szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágaink tőlük függenek

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 12.


A falakat nagyon megszépítik, díszítik a különféle termesztő-edényekben felfüggesztett ampolnák. 

Virágaink tőlük függenek

Ezek azonban nagyon gondos ápolást igényelnek, mert igen kicsi edényekben sem tápanyagból, sem vízből nincs tartalékuk. Fontos a rendszeres tápanyag pótlása és az öntözés. Ha a tartó, különösen a virágzás időszakában egyszer kiszárad, többnyire vége a virágképződésnek, hiszen a bimbók is rendkívül vízigényesek.

Az ampolnák sikerének titka olyan ültetési forma, ami által teljes virágkör alakul ki. Ehhez mély tartóra van szükségünk, amit oldalról és fentről is beültethetünk. A lapos, széles műanyag cserepekben a gyökereknek nincs elég hely. Erre a célra inkább a drótból vagy műanyag fonadékból készített kosarak felelnek meg. Különösebb ráfordítás nélkül magunk is készíthetünk megfelelő ampolnakosarakat. A kész ampolnát helyezzük megfelelő hosszúságú fali tartókra úgy, hogy az a faltól elég távol legyen. Az ablakba helyezett ládákhoz hasonlóan a kosarakat, tartókat biztonságosan kell rögzíteni, mert növényekkel együtt jelentős súlyuk van.

Az ampolnanövények kínálata gazdag, és meg van a lehetőség, hogy ízlésünknek, igényeinknek megfelelően mi magunk választhatjuk ki a növényeket.

A nyári kosár beültetését bokros növényekkel kezdjük, középen. Erre a célra ideális a fukszia és a muskátli. Vegyük körbe őket kisebb növényekkel, pl. petúniával, kőtörőfűvel, büdöskével. Ezek közé vagy az oldalakba ültethetjük a futómuskátlit, a kerek repkényt vagy a csüngő típusú lobéliát. Így szabályos virággömb alakul ki.

Zöldségféléket nem ajánlatos ampolnanövényként ültetni, de helyhiány miatt próbálkozhatunk vele. Ültethetünk kisebb növekedésű gyógynövényeket, pl. kakukkfüvet, fodros petrezselymet, alacsony zsályát.

Ha ősszel a beültetett virágok lefagynak vagy már elvirágoztak, az egészet dobjuk a komposztba, a kosarat újból béleljük ki, töltsük meg földdel és ültessük be télre. Szerezzük be a télálló növényeket, pl. rózsaszín virágú pieriszt vagy a tarka levelű pieriszt. Ezeket a kis örökzöld cserjéket vegyük körbe erikával, a széleken pedig csüngjenek ki a japán lonc, a borostyán, hajtásai. A színes kecskerágóféle is alkalmazható. Ezek a növények dugványozással jól szaporíthatók, így nem kell új növényeket vásárolnunk, ha az öreg már túl nagy gyökereket ki kell cserélni.

A téli ampolnába néhány kora tavaszi hagymát is ültethetünk vagy készíthetünk tavaszi kosarat. Ehhez használhatunk kis növésű tulipánfajtákat, sáfrányt, nefelejcset, különböző kankalinfajtákat és krókuszt. 

Kapcsolódó cikk: Mennyire ismerjük a szurokfüvet?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!