szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Virágok színes története

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 21.


Előzménye: Virágok története 1.
Az emberek évezredek óta gondozzák kertjeiket. Régebben a kertek szolgáltattak táplálékot és orvosságot az emberek számára. Ma azonban egyre többen nevelnek virágokat a kertben, egyszerűen azért, mert szépek és illatosak. Most merüljünk el a színes forgatagban!

 

Virágok színes története

Sokan szeretik kertjeiket díszes kerti virágokkal beültetni. Ezeket a fajtákat azért nemesítették, hogy szebb legyen a formájuk, nagyobb és hosszabb életű a virágjuk, mint a vadon virágzó rokonaiknak. Ha egy növény, ültetés nélkül bújik elő a földből, az valószínűleg vadvirág. Néhány vadvirág ártalmatlan, mások azonban gyorsan terjeszkednek és elveszik a többi növény elől a vizet és a fényt. Ezeket gyomnövényeknek nevezzük. Amikor virágot szeretnénk ültetni egy kertbe, érdemes tudni, hogy melyik virág mikor virágzik.


A virágok három alapvető kategóriába sorolhatók: egynyári, kétnyári és évelő növények. Azokat a növényeket, amelyek egy évig élnek egynyári növényeknek nevezzük. Néhányuk képes mindössze egy hét alatt kihajtani, elszórja a virágport és magot nevel. A kétnyári növények életciklusa két év. Az első évben a növény fejlődik ki, a második évben hozza a virágot és a termést. Azokat a növényeket, amelyek több évig élnek, évelőknek nevezzük. Néhány évelőnek csak a gyökere marad meg télen, tavasszal új szárat hajt. Más évelők viszont télen is megtartják szárukat, törzsüket, csakúgy, mint a gyökereiket is.


A virágok kertünkbe csalogatnak sok kis rovart és állatot. Vannak olyanok, amelyek kárt okozhatnak, de a legtöbb élőlény hasznos a virágoknak. A méhek kiváló megporzók, mivel egy nektárgyűjtő út során csakis egyfajta virágra szállnak rá. Ezzel megnövelik a megtermékenyítés esélyét. A pillangók is hasznosak, mert ők olyan virágokra szállnak, amelyeket a méhek kevésbé kedvelnek.

 

A madarak gyümölcsökkel táplálkoznak, a magokat így terjesztik, ezért szívesen látott vendégei a kertnek. Pár madár éti vagy meztelen csigát és más kártevőt is elfogyaszt.
Egyes rovarok károsítják a virágokat, mert a hajtásaikból vagy a levelükből táplálkoznak, vagy éppen a petéiket a virágokra rakják.

 

A hasznos állatokat a kertbe lehet csalogatni, ha az általuk kedvelt növényeket ültetjük a kertbe. A sokfajta virágok sokféle látogatót vonz. A madarak kedvelik a fákon és a bokron termő zamatos gyümölcsöket. A lepkéket erős illatukkal csábítják magukhoz az éjjel nyíló virágok, mint a lonc vagy a liget szépe. Az édes illatú oroszlánszájat, a kristályvirágot és a nyári orgonát előszeretettel látogatják a méhek és a pillangók.


Az árvácska hideg időben is virágzik, így üde színfoltja lehet a téli kertnek. Sok színben pompázhat, lehet lila, bordó vagy aranysárga is. Ha télen szeretnél virágot, akkor a magot nyár végén ültesd el. Némelyik árvácskát tavasszal kell elültetni, ezért érdemes ellenőrizni a csomagoláson lévő tájékoztatót.

 

Ha megfelelőek a körülmények, a virágok leveleiből is fejlődhet palánta. Ha barátaiddal szeretnél megosztani egy otthoni virágot, elég, ha levágsz egy egészséges levelet a növényről és azt szaporítod. Ezt a műveletet levéldugványozásnak nevezzük. Erre a célra tökéletesen megfelel a fokföldi ibolya.


Bizonyos virágok nem magról, hanem hagymáról nőnek. A hagyma sok egymásba igazodó levélből áll, amelyekben a növény számára szükséges tápanyag található. A tavasszal virágzó hagymás növényeket ősszel kell elültetni. Vannak olyan virághagymák, mint például a jácint, amiket föld nélkül a szobában is lehet nevelni. Amikor ezeket ültetjük, kertészkesztyűt kell viselni, mert bőrallergiát okozhat.


Ha nem tudsz hosszasan várni, de mégis virágot szeretnél, akkor megvásárolhatod a már virágzó növényeket, és egy kis kertkompozíciót állíthatsz össze.
Mire lesz szükséged?: műanyag tálca vagy edény, egy pár maroknyi kavics, kövek, virágföld, kis ásó, apró szemű kavics, kis növények és virágok, például árvácska, kankalin, borostyán, lobélia vagy fittónia.

 

A mini-kertet ne tedd ki erős napsugárzásnak. Minden nap öntözd meg, néha tápoldatot is tegyél a vízbe, hogy erősek maradjanak a virágok. Ha valamelyik virág kinövi a helyét, ültesd nagyobb cserépbe. Ha kedved van hozzá, egy kis tavat is tehetsz a kertedbe: áss egy lyukat a virágföldbe, helyez bele egy vízzel teli műanyag edényt.


A legtöbb virág csak rövid ideig él, de ha lepréseled őket sokáig megmaradhatnak. Leveleket is lehet préselni. A préselt virágokat beteheted a naplódba, de díszíthetsz velük képeslapokat is.
Milyen virágokat válasszunk? Szép, egészséges virágokat, amin nincs folt. Alaposan vedd szemügyre a virágok és a levelek szélét, nehogy csiga vagy rovar rágta példányt használj. Rögtön a szedést követően kell lepréselni a virágokat.
A préselt virágokat sok módon használhatjuk: díszíthetünk vele képeslapot, könyvjelzőt vagy kísérőkártyát.

 

Készíthetsz szárított virágcsokrot is. Bizonyos kis, kemény levelű vagy hüvelyes növények kiszáríthatók, és szárazon is megőrzik szépségüket, több éven keresztül. Ez azért van így, mert ha egy virág kiszárad, elveszti víztartalmát és nem indul rothadásnak. Szárított virágnak alkalmas a sóvirág, disznóparéj, szalmarózsa, búzakalász, mákgubó, bogyóstermés száron. Hosszúszárral szed le, a leveleit távolítsd el, kötözd össze, és száraz helyen fejjel lefelé lógasd a virágokat mindaddig, amíg a száruk teljesen ki nem szárad. A szárított virágok jól mutatnak kosárba, vázába, kancsóba helyezve. Csak a virágok legyenek láthatók, a szára pedig takarva maradjon.


Kapcsolódó cikk:
Japánkert, a kicsinyített természet

Szívesen látott kerítéslakók

Mesélő kert
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia