szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Veszélyesek-e a méhekre a növényvédő szerek?

Topor Erika, 2012. aug. 23.


Sokan gondolják azt, hogy minden növényvédő szer méhekre veszélyes, ezért virágzó növényekre, virágzó állományban nem szabad használni.

 

Ez gyakorlatilag nem igaz.

Veszélyesek-e a méhekre a növényvédő szerek?

A növényvédő szerek közül 3 nagy csoportot különböztetünk meg:
 

1. Méhekre nem veszélyes (tehát nem jelölés köteles) szerek
2. Méhekre mérsékelten veszélyes szerek
3. Méhekre veszélyes szerek (jelöléskötelesek)

 

Az első kategóriába tartozó Méhekre nem veszélyes szereket a növények bármely fejlődési stádiumában ki lehet juttatni, ide tartoznak a szabadforgalmú gombaölő szerek. Ezeket virágzáskor, virágzó gyümölcsfáknál is alkalmazhatók. Ebbe a kategóriába tartoznak még a következő szabadforgalmú rovarölő szerek: Mospilan, Pirimor, Sanmite, Runner, Nissorun, Teppeki, Dimilin, Dipel. A felsorolt rovarölő szerek a növények bármilyen fejlettségi állapotában tehát korlátozás nélkül felhasználhatók, anélkül hogy a méheket károsítanák

 

Méhekre mérsékelten veszélyes szerek: a frissen permetezett növények felszínén a rárepülő méhekre toxikusak. Ez azt jelenti, hogy naplementétől és csak este 23 óráig végezhető a permetezés. Legkésőbb 23 órakor azt be kell fejezni! Ezt a permetezési technikát a mezőgazdasági gyakorlatban méhkímélő technológiának nevezzük.
A szabadforgalmú rovarölő szerek közül a Karate, Decis, Insegar és Match virágzó növényeknél csak napnyugta és este 23 óra között használható a méhek védelmében.

 

Méhekre kifejezetten veszélyes szerek esetében fontos tudni, hogy virágzó állományban tilos használni! Ekkor nem csak az állományt kell figyelni, de a körülötte, benne lévő virágzó gyomokat is! Ide tartoznak: Sherpa, Apacs, Chess, Actara, Trebon rovarölő szerek. A Chess rovarölő szer 2012. évtől II. forgalmi kategóriába átkerült, így már nem szabad forgalmú ettől az évtől, és bár levéltetvek ellen kiváló ölő hatással rendelkezik, a méhekre gyakorolt mérgező hatása miatt virágzó növényeknél tilos használata.

 

Használat előtt érdemes tájékozódni az alkalmazandó szer méhveszélyességéről, mert akaratlanul is méhpusztulást okozhatunk. Ez nemcsak környezeti szempontból jelent veszteséget, de igen komoly terméskiesést is eredményezhet a rovarporzású haszonnövények esetében.
 

Kapcsolódó cikk:

Virágpor, nemcsak a méheknek!

A dinnye: zöldség vagy gyümölcs?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia