szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Villámcsapás ellen védekezz hegyi juharral!

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 26.


A juharfa a néphit szerint démonoktól véd, ezért juharfából készült csapokat kellett beverni a küszöbbe és az ajtófélfákba, a boszorkányok behatolásának megakadályozására. Ha június 24-én juharfával tűzdelik körül az ajtókat és az ablakokat, ez egyben a villámcsapástól is védelmet ad. A burgonya és lenföldeket juharfaágakkal tűzték körül, hogy az esetlegesen megjelenő vadakat elűzzék.

Villámcsapás ellen védekezz hegyi juharral!

Az alhavasi és hegyvidéki öv legelőin üde vagy szivárgó vizes termőhelyeken, tápanyagban gazdag talajokon, páratelt fekvésű helyeken a hegyi juhar hatalmas termetűre nő meg. Koronája idősebb korában egyre szélesebb lesz. Állományban jelentősebb a magassági növekedése, mint az oldalirányú. Karcsú, hosszú törzse ilyenkor messze a koronába ér, és ág-tiszta. A kőrissel elegyes szurdokerdőben nő legkedvezőbben, itt elérheti a 40 m magasságot is. Ez a juharfa a fatenyészeti határokon gyakran együtt található a lucfenyővel és a madárberkenyével. A dombvidéki övben csak ültetve fordul elő, főleg parkokban, fasorokban, erdőkben.


A fiatal fák kérge eleinte világosbarna, később lapos, gyakran határozottan lefelé elkeskenyedő pikkelyeket képez. Ha ezek leválnak, helyükön lapos, vörös-barna bemélyedések maradnak vissza. A törzs így sokszínű lesz. Idősebb korban erősen foltos, világos és sötétszürke héjkéreg alakul ki. A hegyi juhar ma élő legidősebb példányai kb. 500 évesek lehetnek.

 

Természetes fehér színű, ezért első osztályú faanyagot nyerhetünk belőle, ha röviddel a téli döntés után lekérgezik és feldolgozzák. A deszkát meg kell tisztítani a fűrészportól, és fedett helyen, függőleges helyzetben tárolni. Így az áramló levegő kíméletesen, egyenletesen szárítja. Ha mesterséges szárításra kerül sor, azt semmiképpen nem szabad hirtelen végezni, mert színhibák és repedések keletkezhetnek.


A hegyi juhar fája keményebb, mint a korai juharé. Tömör, fénylő, gesztje nem színeződött, kevésbé zsugorodik. Száraz állapotban igen tartós, jól kezelve ragyogó fehér színű. Jól megmunkálható, pácolható, fényezhető. E kedvező sajátosságai miatt bútor és furnérkészítéshez, eszterga és faragómunkákhoz nagyon értékelik. Sokféle konyhaeszköz, asztallap, parketta, hangszeralkatrész készül belőle. Sajátos mintázatú a hangszerfa, amit a hegedűépítők nagyra értékelnek.


A hegyi juhar fája az időjárási viszontagságokkal szemben csak kevésbé ellenálló. Ezért nemigen alkalmas építőfának.

 

Röviddel a virágzási idő előtt a zöld színű és keresztbe átellenesen álló nagy rügyekből 5 karéjú lomlevelek fejlődnek ki. Az egyes karéjok mélyen bevágottak, durván csipkések vagy fogasok. Hegyes öblök választják le egymástól. Ősszel a lomb aranysárgára színeződik. Sok csúcsrügyből röviddel a lomfakadás után bókoló, fürtszerű bugavirágzat fejlődik. Ez sokvirágú, a virág egy vagy kétivarú is lehet. Az elvirágzást követően két kis dudor alakul ki rajtuk. Ezek az érés során nagy, röpítő szárnyakká fejlődnek. A hasadó-termés két egymagvú résztermésből áll. A légcsavarszerűen működő röpítő szárnyának köszönhetően lehullás közben forgó mozgást végez. Juharfából, de egy másik fajéból készült a trójai faló.


A népi gyógyászat a János-napon (június 24.) gyűjtött juharleveleket megszárítva, majd leforrázva, mindenfajta seb gyógyítására alkalmasnak tartották. A fa gyökereit gyakran borral öntözik meg, hogy a kívánságok mind beteljesüljenek.

 

Nem maradhat említés nélkül Svájc Graubünden kantonjának nevezetessége, a truni hegyi juhar. Ennek őse előtt esküdtek fel a graubündeni szövetségre, 1424, május 16-án. 1824-ben az egykori három törzse közül még kettő állt. 1870-ben a közel 500 éves juhart egy vihar kidöntötte. Elhatározták, hogy a helyén az öreg fa magjából felnevelt hegyi juhart telepítenek. Ez az utód már 100 évesnél idősebb, nagysága és ereje teljében áll. Az idős ősének tuskóját 1890-ben egy dalnokverseny keretében ünnepi menetben vitték a nagy szövetségi gyűlés dísztermébe. Ma is látható Trunban a Sursilvan Múzeumban. Magyarországon a juhar, régis nevén ihar, több földrajzi névben fellelhető, pl. Iharos, Iharosberény.
 

Kapcsolódó cikk:

Vigyázat, elaltat! - A komló 2.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia