha ügyes vagy, felül összeér középen, s nem kell a tetejével külön bíbelődnöd. Én nem voltam ügyes, így csak hosszas gondolkodás után tudtam elfogadható tetőt varázsolni rá. A cölöpöket felül dróttal rögzítsd, másutt nem lesz szükséged kötözésre.
A nehezén már túljutottál, a kunyhó váza készen is van, jöhet a falazás! Innentől kezdve pofon egyszerű a dolgod. Az aljánál elkezded belefűzögetni a vesszőket úgy, hogy az egyik cölöpöt kívülről kerülöd meg vele, a következőt meg belülről.


A következőt megint kívülről, s ha még ennél is hosszabb a vessződ, akkor így folytatod tovább, egészen a végéig. Ha kész egy sor, akkor megkezdheted a következőt, de ott pont fordítva haladj: ahol kívül kerültél az előbb, ott most belül kerülj, ahol pedig belül kerültél az alsó sorban, ott pedig kívül kerülj. Csak így lehet szilárd és masszív a kunyhód fala. Törött vesszőt ne használj, mert nem segíti a fal szerkezetét, inkább veszélyessé teszi azzal, hogy bármikor kiszabadulhat, s megszúrhatja a játszó kicsiket.


A képen látható kunyhó falát zömmel szőlővessző alkotja. Ha Te is azzal dolgozol, ne felejtsd el felhasználás előtt alaposan megtisztítani a kacshajtásoktól, kötözőktől, mert ezek fűzés közben könnyen felbosszanthatnak folytonos elakadásukkal. A kunyhót aztán saját fantáziád, ügyességed és gyermekeid igénye formálja majd véglegesre. Az én kislányom imád boltost játszani, ezért az ajtón kívül mindenképpen szerettem volna ablaknak is helyet hagyni. Végül úgy döntöttem, két ablak lesz, így játszás közben 3 oldalra is kilát a kunyhóból. Az ablak elkészítése sem igényel komolyabb szakértelmet. Ahol ablakot szeretnél, oda ne fűzz vesszőket.


A vesszőket mindig alaposan nyomkodd le, bár ez a művelet kezdetben elkeseríthet, látván, hogy még csak ennyit haladtál, aztán mióta csinálod már, de hidd el a fal szerkezete így kívánja, meg aztán csak így kapsz igazán tömör falakat, melyek kívül rekesztik a kíváncsi felnőtt tekintetet. A kész kunyhót már csak be kell rendezned, de fel is díszítheted. Én fahánccsal szórtam fel az alját, és egy kis farönköt helyeztem el benne meg egy fa kisszéket. A plafonra bambusz szélcsengőt akasztottam. Tervezem még, hogy függönyt is készítek rá csigaházakból és kagylókból, de lehet, hogy tobozból lesz, még nem tudom. Azonban tehetsz a tetejére zászlót, csengettyűt, szélforgót, szélkakast, vagy ami épp eszedbe jut, és kéznél van az otthonodban.


A mi kunyhónk akkora, hogy egy felnőtt is kényelmesen belefér, ha átpréselte a vállát a kicsit szűkre szabott bejáraton. A kunyhó elkészítése 2 évig tartott, anyaghiány miatt – meg kellett várnom az újabb metszési szezont, hogy legyen még falazó anyagom. Nagy örömet jelent számomra, hogy magam készíthettem el és nem pedig készen vettem. Sokat játszunk benne együtt. Ha pedig kislányom kinövi vagy megunja, egyszerűen szétszedem és eltüzelem a kandallóban.


Vesszőkunyhó II. címmel hamarosan egy élő fűzfalabirintust szeretnék bemutatni, az emberi fantázia és a természet formáinak különös harmóniájaként.

Folytatása: Vesszőkunyhó 2. rész

 

Kapcsolódó könyv:

Kosárfonás

Vesszőfonás

Csuhémunkák

 

 


 
Hozzászólások (1)

Botlikné Tóth Nádica
2010. júl. 26. (4 515 napja)
Nagyon nagyon jól néz ki,  a kunyhó ajánlom , hogy futtasd be trombita folyondárral, vagy izabella szőlővel / nem  kell permetezni /. Elinditotta a fantáziámat , már régen szerettem volna fonni keritést , de nem volt bátorságom. Köszönöm.............