szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Vetési ABC

Szépzöld, 2015. márc. 29.


Napjainkban egyre többen kezdenek kertészkedni, mert szeretnék, ha asztalukra egészséges és biztos forrásból származó alapanyagok kerülnének. Nézzük mi a teendő, ha saját zöldségeskertet szeretnénk?

Vetési ABC

Tavasz derekán, áprilisban, mikor már nem várható újabb talajmeneti fagy, eljön a zöldségeskertek benépesítésének ideje. Az a legideálisabb, ha ebben a hónapban fogunk neki a munkálatoknak, de az időjárás változékonysága miatt talán már most is elkezdhetjük kertünk kialakítását.

Az első kérdés a kiskert kialakítása előtt, hogy palántázással vagy helybevetéssel ültessük zöldség-kezdeményeinket? A helybevetés előnye, hogy a kikelő magok zavartalanul fejlődhetnek, nem éri őket semmilyen sokkhatás, úgy, mint a palántázottakat kiültetéskor. Ezzel szemben a palántáról való szaporítás előnye, hogy a növények fűtött helyiségben előnevelhetők, tehát már sokkal fejlettebbek, mint helybevetett társaik, ezáltal hamarabb is fognak teremni. Azonban, kizárólag helybevetéssel termesztjük a gyökérzöldségeket (retekfélék, sárgarépa, petrezselyem, stb.), a hagymaféléket (vörös-, póré-, metélőhagyma), a levélzöldségek közül a spenótot, sóskát, valamint a hüvelyeseket: a borsó-, babféléket, továbbá a csemegekukoricát.


Helybevetésen kívül palántáról is szaporíthatjuk az összes káposztafélét, a kabakosokat (azaz a sárgadinnyét, görögdinnyét, tök-, és uborkaféléket). Palántázhatók a saláták is, bár ezeket kiskerti körülmények között érdemesebb helybe vetni, majd ha kikeltek, ritkítani. A paradicsomot, paprikát és tojásgyümölcsöt pedig pont ellenkezőleg, inkább palántaként ültessük ki, mivel ezek melegkedvelő és többségében hosszú tenyészidejű növények, így a fejlett egyedek kiültetésével fokozható a koraiság és meghosszabbítható a tenyészidő.

Az sem mindegy, mikor ültetjük el a magokat, palántákat. A vetés ideje az időjárástól és az adott növényfaj csírázásához szükséges optimális hőmérséklettől függ. Már március vége óta vethetők a velőborsók, illetve ilyenkor már a sárgarépa és petrezselyem magvainak is a földben a helye. Április elején vethetjük szabadföldbe a paradicsomot, a céklát. A hónap végén kerítsünk sort a babok, a paprika a kabakosok és a csemegekukorica veteményezésére. Ha május 10. utánra időzítjük az utóbbiak elvetését, akkor a fagyosszentekkor fellépő fagyok már biztosan nem tehetnek kárt bennük.

Fontos kérdés, hogy mennyi zöldség szükséges egy család részére. Ebben persze - zöldségfogyasztási szokásokhoz mérten - lehetnek eltérések, de átlagosan egy négytagú család szükségletei, friss fogyasztás esetén a következők: zöldbabból 15, zöldborsóból 40-50 méternyi elegendő. Salátából 10, spenótból ugyanennyi, hagymafélékből pedig fajonként (vöröshagyma, fokhagyma, póré) számítsunk 10-10 folyóméternyi területet. Tökből elegendő néhány fészeknyi, ami 10-15 méter, ugyanennyi szükséges az uborkából és a dinnyékből is.

A gyökérgumósok helyigényére 8-10 folyóméternyit számoljunk (retek, petrezselyem), a sárgarépának pedig ennek a dupláját. Paradicsomból 10-15, paprikából akár 40 méternyit is vethetünk. A káposztafélékre fajonként 8-10 folyóméternyi területet szánjunk.

Ügyeljünk arra is, hogy ha zöldségeink túl sűrűn vannak egymáshoz képest, akkor nehezebben fejlődnek, mivel egymást árnyékolják. Túl ritka elhelyezés esetén pedig bőven marad hely a gyomoknak, amelyekkel nekünk gyűlik meg a bajunk, ezért a fentiekben leírtakon kívül figyeljünk a zöldségek jól megválasztott sor- és tőtávolságára is!

Kapcsolódó cikk: A zöldségfélék vetési ABC-je
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia