szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágkedvelő vagy? Július a hónapod!

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 09.


Júniusban és júliusban a legmagasabb a hőmérséklet és legkevesebb a csapadék. ezért a virágkedvelőknek sem szabad megfeledkezni arról, hogy ezekben a hónapokban az eddiginél nagyobb gondot kell fordítaniuk az öntözésre és a rendszeres porhanyósításra, amit célszerű fejtrágyázással egybekapcsolni.

Virágkedvelő vagy? Július a hónapod!

Július elején, amikor a tulipánok levelei elszáradtak, a hagymákat kiszedjük, megszárítjuk, megtisztítjuk és osztályozzuk. Az a nézet, hogy a tulipán egy helyen néhány évig is termeszthető, csak néhány fajtára érvényes. A tulipán ugyanis általában 2-3 év után már nem virít annyira, vagy egyáltalán nem virít, csak leveleket növeszt.

A többi virág hagymáit kiszedjük a talajból, de válogatás, osztályozás, esetleg egy hetes szárítás után újra kiültetjük őket a feljavított talajba. Így járunk el például a nárcisz, a sáfrány, a csillagvirág, a gyöngyvirág, a tőzike, a hóvirág stb. esetében. Ha nem rendelkezünk megfelelő nagyságú állandó hellyel, a hagymákat egy kisebb ágyásba is kiültethetjük, ahonnan a meggyökeresedés után szeptemberben szétszedhetjük.

A július a legalkalmasabb időszak a rózsafélék metszésére, szaporítására is. Ha bokorrózsát szeretnénk termeszteni, az alanyt a gyökérnyakban oltjuk be. A fás növésű rózsaféléket a törzsükön, 90-100 cm-es magasságban szemezzük.

A rózsafélék ágyásait gyommentesen tartjuk, a talajt rendszeresen porhanyítjuk, öntözzük. A lisztharmat és levéltetvek ellen rendszeresen permetezzünk. Az elvirított virágokat levágjuk. A metszés mélységével szabályozhatjuk a virágzást, illetve a virágok nagyságát. Ha csak a virágot vágjuk le, a rózsafélék korábban virítanak, de a virágok kisebbek lesznek. Ellenben, ha a virággal együtt 2-3 levelet is eltávolítunk, hosszabb hajtások fejlődnek, kevesebb, később virító, de nagyobb virágot nyerhetünk. H a hajtáson több rügy képződik, célszerű csak a legerősebbet meghagyni, főleg tearózsáknál.

A rózsafélék fejtrágyázására szilárd vagy cseppfolyós műtrágyákat is használhatunk. Fejtrágyázás után minden esetben öntözzünk. Mivel az egynyári és az évelő virágok ebben az időszakban teljes virágzásban vannak, ezekre is nagy gondot kell fordítanunk. Gyomlálunk, öntözünk, trágyázunk, lecsipkedjük az oldalhajtásokat és eltávolítjuk a beteg növényi részeket. A kiültetett georginát karóhoz kötjük, ezzel védjük a széltől. Hasonlóképpen járunk el a kardvirág és más egynyári virág esetében.

Július a szabadságok hónapja, ezért még az elutazás előtt gondoskodni kell szobanövényeinkről is. Ha távollétünk csak néhány napig tart, elég, ha a virágcserepet egy nagyobb, vízzel ellátott edénybe tesszük, hogy a talaj jól átnedvesedjen. Ezt követően a virágcserepet kivesszük az edényből és a virágföld felszínét nedves mohával betakarjuk.

Egy másik lehetőség lényege az, hogy a virágcserép alján levő nyíláson egy olyan zsineget vezetünk be a virágföldbe, illetve a vizet tartó edénybe, amely jól szívja és vezeti a nedvességet. A kisebb hordókban vagy nagyobb faládákban termesztett virágokat hosszabb időre úgy látjuk el nedvességgel, hogy a földbe alj nélküli üvegeket fúrunk be, ezeket megtöltjük vízzel, így a víz csak fokozatosan szivárog át a földbe.

Kapcsolódó cikk:

Élősködik, tehát van! 4 élelmes növény
Hozzászólások (1)

Szöllősi Lászlóné
2013. júl. 10. (3 062 napja)
Az első virágnak (fehér) mi a neve (tulipán, vagy nárcisz?) hogy kell bánni vele? l db gumóm volt virágzott is, de sajnos nem tudom ezután mit tegyek
vele, hogy jövőre is virágozzon! Köszi!%


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia