szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágkötészeti 1×1

Topor Erika, 2012. máj. 07.


Ahány virágbolt, annyi szokás, de a cél ugyanaz: eleget tenni a vevők igényeinek és a legszebb, legjobb, legszínesebb, legharmonikusabb csokrot összeállítani.

Azt gondolnánk olyan könnyű, de vegyük sorba, mire is kell odafigyelni egy „egyszerű”, harmonikusan megkötött csokor esetében.

Virágkötészeti 1×1

Ilyenek vagyunk, mi a vásárlók…


Bemegyünk a boltba és elénk tárul a színek kavalkádja, a fajták sokasága és rögtön hozzánk szegeződik a kérdés: „Milyen vágott virágokra gondol, miből készüljön a csokor és hány szálat szeretne?” Közben nem győzzük szemünket levenni a rengeteg eltérő lehetőségről, mit is válasszunk.


Első lépésként gondoljuk ki, kinek és milyen célból készül a csokor. Fiataloknál minél tarkább, annál nagyobb az öröm, de idősebb ajándékozottak esetében legyünk óvatosabbak. (Ugyanez a szabályérvényes a sírcsokor és koszorú készítésére is!)


Ha megvan a fő szín, akkor jöhet mellé a mellékszínek választása. Igyekezzünk a harmóniában élő színek keverésére szorítkozni. A nagyon extrém színkeverésnél is megvan a harmónia, viszont sokkal érzékenyebb a határ, meddig mehetünk el anélkül, hogy már ne vagány legyen a csokor, hanem zavaró.

 

Klasszikus színpárosítások…


A vörös mellé választhatunk tiszta zöldet, hófehéret, sárgát, de kerülendő a narancssárga, a bordó, lila, rózsaszín és a természetellenes színek (kékek, festett színek). Egy vörös rózsacsokor esetében érdemes megmaradni a klasszikus zöldeknél, mint tömítőanyag. A fehéren tarka, csíkos levelek nem minden esetben mutatnak majd jól.


A lilák mellé tehetünk rózsaszínt, citromsárgát, kéket, hófehéret. A többi szín sápaszthatja a lila élénk árnyalatát, illetve a vajszínű árnyalatok is „piszkos” hatást kelthetnek.
Narancssárgák. Kemény dió, mivel élénk, erőteljes színükkel minden csokorban dominálni fognak. Így ha a főszínnek narancssárgát választunk, akkor követheti enyhe mély bordó és vörös, de a hófehér kevésbé mutat jól. Most használhatjuk fel a bézses és vajszínű virágainkat.


Hófehér a tisztaság mintaképe. Virágkötészetkor is szem előtt tartandó, hogy a tiszta fehér virágokat csak akkor vegyítsük más színekkel, ha meg tudjuk tartani az érintetlen fehér szín szépségét. ez azt is jelenti, hogy kerülhetnek mellé lágy vagy karakteres színek is, de csak a tiszta és természetes színek lesznek nyerőek.

 

Vagány színek – vagányoknak…


Az avangard kedvelt színösszeállításait itt is használhatjuk bátran, játszunk a színek mellett a formákkal is. Az articsóka lilája, a narancsszínekkel jól mutatnak, kísérletezzünk bátran, rózsaszín rózsa kék kiegészítőkkel kifejezetten elegáns, mégis fiatalos és merész választás. Itt beleférnek a kevésbé természetes színek is, bár én nem vagyok híve a festett, színezett virágoknak – de ezt mindenki maga dönti el, szereti-e vagy sem.

 

Formavilág…


A klasszikus formák örök divatelemek, így évszázadok óta kedvelt a körcsokor és a nyújtott csokor számos változata. Emellett az extrémebb formájú csokrok is teret hódítottak már, így a hétköznapoktól egészen az esküvői kötészetig jelen vannak a féloldalas, modernebb csepp alakú, vízesésszerű vagy akár egy-vonalas csokrok is. Méretüket tekintve is igen eltérőek: az igazán minitől a grandiózus méretig találhatunk alkotásokat. Már lassan nem is jelent szempontot a súly, pedig ez igencsak fontos, amennyiben ballagási vagy esküvői csokorról van szó. Ne felejtsük el, hogy ebben a két esetben akár egész nap kézben kell tartani a műalkotást, ezért nem minden a szépség.


A legnagyobb újdonságot a kétoldalas csokrok jelentik, ahol a csokor két részből áll: egy felső nagyobb csokorból, és egy alsó kisebből. Ilyenkor vázába tenni nem lehet a csokrot, mert nincs szabadon álló szár a végén, így a vizet fiolákból kapják a virágok.

 

Számok…


15-19 szálas csokorig páratlan számú virággal számolhatunk. Ez a harmónia szempontjából nagyon fontos, viszont a 20 szálas csokortól már nem kell számolni ezzel a páratlan szálszámmal. Ha a csokron belül a színeket is variáljuk, és nem egy adott színnel építkezünk, akkor a színeken belül az eloszlás is mindig páratlan. amennyiben párosan kerül bele egy csokorba egy adott szín (főleg a 2-nél igaz ez, mert 4 szálnál már kevésbé feltűnő) akkor a csokor formája megborul(hat).

 

Plusz dekoráció…


Jelszó: Összhang! Ne boruljon meg az összhang, a harmónia sohasem, mert akkor a legszebb csokrot is elrontjuk a csodálatosabbnál csodálatosabb kiegészítőkkel. Bánjunk óvatosan a kedves lepkékkel, gyöngyökkel, csillámokkal és a sok egyéb szemet gyönyörködtető aprósággal. Minden csokorba tehetünk kedvünk szerint, de csínján. Egy-két darab bőven elegendő ahhoz, hogy még szolidan vidám legyen a műalkotás, és ne essen át a túloldalra, a giccses kategóriába.


Az élénk színekhez jól illenek a fémes fényű „tekervények”, rózsák közepébe kérhetünk gyöngyöt, vagy az arany angyalhajjal bevont csokor is nem mindennapi, mégis elegáns megjelenésű.

 

Kapcsolódó cikk:

Falusi udvarok virágdísze

Láda-kertészet

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia