szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virág: kinek és mit illik ajándékozni?

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 10.


Van-e szebb ajándék a virágnál? A virágok ékesítik környezetünket, emelik ünnepeink varázsos hangulatát. Szivárványszínük ezernyi árnyalata, kellemes légkört teremt, életkedvet lehel az emberekbe. De tudjuk, hogy mikor és hogyan illik ajándékozni?

Virág: kinek és mit illik ajándékozni?

A virágok a leggyönyörűbb érzelem tolmácsolói, az ünnepeltnek megbecsülést, a betegnek vigaszt, a bánatosnak együttérzést jelentenek. Virággal köszöntjük az újszülöttet, virággal búcsúzunk a távozóktól. És e két állomás között egész életutunkon végigkísér mindannyiunkat a virág. Nincs olyan család vagy társadalmi esemény, ahol hiányozhatna, ahol virág nélkül is szép, esztétikus lenne a környezet, kedélyes, barátságos a hangulat. Mert mindkettő kialakításában nagyon fontos szerepe van a virágnak.


Nem mindegy azonban, hogy milyen alkalomra, kinek, milyen virágot viszünk. A virágajándékozásnak épp úgy, mint a virágok elrendezésnek, csokorba kötésének, összeválogatásának megvannak a maga íratlan törvényei. Ezekhez szeretnénk néhány jó tanácsot adni, mert nem egyszer kerül az ember olyan helyzetbe, amikor tétovázik illik-e virágot vinni, és ha igen milyet? Általában mindig és mindenhova illik virágot vinni. Mert a virágnak mindenki örül, még akkor is, ha az csak egy kis csokor hóvirág. A virágnak sohasem az árát nézzük, hanem a szándékot.

 

Mennyire tud örülni a beteg néhány szál virágnak. Vagy a háziasszony, ha az összejövetelre virággal érkeznek a meghívott vendégek. Virággal köszöntjük a hazánkba érkező külföldi vendégeket, virágot nyújtunk át a nagy sikert aratott művészeknek, virágot az érettségiző fiataloknak a ballagásra, névnapra, házassági évfordulóra stb.

 

A virág örömet jelent annak, aki kapja, de annak is, aki adja. Az alkalomra szánt virágot gondosan válasszuk ki aszerint, hogy kinek visszük: nőnek, férfinak, gyereknek, fiatalabb vagy idősebb embernek, betegnek, és aszerint is, hogy milyen esemény alkalmából nyújtjuk át. Illik arra is gondolni, hogy az ünnepelt milyen virágot szeret.


Kinek milyen virág illik általában?


A férfinak ne ajándékozzunk apró virágot. Kisebb, intimebb csokor vallomást is jelent. Nekik inkább hosszú szárú rózsát, szegfűt, sárga, dús szirmú krizantémot adjunk. Szegfűből a fehéret, a pirosat, a rózsaszínű és a sárga nőknek alkalmasabb.

 

Idősebb nőnek, férfinak születésnapi, névnapi ajándékként, házassági évfordulóra szobanövényt, virágzó cserépvirágot is adhatunk. Van idejük és türelmük ápolni, törődni vele és sokáig emlékezteti majd őket a szép eseményre, családi összejövetelre.

 

Fiatalembertől kedves figyelmesség, ha a lányos házhoz egy szál orchideával állít be.


Hogy a csokor mutatós legyen, tudnunk kell, hány szál virágot tegyünk bele. A virágüzletben csak meg kell mondani milyen alkalomra szánjuk a virágot és ők már tudni fogják, milyen csokrot készítsenek el. Ha piacon vásárolunk, vagy a kertünkben vágjuk a virágot, a hosszú szárúakból általában hármat, ötöt, hetet tegyünk egy csokorba, vagyis páratlan darabszámút.

 

Nézzük meg azt is, hogy a virágot kis vagy nagylakásba visszük-e. Aszerint válasszuk ki, amennyi hely jut a csokor számára. Kis lakásba inkább csak rövidebb szárú - gyöngyvirágot, tulipánt, gerberát, margarétát - vigyünk. A hosszú szárúakat - rózsát, dáliát, kardvirágot, virágzó ágat - oda vigyük, ahol a nagy vázában kényelmesen pompázhat a háziak örömére.
 

Kapcsolódó cikk:

Tavaszi kedvencek

Tippek a vágott virágok életben tartására

Rózsatörténelem
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!