szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Veszedelmes téli kártevők!

Mártha Izabella, 2014. febr. 19.


A dézsás növények téli behordásuk során gyakran hoznak be a lakásunkba nem kívánt vendégeket. Pajzstetvek, viaszos pajzstetvek és molytetvek nehezítik meg télen a cserepes növények életét.

Veszedelmes téli kártevők!

A cserepes növényeket a téli tárolás alatt alaposan nézzük át, hogy nem találhatók-e rajtuk kártevők - különösen a levelek fonákán és a hajtásokon gyakran nem kívánt élősködők bújnak meg. Mert ha ezek a bosszantó rovarok bejutnak a lakásunkba, egy pillanat alatt az összes növényt meglepik. A következő kártevőkre érdemes különös figyelni, mert ezek nagyon gyakran fordulnak elő és nagy kárt tudnak okozni a lakásban!

Pajzstetvek
A mozdulatlan, körülbelül három milliméter hosszú pajzstetveken gyakran átsiklik a tekintetünk. Először is azért, mert azok barnás színű, ovális viaszpáncéljuk alig észrevehető, másrészt mert viszonylag elrejtőzve élnek a hajtásokon és levélfonákon.

Pajzstetvek leginkább a pálmaféléket és keménylombú, örökzöld dézsás növényeket szeretik, mint a leander vagy a citrus félék.

Súroljuk le a fertőzött növények levélfonákáról egy kés tompa oldala segítségével minden pajzstetvet amit látunk. Először távolítsuk el virágföld felső rétegét, majd a felületét csomagoljuk be fóliával, hogy a lehulló kártevők ne a virágföldre essenek. Ezután alaposan permetezzük a növényt repceolajjal vagy növényvédőszerrel.

Viaszos pajzstetvek vagy gyapjas pajzstetvek

A viaszos pajzstetvek vagy más néven gyapjas pajzstetvek körülbelül 3-5 milliméter nagyságú, önmagukat egy többé-kevésbé sűrű fehér színű viaszszálakból álló hálóval védik. Fajtól függően a női alak hozzátapad a gazdanövényhez és szívogatja a növényi nedveket. Különösen érzékeny a viaszos pajzstetűre a citrusfélék, a mikulásvirág, és a fikusz fajok valamint több pálma és kaktusz faj is.

A viaszos pajzstetvek elleni védekezésnél mindenek előtt az a legfontosabb, hogy a cserép felső földrétegát távolítsuk el, mivel a fiatal egyedek gyakran a talajban élnek. A zöld növényi részekről úgyanúgy kell a viaszos pajtetveket eltávolítani, mint a pajzstetveket, majd repceolaj készítménnyel, vagy növényvédő szerrel lekezelni. Ezek az alkalmazások akkor célravezetők, ha többször és alaposan lepermetezzük az egész növényt, alulról és felülről egyaránt.

Ha a növényeket a meleg és világos üvegházban teleltetjük, akkor különböző hasznos rovarokat is használhatunk, mint például az ausztrál katicabogarat. Ezek a hasznos lények azonban csak a 15 fokot meghaladó környezeti hőmérsékleten aktívak.

Molytetvek

A molytetű vagy más néven liszteske egy körülbelül három milliméter nagyságú, repülésre képes faj, ezért különösen nehéz ellenük védekezni. Molytetűt gyakran találhatunk télen selyemmályván, sétányrózsán vagy fukszián. Ellenün való védekezésre legjobb módszer ha sárga ragacsos papírt akasztunk a növények közelébe és rendszeresen ellenőrizze azokat.

Amint kis fehér rovarok láthatók a sárga papíron, akkor azonnal meg kell kezdeni a védekezést, egy héten többször is alaposan repceolajjal permetezzünk. Ha a növények tolerálják a 0 fok alatti hőmérsékletet, akkor télen azokat néhány napra ki is tehetjük a szabadba, mivel a molytetvek már gyenge fagytól is hamar elpusztulnak. Kisebb növényeknél ezt a problémát úgy is megoldhatjuk ha van egy üres fagyasztótádánk, amiben minusz 1-2 fok hideg van, beletesszük a fagytűrő növényünket és az 24 óra elteltével garantáltan molytetű-mentes lesz a növényünk.

Tippek a cserepes növények kártevői ellen
Hagyjuk a szabadban a cserepes növények ameddig csak lehet, mert a növénynek ott van a legjobb védelme a kártevő fertőzése ellen. Minden növény amely bírja, az őszi behordás előtt a hosszú hajtásokat alaposan vágjuk vissza, minél kisebb a levéltömeg, annál kevesebb a kártevők tápláléka. Ezen túlmenően a növényvédelmi intézkedések is hatékonyabbak, ha a növények kisebbek.  

Rovarölő szert akkor érdemes alkalmazni, ha azt kizárólag egy elkülönített, zárt térben tudjuk használni, így az az emberre nem lesz veszélyes. Hatékony lehet a Gazelle® Vital (5–10 g/10 l víz) növényvédőszer, amivel legegyszerűbb beöntözni a növényt 2–3 alkalommal, így az feltöltődik a szerrel, a kártevők pedig a szívogatással felveszik a hatóanyagot és elpusztulnak. Erős fertőzés esetén azonban érdemes a növényt inkább lepermetezni, mert így a levél fonákon, vagy a lombozat belsejében megbújó egyedeket is elérhetjük. A készítmény nagy előnye, hogy tápanyagot is tartalmaz, ami segíti a növény fejlődését.

Az egyetlen környezetvédelmi szempontból biztonságos termék a repceolaj. A finom olajfilm elzárja a pajzstetvek légúti nyílásait úgy, hogy azok rövid idő alatt megfulladnak.

Olajtartalmú termékek csak keménylombú növényeknél alkalmazhatók. Puha, lágy levelű cserepes növények, mint a selyemmályva vagy a fukszia levelei megsérülhetnek. Ha viszont mindenképpen ezt a környezetkímélő módszert akarjuk alkalmazni, akkor ecsettel is lekenhetjük a kártevőket.

Alternatív megoldás: várjuk meg amíg néhány téli napon enyhe időjárás várható, tegyük ki a növényeket a szabadba, ez a kártevők elleni védekezésre a legjobb megoldás.

Megelőzés: megfelelő hőmérsékletű helyiség
Egy megfelelő hőmérsékletű helyiségben is elkerülhetjük a kártevők fertőzését, legyen szó lakásról, üvegházról vagy a télikertről. Alapvető tény, hogy minél a hűvösebb a levegő, annál lassabban szaporodnak a káros rovarok. A páratartalmat is tartsuk olyan magasan amennyire lehetséges a növények rendszeres párásításával, a molytetű például nem szeretik a száraz levegőt. Ha a tél folyamán mégis fertőzött növényt találunk, tegyük azt elkülönített részre, nehogy a kártevők elterjedjenek az egészséges növényekre is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia